Rýchlu lekársku pomoc privolali vo štvrtok neskoro večer do Šamorína (okres Dunajská Streda) k dvojici mladých ľudí - mužovi a žene (30). Obidvaja mali žalúdočné ťažkosti a záchranárom tvrdili, že sa mohli pritráviť jedlom, v ktorom boli huby. Po ošetrení dvojicu previezli do nemocnice v Ružinove.
Je otrava hubami v zime výnimočná? "Je to bežné. Kto si v lete a na jeseň nazbiera jedované huby a vysuší ich, môže sa nimi hocikedy otráviť," povedala pre Čas.sk známa toxikologička Silvia Plačková, vedúca Národného toxikologického iformačného centra Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Tento mesiac ide o piaty prípad konzultácie toxikológov súvisiacich s podozreniami na otravu sušenými hubami v Bratislavskom a Trnavskom kraji.
Príznaky otravy hubami začínajú po šiestich, dvanástich a niekdy aj po 24 hodinách. Nebezpečné otravy najčastejšie vznikajú po zjedení muchotrávky zelenej. Hubári si ju často zamenia s jedlými pečiarkami poľnými - šampiňónmi, pretože mladé plodnice týchto húb sa na seba veľmi podobajú.