Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2015 12:00 | Správy | Domáce správy

Jozef sa už päť rokov nemôže priblížiť k dcérke: Jedno dieťa objíma, druhé nesmie ani vidieť!

Absolútna zúfalosť a nemohúcnosť! Jozef (40) z Prešova prežíva najťažšie obdobie svojho života, ktorý sa premenil na jednu veľkú nočnú moru každého rodiča.

Celých päť rokov sa nemôže priblížiť k svojej dcérke Natálke (8) napriek tomu, že s jej matkou žije naďalej v manželskom zväzku a medzičasom splodili ďalšieho potomka. Bývalý policajt si prechádza peklom pre obžalobu, podľa ktorej mal svoju dcéru sexuálne obťažovať. Súdny proces sa vlečie už piaty rok a jeho koniec je v nedohľadne. Zaspáva sám bez svojich najbližších a najradšej jazdí na kamióne, aby na všetko zabudol... Život Jozefa sa zmenil od základov po tom, čo ho súdy začali pred piatimi rokmi vyšetrovať a nakoniec ho obžalovali zo sexuálneho obťažovania svojej dcéry Natálky (8).

 

Nevidel ju celých päť rokov. S celým procesom nepohlo ani to, že v jeho nevinu verí aj jeho manželka, s ktorou má ďalšie dieťa. „Verím, že to všetko nakoniec dopadne dobre. A znova budeme môcť existovať ako normálna rodina. Stratené roky a to, že som nemohol byť pri dcérke, keď vyrastala, nám však už nikto nevráti. Prežívať také čosi neprajem ani najhoršiemu nepriateľovi,“ povedal zronený muž, ktorého vinu chcel prokurátor dokázať aj prostredníctvom fotografie, ktorá sa našla v jeho mobile. Na zábere sa nachádzal ženský pohlavný orgán s prstami fotografa. Znalci minulý týždeň na súde skonštatovali, že prsty nepatria Jozefovi.

Podpora manželky

Peklo sa pre Jozefa začalo, keď sa na kompetentné orgány obrátili učiteľky z miestnej materskej školy. Nepozdávalo sa im správanie vtedy iba trojročnej Natálky. Keď dievčatko pred psychológom nakreslilo k portrétu svojej rodiny aj Jozefov pohlavný úd, na expolicajta sa začalo všetko sypať. Napriek tomu sa od tohto momentu v prípade nič nezmenilo a v jeho nevinu verí aj manželka Zuzana (37).

„Nikdy by neublížil mne ani našim deťom. Obvinenie je vykonštruované. Bezdôvodne nám rozbili rodinu. Zatiaľ mi nik nepredložil presvedčivý dôkaz, že by našu malú zneužíval. Myslím, že aj pri Natálkinom výsluchu ju navádzali, aby na svojho otca povedala niečo zlé,“ hovorí a verí svojmu manželovi.

Bývajú oddelene

Štvorčlenná rodina musí bývať oddelene. Súd nariadil, aby sa Jozef nepriblížil k Natálke na menej ako päť metrov. Prešovčan preto s manželkou a osemmesačným synčekom nebýva, a keď sa s nimi stretáva, Natálka pri tom nemôže byť. „Dcéra si myslí, že otec pracuje v zahraničí. Musím jej takto klamať. Dlho to však už takto nevydržím. Musím jej nejakým spôsobom povedať aspoň časť pravdy o tom, čo sa našej rodine prihodilo. Inak sa môže stať, že sa to dozvie od cudzích ľudí a bude to ešte horšie,“ povedala Zuzana.

Súdne prieťahy

Jozef trávi veľa času na cestách ako kamionista. „Pracujem ako vodič. Takmer stále som na cestách. Možno je to tak aj lepšie, keď nemôžem bývať s rodinou. Každý víkend sa však starám o malého Patrika a snažím sa mu dať to najlepšie,“ vysvetlil muž, ktorý verí, že sa všetko na dobré obráti, aj keď sa proces naťahuje už roky.

Ďalšie pojednávanie je naplánované na máj tohto roka. „K celkovej dĺžke konania prispelo aj to, že okrem dokazovania v prípravnom konaní bolo potrebné odstrániť rozpory, ktoré vznikli pri výsluchoch znalcov na hlavnom pojednávaní. Navyše, pôvodná prísediaca sa dlhodobo zdržiavala v zahraničí, preto boli tejto skutočnosti prispôsobované aj termíny pojednávaní,“ uviedol hovorca prešovského súdu.

Psychológ: Odsudzujem odtrhnutie rodiny

Podľa psychológa Karola Kleinmanna je odrezanie rodiny na taký dlhý čas od otca a manžela katastrofou. „Práve medzi tretím a piatym rokom života prežíva dieťa najdynamickejšie obdobie, socializuje sa a začína všetky detské rané hry, kde býva väčšinou dominantný otec. Odtrhnutie rodiny je odsúdeniahodné. Zodpovedných ľudí by mali pranierovať, prečo takto poškodzujú dieťa, čo môže mať aj následky,“ povedal odborník, podľa ktorého sa na Slovensku často používa tzv. americké posudzovanie správania.

