Nie je žĺtok ako žĺtok. Majú rôzne veľkosti, ba dokonca aj farbu. Tá závisí hlavne od sliepky, ktorá vajíčko zniesla. Presnejšie, od jej jedálnička a spôsobu života. Väčšina týchto zvierat má totiž smutný osud - celý deň sú napchaté do malých klietok a o slnku a dvore môžu len snívať.
Chcete vedieť, či sliepka, od ktorej pochádzajú vajíčka do vašej omelety, bola väzenkyňou? Pozrite sa na farbu žĺtka.
Aj keď sa to možno nezdá, najzdravší variant je ten najtmavší, píše Distractify.com. Svetlý poukazuje na to, že strava sliepky bola naozaj chudobná. "Sliepky chované na voľno majú viac možností jesť pigmentovanú stravu a pigment sa potom prenáša do žĺtka," vysvetľuje Dr. Hilary Shallo Thesmar, odborník z Egg Nutrition Center.
Kým bielkoviny a tuky na farbu žĺtka vplyv nemajú, tmavý odtieň znamená prítomnosť xantofylu (žlté farbivo živočíšnych a rastlinných buniek) a omega-3 mastných kyselín.
Xantofyl sa nachádza napríklad v tmavých lístkoch špenátu, v kalerábe, keli, brokolici a ružičkovom keli. Omega-3 mastné kyseliny sú vysoko koncentrované v ľanových semienkach a morských riasach.
Už viete, prečo by vám malo záležať na tom, čo jedli sliepky, od ktorých máte vajíčka?