Napokon zacítime prenikavú a nezameniteľnú vôňu, šíra čistina porastená štíhlymi listami prezrádza, že sme objavili miesto, kde rastie medvedí cesnak. Táto rastlina má mnohé liečivé účinky a rastie práve teraz. Ako medvedí cesnak zbierať, skladovať či pripravovať, nám poradila Miriam Latečková z obchodu Babičkina záhrada v Nitre.
Názov rastliny nie je náhodný. Ľudia si odnepamäti všímali, že medvede sa po zimnom spánku pásli na cesnakových porastoch a dopĺňali si stratenú energiu. Ľudia ich zvyk začali opakovať a zistili, že listy medvedieho cesnaku sú veľmi účinné. Medvedí cesnak rastie na Slovensku od konca marca do mája. Najchutnejší je však, keď je mladý a jeho listy sú dlhé približne ako prst. „Zber odporúčam najmä koncom marca a v apríli. V máji, keď cesnak začína kvitnúť, listy pomaly zosychajú, záplava bielych kvetov je však pastva pre oči a lesy sú vtedy krásne,“ hovorí Miriam.
Medvedí cesnak je vhodný pre každého, je totiž oveľa lepšie stráviteľný ako cesnak. „Konzumujeme jeho listy, cibuľka je tiež jedlá, avšak nechutí tak dobre, ako v prípade cesnaku kuchynského. Preto je lepšie trhať iba listy a cibuľku ušetriť, nech rastlinka rastie aj budúci rok,“ radí bylinkárka. Rastlina je veľmi účinná a pomáha pri najrôznejších neduhoch. „Znižuje krvný tlak, zmierňuje žalúdočné problémy, pomáha pri kŕčových žilách aj v boji s cholesterolom, čistí cievy. Odporúčam ju podávať aj pri zápchach a hnačke, neznášajú ho rôzne črevné parazity, ako škrkavky a hlísty. Medvedí cesnak je tiež prírodné antibiotikum,“ vyratúva výhody Miriam.
Umenie hľadať
Listy sa oplatí skladovať v mrazničke, poukladané vedľa seba a na sebe, uložené v uzavretej dóze. „Keď však z medvedieho cesnaku pripravíme pesto, vydrží aj rok,“ radí Miriam. Sušením prichádza rastlinka o účinné látky, pri varení sa jej chuť a vôňa zachováva. Dobrým tipom je príprava tinktúry, keď nasekané listy zalejeme 60-percentným liehom a následne necháme 2 týždne odstáť na svetlom mieste. „Tinktúru tak môžeme preventívne konzumovať každý deň po 20 kvapiek vnútorne. Listy cesnaku však môžeme aj nasekať a zaliať vínom, následne nápoj priviesť do varu a potom konzumovať s medom,“ odporúča.
Určité skúsenosti si vyžaduje aj samotný zber. Rastlina vyhľadáva tmavšie a vlhké miesta, napr. blízko potokov. Určitú dávku svetla však medvedí cesnak potrebuje, preto rastie v čase, keď ešte stromy nepokrývajú listy. Často rastie v symbióze so snežienkami. Niekedy sa uvádza, že listy nerozkvitnutého medvedieho cesnaku si ľudia neraz pomýlili s jedovatou konvalinkou. Existuje však jednoduché riešenie. Listy medvedieho cesnaku majú charakteristickú cesnakovú vôňu.
Čo s cesnakom
Pesto (dávka na 3 dl pohár)
Suroviny: Medvedí cesnak (2 hrste) • hrsť vlašských orechov • 1 až 2 PL parmezánu • olivový olej • soľ
Postup: Listy umyte a usušte a dajte do mixéra s nožmi v tvare S. Pridajte orechy, soľ, parmezán a všetko zmixujte. Počas mixovania pridávajte kvalitný olivový olej podľa konzistencie, aby pesto bolo vláčne a dobre sa rozotieralo. Vlašské orechy môžete v prípade alergie nahradiť píniovými.
Domáci chlieb z medvedieho cesnaku
Suroviny: 1 kocka droždia • 1 PL trstinového cukru • 1 kg špaldovej múky • 1 PL himalájskej soli • 1 ČL chlebového korenia • 2 PL ľanových a slnečnicových semienok • 1 PL karobu (svätojánsky chlieb) • polovicu ČL inulínu z topinambura • 2 PL oleja • 1 PL octu • 1 ČL pesta z medvedieho cesnaku a hrsť listov medvedieho cesnaku.
Postup: Pripravte si kvások z pol litra teplej vody, cukru a droždia. Keď kvások nakysne, pridajte múku, korenie, semienka, karob, inulín, olej a ocot. Cesto vypracujte a nechajte nakysnúť na teplom mieste asi pol hodiny. Následne pridajte pesto a listy medvedieho cesnaku. Vypracujte bochník, vrch cesta narežte, aby počas pečenia chlieb dýchal a nepraskal, potrite slanou vodou a ozdobte rôznymi semienkami podľa chuti. Pečte prvých 10 minút pri teplote 200 stupňov Celzia a následne 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Chlebík krájajte až po vychladnutí.
Polievka z medvedieho cesnaku
Suroviny: Medvedí cesnak (2 hrste) • cibuľka • 2 zemiaky • kokosová smotana • soľ • korenie
Postup: Cibuľku smažte na oleji, pridajte na kocky pokrájané zemiaky a na väčšie kúsky nakrájaný medvedí cesnak. Osoľte a okorente podľa chuti, dochuťte domácou vegetou a zalejte približne litrom vody. Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujte ponorným mixérom. Následne pridajte na zahustenie a zjemnenie polievky asi poldeci kokosovej smotany, povarte ešte 5 až 10 minút. Podávajte posypané nadrobno pokrájaným medvedím cesnakom.