„Vnímanie správania je v USA iné. Je to citlivejšie. Nie je prípustné, aby niekto napríklad pobozkal dieťa na zadok. Ak sa nejaký úradník pozerá na slovenské rodiny americkými očami, je to katastrofa,“ uzavrel Kleinmann, ktorého doplnila sexuologička DanicaCaisová, podľa ktorej to závisí od prípadu k prípadu. „Najlepšie je, samozrejme, ak má dieťa oboch rodičov. Ak spolu dobre vychádzajú a sú zodpovední. Je to ideálny prípad. Keď otec miluje dieťa a ono aj jeho, tak obidvaja odlúčením trpia,“ vysvetlila Caisová.

Chronológia prípadu

14. 12. 2010

Polícia zadržala Jozefa na základe podozrení zo sexuálneho obťažovania vlastnej
dcéry Natálky. Muž skončil vo vyšetrovacej väzbe, kde strávil nasledujúceho pol roka. Podozrenia spozorovali učiteľky v materskej škôlke.

18. 12. 2010

Iba štyri dni po Jozefovom vzatí do väzby sa ozvala jeho manželka Zuzana. Manžela začala obhajovať. Podľa nej nespozorovala, že by sexuálne obťažoval vtedy ich jediné dieťa. Ako povedala, obvinenie považuje za absurdné, založené na klamstvách a nepravdivých výpovediach.

30. 6. 2011

Súd prijal obžalobu na Jozefa vo veci obťažovania vlastnej dcéry. Jeho manželka sa v tom čase k nemu nemohla dostať už pol roka. Keď sa Natálka pýtala na svojho otca, hovorila jej, že má veľa práce.

13. 7. 2011

Expolicajta prepustili z vyšetrovacej väzby pod podmienkou, že sa nepriblíži k dcére na menej ako 5 metrov. K manželke sa preto do bytu vrátiť nemohol. Našiel si nové bývanie a so ženou sa stretáva raz do týždňa. Bez Natálky.

7. 2. 2012

Natálka vo svojej výpovedi uviedla, že všetci spávajú doma nahí. Na rozdiel od vyšetrovania z roka 2011 nenakreslila na obrázku otcov pohlavný orgán. Podľa matky zostala práve táto kresba jediným dôkazom obťažovania dcéry jej otcom, ktorému nikdy neuverila.

5. 3. 2015

Znalci konštatovali, že na fotografi i nájdenej v Jozefovom mobile nie sú pri ženskom pohlavnom orgáne neidentifi kovateľnej osoby jeho prsty. Ďalšie pojednávania vytýčili na máj 2015.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tommy, ako aj ostatní súťažiaci, musia mať pri robení grimás nasadený chomút.
Foto
Najšialenejšie majstrovstvá sveta?! Padnete na zadok, keď zistíte, V ČOM súťažia
Jana Darmovzala krátko po prílete do Caracasu zadržali.
Foto
Medzinárodný škandál: Plánoval český vojak ATENTÁT na prezidenta tejto krajiny?!
Muža zachytila kamera, ako dievča vedie ulicou.
Foto
Odporný pedofil chcel znásilniť 6-ročné dievčatko: Vyzliekol ho, no v tom nastal ŠOK! Také niečo nečakal
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Lipavský o svojej budúcnosti v Pirátoch: Ak odhlasujú odchod z vlády, podám demisiu! To nie je všetko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj tvrdí, že Rusko musí byť prinútené k mieru: Putin sa sám nezastaví, odkazuje
Libanon je na pokraji síl: Vyhýba sa OSN prijať zodpovednosť?
Ilustračné foto
USA pošlú Ukrajine bomby, rakety i vozidlá: Balík za obrovské milióny
Kamala Harrisová a Donald Trump.
Trump vs Harrisová: Najnovší prieskum poteší jedného z kandidátov! Kto by vyhral?
Umelkyňa sa výziev vôbec nebojí.
Foto
STRACH o Jiřinu Bohdalovú: Herečka je vo vážnom stave na JIS-ke
Abandoned railway station with damaged wagons
V Budapešti sa VYKOĽAJIL vlak: Ide o druhý podobný prípad! Čo sa tam stalo?
Tipy na prípravu
Zaujímavé zistenia vedcov o vaječných žĺtkoch: Ak uvidíte TOTO, nepanikárte
Herec nedávno vystúpila aj všou Česko Slovensko má talent
Foto
Herec Ivan Kozák odriekol hranie v muzikáli a ZMIZOL: Už týždeň je NEZVESTNÝ! Rodina prosí o pomoc