Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Kolaps v nemocnici prišiel riešiť minister Čislák, zatiaľ bez výsledku: Výpoveď dalo 64 sestier

Poriadne hustá atmosféra. Inak sa nedá opísať to, čo sa odohráva v žilinskej nemocnici.

Výpoveď pre neprimerané pracovné podmienky, hlavne obrovské množstvo nadčasov, dalo 13 lekárov a 64 sestričiek. Ak by skutočne odišli, zostali by bez personálu kľúčové oddelenia jednotiek intenzívnej starostlivosti. Problémy prišiel do nemocnice hasiť minister zdravotníctva Viliam Čislák (43). Po štyroch hodinách rokovaní však odišiel s odpoveďou, ktorá zdravotné sestry vo výpovednej lehote neuspokojila.

Minister tvrdí, že na vyriešenie kolapsovej situácie potrebuje čas. Minister zdravotníctva Viliam Čislák sa na jednotlivých oddeleniach stretol s lekármi aj so zdravotnými sestrami. Rokovanie so šéfmi žilinských lekárskych a sesterských odborov trvalo štyri hodiny, no k dohode neprišlo. „Predostreli sme svoje požiadavky, na ktorých trváme,“ povedala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Tie tvrdia, že ich trápi hlavne obrovské množstvo nadčasov, ktoré už nezvládajú. „Sestry pracujú unavené a v strese, boja sa, aby neohrozili zdravie alebo životy pacientov,“ tvrdí Kavecká. Výpovede dalo 64 zo 600 zdravotných sestier, ktoré pracujú v nemocnici, čiže 10 percent. Ide o 4 oddelenia jednotiek intenzívnej starostlivosti.

 

V prípade, že sestry naozaj odídu, úplne bez personálu zostane centrálna JIS aj traumatológia. Zle na tom bude ARO aj interná JIS. Momentálne nie je ani jedna jediná žiadosť o prijatie do pracovného pomeru na miesto sestry. Radšej odchádzajú pracovať do zahraničia, kde sa chystá aj väčšina tých, ktoré dali výpovede.

Chce čas

Čislák po rokovaniach tvrdil, že si musí riešenie kritickej situácie v spádovej nemocnici pre celý Žilinský kraj, ktorý má 690-tisíc obyvateľov, ešte rozmyslieť, a vyžiadal si čas do piatka. „Takáto situácia v zdravotníctve je tu 25 rokov a ja ju nevyriešim z večera do rána,“ povedal. Sestry nie sú ochotné ustúpiť ani z požiadavky, aby bola okamžite odvolaná námestníčka pre ošetrovateľstvo Margita Porubčanská, ktorá je podľa nich za chaos v nemocnici zodpovedná rovnako ako riaditeľ Štefan Volák, ktorý už zo svojej stoličky odstúpil.

„Snažím sa robiť všetko podľa najlepšieho vedomia a svedomia a v súlade so zákonom. Nechápem, prečo takéto osobné útoky práve na mňa,“ povedala Porubčanská, za ktorou zase stojí väčšina vedúcich sestier. Na výpovediach trvajú aj trinásti lekári interného oddelenia, ktorí žiadajú zvýšenie lôžok na internom oddelení tak, aby pacientom nebola odopieraná zdravotná starostlivosť, ako sa to deje teraz.

„Vinou ignorovania a podcenenia problémov v žilinskej nemocnici zo strany Ministerstva zdravotníctva SR sa situácia v tejto nemocnici vyhrotila natoľko, že výpovede zamestnancov pribúdajú každý deň. Je absurdné a neakceptovateľné, že ministerstvo ignoruje hlásenie problémov v nemocnici zo strany zamestnancov, hygieny a pacientov. Napätie postupne eskaluje a problémy nemocníc sa začnú riešiť, až keď to premiér nariadi svojmu ministrovi,“ hnevá sa Peter Visolajský, šéf lekárskeho odborového združenia.

