Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2015 05:07 | Správy | Domáce správy

Turisti majú po krvavom masakri obavy: Čo robiť, ak máte už objednanú dovolenku v Tunisku?

Treba sa báť cestovať do Tuniska? Túto otázku si kladú viacerí slovenskí turisti. Najmä tí, ktorí si už dovolenku v Afrike objednali.

Hoci sa sezóna začína až v júni, cestovné kancelárie už prijali opatrenia pre svojich klientov. Ak si to budú ľudia vyžadovať, môžu si bezplatne zmeniť miesto pobytu alebo dátum zájazdu.

Podľa viacerých oslovených cestoviek sa v Tunisku nezdržujú momentálne ich klienti. Ako sa vyjadril prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií (SACKA) Stanislav Macko, dovolenková letná sezóna zabezpečovaná ich členmi sa začína až v júni. Africká krajina je pritom u Slovákov dosť obľúbená.

Využívajú komfort rezortov, ktoré sú väčšinou pred teroristickými útokmi chránené. „Minuloročná sezóna ešte nie je vyhodnotená, no dva roky dozadu navštívilo Tunisko 23 327 slovenských turistov,“ uviedol Macko. Či sa zníži dopyt ľudí po zájazdoch do tejto krajiny, je podľa neho ešte ťažko predpovedať. „Je to ale možné a ukážu to najbližšie týždne,“ dodal.

Riziko hrozí v podstate všade

 

Milan Žitný, bezpečnostný analytik

Každý, kto chce cestovať do lokalít Severnej Afriky, Blízkeho východu a niektorých krajín v Ázii, ako je napríklad Bali, by si to mal premyslieť. Rozsev bojovníkov Islamského štátu ide naprieč a sú prakticky všade. Samozrejme, je tu ešte mnoho iných skupín, ktoré operujú takmer po celom svete. Čo sa týka Európy, ohrozené sú najmä tie štáty, ktoré môžu byť namierené proti americkým záujmov v západnej Európe.

Pre Tunisko platí 2 stupeň cestovného odporúčania

Na situáciu zareagovalo aj ministerstvo zahraničných vecí. Po teroristickom útoku zaviedlo 2 stupeň cestovného odporúčania pre Tunisko. "To znamená, zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí," vysvetlil Peter Susko z ministerstva. V odporúčaní vyzýva, aby Slováci počas pobytu v krajine zachovávali zvýšenú obozretnosť, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam a rešpektovali pokyny bezpečnostných zložiek. "Rovnako odporúčame vyhýbať sa istým oblastiam, v ktorých je situácia nestabilná a hrozia teroristické aktivity," uzavrel Susko.

Slovenské cestovky: Očakávame nižší záujem 

Záujem o Tunisko je vyšší ako minulý rok

Satur, Jana Zedníková

Zatiaľ sme nespozorovali žiadny podnet zo strany klientov o zrušenie už kúpených zájazdov. Prvé lety našich občanov začíname realizovať až od júna. Avšak od včerajška ponúkame možnosť bezplatného prebukovania dovolenky do inej destinácie. Čo sa týka záujmu Slovákov v rámci first moment predaja pobytov do Tuniska je záujem dosiaľ vyšší ako minulý rok.

S pobytmi začíname až v máji

Fischer, Jan Osúch

Pevne veríme, že šlo o ojedinelý útok v inak pokojnej krajine. Predpokladáme, že sa to už nebude opakovať a celá destinácia si zachová dôveru klientov. Mometálne sa v krajine nenachádzajú naši klienti. Prvé zájazdy sa začínajú až začiatkom mája. Ak by však chcel niekto, kto má zakúpený pobyt, odchod stornovať, umožníme mu to bezplatne. Koľko ľudí má už dovolenku zaplatenú, nebudeme komentovať.

Možno klesnú ceny zájazdov

Azur Reizen, Zuzana Zimányiová

Určite poklesne záujem cestovať do Tuniska. Momentálne je ale situácia príliš aktuálna, aby sme vedeli presne posúdiť, o aký pokles pôjde. Je možné, že poklesnú aj ceny zájazdov, no momentálne je predčasné o tom hovoriť. Ak sa naši klienti rozhodnú o zmenu destinácie, bude im to poskytnuté bezplatne. V tejto chvíli tam nemáme žiadnych zákaznikov a najbližšie lety plánujeme až o niekoľko mesiacov.

Tunisko patrí medzi najlacnejšie destinácie

Kartago tours, Silvia Ladvenicova

Teraz do Tuniska nelietame a nemáme tam žiadnych klientov. Predpokladáme, že teraz bude pokles záujmu o túto destináciu. Veríme, že ak sa situácia stabilizuje, tak sa klienti opäť do tejto krajiny vrátia. Našim zákazníkom sme umožnili zmenu pobytu alebo jeho zrušenie Tunisko patrí medzi najlacnejšie destinácie a už teraz sú ceny pomerne nízke. Je možné, že ceny ešte klesnú, ale teraz je ešte skoro o tom hovoriť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera
Kadyrov sa sťažuje, že auto mu nejde.
Tak to je bizár! Musk dal Kadyrovovi Cybertruc, no teraz... Bojovníkovi ostali oči pre plač
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