Chlapec (10) z talianskej Bologne prekonal štyri záchvaty. Lekári nevedeli prísť na príčinu jeho zdravotných problémov. O týždeň neskôr sa pozreli na jeho zuby, ktoré boli čiernej farby. Vtedy prišli na príčinu všetkých záchvatov. Chlapec totiž jedol priveľké množstvo čiernych pelendrekov. Počas štyroch mesiacov ich denne zjedol aj 20 kusov.
Za záchvatmi malého Taliana stojí predovšetkým jedna zložka, ktorá sa nachádza v čiernych maškrtách – kyselina glycyrrhizínová. Malý mašrtník zjedol denne také veľké množstvo pelendrekov, že jeho zuby boli čierne. Chlapec jedol dokonca väčšie množstvo sladkosti ako je stanovená maximálna dávka podľa Svetovej zdravotníckej organizácie.
Účinky kyseliny normálny človek nepocíti. Prejavia sa však u jedincov, ktorí ju denne prijímajú vo veľkom množstve. Podľa odborníkov by mali záchvaty chlapcovi postupne prestať po tom, ako skončí s jedením pelendrekov.