Bežný konzument sa v takej širokej ponuke, akú nájde na pultoch v supermarketoch, dokáže len ťažko zorientovať. O kvalite napovedá aj obal, len treba vedieť, na čo sa zamerať. Poradí vám Nový Čas spolu s Karolom Šebom zo Chateau Modra.
Uzáver
Fľaša musí byť vždy uzavretá korkovým, plastovým alebo šroubovacím uzáverom. Tip uzáveru len málokedy rozhoduje o kvalite vína. Vhodný je korkový, plastový aj šroubovací.
Tvar a veľkosť
Skutočne kvalitné vína sa neplnia do litrových a ani plastových či kartónových obalov, mali by byť zo skla.
Farba
Ružové a biele vína sa zvyknú plniť do priehľadných alebo svetlozelených fliaš, červené vína do tmavozelených.
Etiketa
Kvalitné vína majú prednú aj zadnú etiketu, kde sa nachádza viac informácií o víne - z akej oblasti pochádza, ako ho treba skladovať, ako ho servírovať, alebo k akému jedlu sa hodí.
Zápichové dno
Ľudia si často myslia, že čím je priehlbina na spodnej časti vína výraznejšia, o to je víno kvalitnejšie, ale nie je to pravda. Toto pravidlo platí len pri šumivých vínach, kde hrúbka skla aj zápichové dno hrajú dôležitú úlohu.