Do kuchýň nemocníc v hlavnom meste sa nám nepodarilo nahliadnuť, návštevu nám Univerzitná nemocnica a Detská fakultná nemocnica odmietli s tým, že porušíme hygienické predpisy. Ako teda vyzerajú miesta, kde by sa mala pripravovať kvalitná strava pre chorých pacientov?
Nemocnica Poprad: Hrdza a plesne sú minulosťou
Okolo prípravy jedál tu bol pred mesiacmi veľký rozruch. Pre zmluvu s firmou Dora Gastro Slovakia minister zdravotníctva odvolal jej riaditeľa. Ten sa bránil, že nič protizákonné neurobil. Firma funguje ďalej a pacienti aj personál sú s ňou spokojní. „Prebudovali sme celú prípravňu aj vývarovňu. Len do technológie sme investovali skoro 2,5 milióna eur,“ prezradil vedúci prevádzky Branislav Lukáčko (33). Všetky hrnce, panvice, naberačky sú antikorové. Je tu napr. niekoľko moderných konvektomatov (moderná príprava jedla na horúcej pare), dvoje obrovské tlakové hrnce či polievkové varné kotly. Aj šéfkuchárka Vierka Parimuchová (41) si pochvaľuje: „Je to radosť, variť v takejto kuchyni. Nemocnica si to zaslúži. Kde inde by mala byť príprava jedla na vysokej kvalitatívnej a hygienickej úrovni.“ Pridáva sa aj Mária Michalovičová (53) z RUVZ v Poprade. „Vývarovňa je ukážková. Od príjmu tovaru cez skladovanie, prípravu, varenie a transport jedla.
Rooseveltova nemocnica Banská Bystrica: O pár týždňov v novom!
Desiatky rokov starú kuchyňu firma, ktorá v nej varí , začala kompletne rekonštruovať vlani. „Boli tu zlé podmienky, archeológia a doslova havarijný stav,“ povedal Peter Kováčik z Dora Gastro Slovakia.
V súčasnosti majú pre rekonštrukciu sťažené podmienky pri varení, ale to už bude približne o dva mesiace minulosťou. Nové budú nielen priestory, ale aj okná, elektroinštalácie, vetranie, chladiace i mraziace boxy, zariadenie kuchyne či nová jedáleň. Tá už je teraz v prevádzke,“ dodal Kováčik s tým, že denne pripravujú jedlo pre 1 100 ľudí.
UN L. Pasteura Košice: Vymieňame len prístroje
Kuchyňa funguje vyše 40 rokov, denne v nej vydajú stravu až pre 1 400 pacientov. K dispozícii sú staršie veľkokapacitné spotrebiče, ale aj nové linky. Na osvetlení, podlahách, umývadlách, drezoch či pultoch na prípravu jedál jasne vidno už roky opotrebovania. Na dodržiavanie hygienických predpisov dohliadajú vedúci zamestnanci oddelení liečebnej výživy a stravovania, ako aj nemocničná hygienická služba. „Pravidelné sú kontroly z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva,“ uviedla hovorkyňa Ladislava Šustová. Nemocnica sa snaží modernizovať prístrojové vybavenie kuchyne, hoci rekonštrukciu by si zaslúžil celý priestor.