Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2015 11:30 | Správy | Zahraničné správy

Kuchára Pavla uniesli militanti z Islamského štátu: Česi sa boja o jeho život!

Kuchára Pavla uniesli militanti z Islamského štátu: Česi sa boja o jeho život!
Človek, ktorý na ropnom poli dohliadal na prípravu jedál, chod práčovne a ubytovanie. To je Pavel H., o ktorého sa momentálne strachuje celé Česko. 

Čech, ktorého v Líbyi uniesli islamisti, je koordinátor cateringu Pavol H. z Veľkého Meziříčí. Obavy o jeho osud sú obrovské, drží ho totiž brutálna skupina islamistov, ktorá v poslednom čase popravila 21 Egypťanov!

Český minister zahraničia Lubomír Zaorálek v ČT zdôraznil, že nechce vyvolávať falošné nádeje. "Nemám bohužiaľ dobré správy... Myslím, že situácia je zlá," povedal. Je podľa neho "obrovská pravdepodobnosť", že ten, kto má súčasnú situáciu v rukách, je "brutálna zločinecká skupina" radikálov, ktorá má na svedomí nedávne zavraždenie 21 egyptských Koptov. Minister v ČT priznal "určitý pocit bezmocnosti". Pavel H., ktorého identitu zverejnil denník MF DNES a Blesku ju potvrdil dôveryhodný zdroj, pracuje pre firmu Value Added Oilfield Services (VAOS) už šesť rokov a do Líbye jazdil pravidelne. Na turnus, počas ktorého bol unesený, odišiel len pred niekoľkými dňami, stráviť tam mal šesť týždňov, po ktorých mali nasledovať obvyklé tri nedele doma v Česku.

Pavel H. pracoval ako koordinátor cateringu. Dohliadal na kvalitu ubytovania a stravy a mal na starosti zásobovanie. Pod sebou mal desiatky podriadených. Spolu s ním sa na rovnakej pozícii striedali traja ďalší Česi. Najmenej jeden z nich bol v Líbyi aj v čase únosu, podarilo sa mu ale uniknúť a teraz je už v Česku. Podľa zistení Blesku má ísť o Ľuboša A. (34) zo stredných Čiech. "S chalanom som včera hovoril po telefóne, je v poriadku," povedal reportérovi jeho otčim. Brat Tomáš potom tvrdil, že mu Luboš cez víkend blahoželal k sviatku. "Nemám o ňom žiadne informácie, nebudem sa k tomu vyjadrovať," odpovedal ale vzápätí na otázku, či je brat stále v Líbyi. K únosu došlo v piatok, kedy na ropné pole Ghany vtrhlo asi 30 vozidiel. Podľa oficiálneho vyjadrenia ropnej spoločnosti sú od tej doby nezvestní okrem Čecha ešte Rakúšan, štyria Filipínci, dvaja Bangladéšania a Ghančan.

 

"V čase, keď skupina (cudzincov) bola v niekoľkých vozidlách zvážaná z poľa smerom na sever, nebol žiadny jej člen zranený," uviedlo rakúske ministerstvo zahraničia, podľa ktorého za únosom stoja radikáli z Islamského štátu. Pôvod svojich informácií odmietlo špecifikovať, sú vraj ale zaručené. "České úrady sú s rodinou nezvestného občana v kontakte. Súčasne by som chcel dôrazne požiadať všetkých našich občanov, aby sa správali zodpovedne, rešpektovali odporúčania ministerstva zahraničia a necestovali do krajín, kde ich pobyt znamená permanentné ohrozenie života, "apeloval dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

K únosu sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale podľa WSJ, odvolávajúceho sa na líbyjské a západné bezpečnostné zdroje, chce zrejme Islamský štát únosy zahraničných zamestnancov ropných polí získať ďalšie finančné zdroje. Líbya má najväčšie ropné zásoby v Afrike a chod jej inštitúcií závisí na ropných príjmoch, ktoré ale ohrozujú útoky na náleziská. Za normálnych okolností je krajina schopná produkovať 1,5 milióna barelov ropy denne, od decembra ťaží asi len 350 000 barelov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Jozef Gregor Tajovský
FotoVáš Tip
Výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského prinesie novinky: Predstavia poštovú známku a ešte čosi navyše!
Stredoškoláci sa u nás najčastejšie uplatňujú v priemyselnej výrobe.
Potrebuje váš školák pomoc s výberom strednej? V Bratislave sa čoskoro uskutoční Deň župných škôl
Liam Payne a Kate Cassidy.
Foto
Smrť Liama Payna († 31): Jeho partnerka PRVÝKRÁT prehovorila! Slová, z ktorých puká srdce
Hasičské auto (ilustr. foto).
V Humennom strom zavalil človeka: Na mieste zasahovali hasiči
Hokejové eso Gáborík sa na Let’s Dance Turné v Martine odviazal.
Foto
VIDEO Marián Gáborík sa na Let’s Dance Turné odviazal: Vytrčený zadok predvádzal viac, než Ivanku!
Arabelka (19) z lôžka utrápene pozerá na rodičov, ktorí jej nedokážu pomôcť.
Foto
Smrteľne chorá Arabelka zúfalo šepká: „Pomoc, pomoc!“ Rodičia plačú od bezmocnosti
(ilustračné foto)
Smrť v byte vo Vranove nad Topľou! Skolabovala tam žena († 69): Pitva mala ukázať ZÁHADNÉ okolnosti
Juraj sa chvíľu ošíval, no nakoniec zo seba vypľul odpoveď.
Foto
Slafkovského pritlačili otázkou k múru: Najlepší Slovák v NHL? No predsa...
Maroš Kramár prehovoril o spackanej investícii.
Foto
OKRADNUTÝ Maroš Kramár: O obrovské peniaze prišiel spolu s Matovičovou či Havlovou!
Obvinený muž (44) cestou do súdnej siene nepovedal ani slovo
Foto
Obvinený Tomáš sa zaťal: Súd opustil po 15 minútach! Otázniky o smrti jeho rodičov sa stále vynárajú
Zoologická záhrada v Bratislave.
FotoVáš Tip
Bratislavská zoo sa stavia na nohy: Toto je tam možné opäť vidieť!
Bývalý tenista Hrbatý ponúka luxusné sídlo na Kolibe za milióny
Foto
Bývalý tenista Hrbatý ponúka luxusné sídlo za milióny: Prečo sa zbavujem honosnej vily!