Nespotrebované potraviny sú totiž lákadlom pre mnohé mikroorganizmy a baktérie. Koľko ich môžete skladovať testoval český časopis Svet potravin.
Pozor na mäso
MUDr. Etela Janekova, InClinic
Rozmrazené mäso nikdy opäť nezmrazujte. Treba ho hneď tepelne upraviť. Ako náhle potraviny zmenili farbu a je cítiť zápach v žiadnom prípade ich nejedzte a to ani tepelne upravené. Pri pokazení potraviny prerastú plesne, baktérie, a môžu spôsobiť akútne ochorenie tráviaceho traktu, sprevádzané zvracaním a hnačkou.
Koľko dní vydržia jednotlivé potraviny?
3 dni
hovädzie zadné 2 - 5 °C
bravčová kotleta 2 - 5 °C
chladené kurča 2 - 5 °C
čerstvá ryba 2 - 5 °C
hrozno 5 - 9 °C
krémové zákusky 4 - 8 °C
otvorené červené víno 5 - 9 °C
krájaná šunková saláma 4 - 8 °C
otvorená zaváranina 4 - 8 °C
5 dní
paradajky 5 - 9 °C
ovocie s kôstkami 4 - 8 °C
bobuľové ovocie 4 - 8 °C
10 dní
krájaný eidam 5 - 9 °C
krájaná suchá saláma 4 - 8 °C
20 dní
ovocie s jadierkami 4 - 8 °C
Čo nepatrí do chladničky
- banány, avokádo, ananás, mango
- sú veľmi citlivé na nízke teploty a okamžite zmenia farbu, vzhľad aj chuť
TIP: uložte ich do chladnej tmavej miestnosti a čo najskôr spotrebujte
Využite komoru či pivnicu
Suchá zóna 18 až 20 °C
- vyznačuje sa veľmi nízkou vlhkosťou
- sú to napríklad kuchynské regály, dobre vetraná komora
- musí tam byť sucho a tma
Čo tam patrí: sušené ovocie, korenie, múka, soľ, cukor, strukoviny, cestoviny, ryža
Chladná zóna 12 °C
- relatívna vlhkosť je o niečo vyššia ako v suchej zóne
- dobre vetraná tmavá pivnica so stálou teplotou
Čo tam patrí: ovocie, zelenina, balené nápoje, pivo alebo víno
Rozdelenie chladničky
Dolná zásuvka - najvyššia teplota 10 °C: zelenina, ovocie
Najnižšia polička - teplota 3 °C: mäso, čerstvé ryby
Stredná polička - teplota 5 °C: jogurty, syry, šunka, údeniny
Najvyššia polička - teplota 8 °C: vajíčka, koláče, uvarené jedlo