Platnosť totiž nadobudne vykonávacie nariadenie Európskej komisie (EK) číslo 1337 z roku 2013, ktorým sa ustanovujú pravidlá uvádzania krajiny pôvodu pre čerstvé, chladené a mrazené mäso zo svíň, oviec kôz a hydiny. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
"Od tohto termínu sa na všetkom balenom hydinovom mäse bude povinne označovať miesto chovu slovami 'chované v:', miesto zabitia slovami 'zabité v:' alebo, ak je krajina chovu a krajina zabitia rovnaká, slovami 'pôvod:'," spresnil. Zvýšenie ceny hydinového mäsa z dôvodu zmeny označovania ÚHS neočakáva.
Prísnejšie predpisy ÚHS a jej členovia vnímajú veľmi pozitívne, pretože umožnia spotrebiteľovi pri nákupe jednoduchšie a prehľadnejšie sa orientovať v ponuke mäsa.
"Zmenené označovanie pôvodu mäsa uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej hydinové mäso pochádza, a zároveň je to jedna z ciest, ako zvýšiť našu potravinovú bezpečnosť v oblasti hydinového mäsa," dodal.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 30 členov.