Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2015 00:47 | Správy | Zahraničné správy

V troskách lietadla zahynulo 150 ľudí: Modlili sa 8 minút, aby prežili!

Obrovská tragédia! Let Airbusu 9525 zo španielskej Barcelony do Düsseldorfu sa stal osudným 150 ľuďom na palube.

Stroj sa pri prelete nad francúzskymi Alpami stratil z radarov. Už vtedy sa dalo tušiť to najhoršie. Havarované lietadlo našli záchranári v ťažko prístupnom teréne. Na to, čo videli, nikdy nezabudnú. Len trosky a telá. Neprežil nikto. Nohy sa podlamovali a slzy tlačili do očí aj mužom zvyknutým na všeličo. Hrôzu naháňa fakt, že ľudia na palube vedeli, že sa rútia k zemi, celých 8 minút. Ich modlitby za záchranu ukončil prudký náraz a následný výbuch. Smrť si vo francúzskych horách našla aj dve bábätká, aj celú triedu tínedžerov. Podľa neoficiálnych informácií má byť medzi obeťami aj jeden Slovák. Keď o desiatej dopoludnia v utorok vzlietol airbus z letiska v Barcelone, nikto netušil, že o pár chvíľ sa beznádejne zrúti k zemi aj so 150 ľuďmi na palube, medzi nimi boli dvaja piloti a štyri letušky.

Nad francúzskymi Alpami z neznámych príčin začal stoj prudko klesať z výšky 11-tisíc metrov nad morom. Smiech 16 nemeckých žiakov, ktorí sa vracali aj s učiteľkami z výmenného pobytu, aj ďalších pasažierov prevažne zo Španielska a z Francúzska, vystriedal ochromujúci strach. Nič už nepomohlo. Lietadlo skončilo v skalách roztrieštené na milión kúskov. „O 11.30 som počul hlasný zvuk vo vzduchu, ako keď letia stíhačky. Často tadeto lietajú, tak som si myslel, že sú to ony. Ten náraz, čo potom prišiel, bol hrozivý,“ opísal majiteľ kempu pri najbližšom obývanom meste Digne Pierre Polizzi. Vtedy ešte netušil, že sa stal svedkom havárie, ktorej smutným výsledkom sú desiatky mŕtvych. Medzi obeťami môže byť aj 32-ročný Slovák z Revúcej, ktorý dlhodobo žil v Nemecku. Podľa jeho známych plánoval na palubu nastúpiť aj s priateľkou. Naše úrady to však do našej uzávierky nevedeli potvrdiť ani vyvrátiť.

 

Ostali len trosky

Informácia o tom, že lietadlo zmizlo z radarov, sa rozšírila rýchlosťou blesku. Na letiská začali prichádzať príbuzní a do poslednej chvíle verili, že ich najbližší sú nažive. Správa úradov však bola neúprosná - zomreli všetci. Potoky sĺz, ktoré ronili, nemali konca-kraja. V šoku zostalo aj nemecké mestečko Haltern, kde všetci čakali na návrat študentov miestneho gymnázia. Zriadená bola špeciálna skupina, ktorá sa má postarať o príbuzných, študentov a ich učiteľov. „Každý v meste vedel, že sa dnes mali vrátiť zo Španielska,“ povedal hovorca mesta Haltern. Trvalo celé hodiny, kým sa na miesto havárie dostali záchranárske zložky. „Hrôzostrašné. Len trosky a telá,“ iba ťažko opisovali situáciu hasiči aj piloti vrtuľníkov, ktorí nad oblasťou krúžili. Lietadlo patrilo spoločnosti Germanwings, ktorej vlastníkom je Lufthansa. „Momentálne nie sme schopní povedať, prečo pilot začal klesať,“ uviedol šéfpilot spoločnosti Germanwings. Lietadlo, ktoré podľa zodpovedných prešlo technickou prehliadkou v pondelok, veľmi často lietalo aj z viedenského letiska.

Letecké tragédie v Európe

Ukrajina - 290 obetí

17. júla 2014 zahynulo 298 ľudí na palube Boeingu 777 spoločnosti Malaysian Airlines. Lietadlo bolo zostrelené nad nepokojným územím, hlavnými podozrivými sú proruskí separatisti.

Demitra - 44 obetí

7. septembra 2011 sa krátko po vzlete z Jaroslavla zrútil Jak-42, v ktorom sedel kompletný hokejový tím Lokomotiv Jaroslavl. Zahynul aj slovenský hokejový reprezentant Pavol Demitra († 36). 

AF 447 - 228 obetí

1. júna 2009 sa počas letu z Ria de Janeiro do Paríža zrútil Airbus 330 spoločnosti
Air France. Zahynulo 228 ludi, medzi nimi aj traja Slováci.

Concorde - 113 obetí

25. júla 2000 sa krátko po vzlete z Paríža zrútilo nadzvukové dopravné lietadlo Concorde. Zahynulo 113 ludi na palube a 4 na zemi.

Tenerife - 583 obetí

27. marca 1977 sa na Kanárskych ostrovoch stala najhoršia tragédia dopravného letectva vôbec. 583 ludi zahynulo, keď sa na vzletovej dráhe čelne zrazili dva Boeingy 747.

Lockerbie - 259 obetí

21. decembra 1988 sa po teroristickom útoku zrútil Boeing 747 spoločnosti Pan American. Neďaleko škótskeho mesta Lockerbie zahynulo 259 obetí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ministerka hospodárstva Denisa Saková a predseda národniarov Andrej Danko
Danko pohrozil Sakovej: Čaká ju osud Dolinkovej?! Odpoveď ministerky znie jasne
Neal Pionk (Winnipeg) a Martin Pospíšil (Calgary) v súboji pred bránkou.
Slovák v NHL dostáva náklad od fanúšikov: Idiotické, škodí celému tímu!
Vodič zaparkoval na priechode pre chodcov.
Váš Tip
Toto nemôže urobiť ani s 3 promile: Sledujte, kde zaparkoval vodič v Bratislave! Silná káva
Zima. (Ilustračné foto)
Dušičky prinesú prudkú ZMENU počasia: Pripravte sa, bude to drsné!
Hasiči zasahujú pri likvidácii požiaru na trnavskej skládke odpadov.
Horí trnavská skládka odpadov! Zasahujú hasiči
Televízia Markíza ponúkla moderátorke nemalé peniaze.
Foto
Veľká novinka! Už sa to nedalo utajiť: Známa moderátorka je TEHOTNÁ
Minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák o atentáte na premiéra: Trestné stíhanie ďalších osôb?! Aha, čo prezradil
Martin Škrtel
Ubíjalo ho 14 hodín v kancelárii? Škrtel prehovoril: TOTO je jediný skutočný dôvod môjho konca v DAC
Ilustračné foto.
Ste skrytý alkoholik? TOTO vás prezradí: Všimnete si to okamžite
Z herca sa stala doslova cez noc hviezda.
Foto
Jakub Jablonský šokoval: Zobrali nás POLICAJTI! Putá a... Sledujte tú FOTO
Človek sa musí niekedy zamýšľať aj nad úplnými banalitami.
Ste unavení z každodenného rozhodovania? Nová štúdia priniesla nečakané riešenie
(ilustračné foto)
Pozor! Na území TOHTO mesta sa vyskytol nebezpečný vírus