Do pohybu sa dala aj opozícia. „Návrh na odvolanie ministra Čisláka je už napísaný. Začíname zbierať potrebných 30 podpisov, ale je to možno len otázka jedného dňa, kým sa návrh aj podá. Podpisov bude dosť, lebo k nám, SaS a strane Nova sa sľúbilo pridať aj KDH,“ povedal Igor Matovič z Obyčajných ľudí. Opozícia tento krok avizovala už minulý týždeň.

Prečo zostávam: Renáta Frývaldová (40), vedúca sestra JIS, Žilina

- Nedala som výpoveď, lebo na to nevidím dôvod. Myslím, že situácia nie je taká zlá a je riešiteľná v  spolupráci s  vedením nemocnice. Mám priemerný plat tak, ako všetky sestry na Slovensku. Presný počet nadčasových hodín by som si musela pozrieť, takto spamäti to nemám spočítané.

Prečo odchádzam: Renáta Danišová (44), sestra z centrálnej JIS, Žilina

- Beží mi výpovedná lehota. Bola som dlhodobo PN, ale musela som predčasne nastúpiť, lebo nemal kto robiť. Mám 154 hodín nadčasov mesačne. Som z toho vyčerpaná, v takejto situácii sa sestrám nepracuje dobre. Môj priemerný plat je taký ako všade inde, okolo 1 000 eur hrubého, ako kedy. Keď sa mi skončí výpoveď, skúsim sa zamestnať v inej nemocnici.

Kľúčové oddelenia bez personálu

Výpoveď dalo:

Traumatologická JIS 8 z 8 sestier
Interná JIS 13 z 19 sestier
ARO lôžková časť 18 z 20 sestier
Centrálna jednotka intenzívnej starostlivosti (JIS) 25 z 25 sestier

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý tenista Hrbatý ponúka luxusné sídlo na Kolibe za milióny
Foto
Bývalý tenista Hrbatý ponúka luxusné sídlo za milióny: Prečo sa zbavujem honosnej vily!
Kráľ Karol a kráľovná Kamila.
Skončí monarchia? Návšteva Karola III. v Austrálii opäť vyvolala kontroverznú debatu
(ilustračné foto).
NATO chce vytvoriť kompatibilitu medzi členskými štátmi: Stanoví jednotné normy pre vojenské vybavenie
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského víťazný plán: V Poľsku prevláda skepsa, ktorú vyslovil minister obrany
Slovenská informačná služba.
Atentát na premiéra: Podľa publicistu Hrabka bude vyšetrovanie atentátu dôležitejšie ako správa SIS
Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 2. decembra 2023.
Izrael zaútočil v Gaze na viacero domov: Hlásia obete
Marek († 30) zomrel cestou na futbalové ihrisko.
Foto
Tragická smrť traktoristu Mareka († 30), otec má na šoférku ťažké srdce: Akoby nezrazila človeka, ale psa!
Rozbehla sa diskusia o tom, či náhodou nejde o rovnakú šelmu, ktorá zniesla zo sveta hubára Stanislava († 55).
Foto
Šelma prekvapila turistov na Liptove: Je TOTO medveď, ktorý zabil hubára Stanislava († 55)?
Zuzana našla v náročném období aj pozitíva.
Foto
Herečka Zuzana Porubjaková o náročných rolách: Človek či chce, či nechce, ono...
Peter Pellegrini hovorí, že Hlas chce byť v akejkoľvek koalícii garanciou, že Slovensko nepôjde do extrému.
Pellegrini podpísal ozdravný balík: Na platy zdravotníkom sa našlo 100 miliónov! A čo bude platiť od 1. apríla?
Modelka Eva Cifrová
Foto
Sladké tajomstvo Evy Cifrovej odhalené: Ďalšie dieťa na ceste! Neľahká cesta k vytúženému bábätku
Sluha Lurch.  Dcéra Wednesday s filmovou starou mamou. Hlava rodiny Gomez a jej krk Morticia. Syn Pugsley so strýkom Festerom.
Foto
Rodina, ktorá straší spolu, zostane spolu: Takto vyzerajú Addamsovci po 33 rokoch! Kto sa zmenil najviac?