Nový Čas pre vás spolu so šéfkuchármi Jozefom Brezom a Tomášom Tejbusom z hotela Kempinski pripravili chutné a nápadité recepty, na ktorých si môžete pochutiť nielen na sviatky. Určite vám padnú vhod aj po Veľkej noci, keď sa budete snažiť zbaviť potravinových zásob. Okrem toho prinášame malý návod ako dlho vám jednotlivé potraviny vydržia.
Bryndzovo-vajíčková pomazánka
Potrebujeme:
100g čerstvej ovčej bryndze
100g masla
4ks na tvrdo uvarených vajec
1ks červenej cibule
Pažítka
Jarná cibuľka
Soľ
Korenie
Údená mletá červená paprika
Postup:
Do misky postupne pridávame povolené maslo, bryndzu, najemno nakrájanú červenú cibuľu, pažítku a nakoniec nastrúhané na tvrdo uvarené vajcia, všetko spolu dobre vymiešame vidličkou tak, aby sa jednotlivé suroviny prepojili. Celú nátierku dochutíme soľou a korením. Pred podávaním nátierku môžeme posýpať najemno nakrájanou jarnou cibuľkou a štipkou údenej mletej červenej papriky.
Jarný sendvič
Potrebujeme:
1 balík ražného chleba
100g hrudkovitého tvarohu alebo cottage cheese
2 ks uvarených vajec na tvrdo
50g kyslej smotany
1 zväzok reďkoviek
50g čiernych olív bez kôstky
Soľ
Korenie
Záhradné bylinky
Postup:
Z ražného chleba vyrežeme rovnomerný plátok, ktorý uložíme na tanier. Tvaroh, nakrájanú reďkovku, nakrájané olivy, kyslú smotanu a vajce zľahka premiešame v miske. Dochutíme soľou a korením a znova zľahka prepojíme miešaním. Hotovú zmes uložíme na plátok chleba a ozdobíme čerstvými bylinkami. Tvaroh môžeme nahradiť aj čerstvým syrom cottage cheese. Tento recept nám nie len pomôže využiť vajíčka, ale je aj veľmi zdravý a sezónny.
Vyprážané vajíčko so zemiakovým krémom a jarnými bylinkami
Potrebujeme:
1ks varené vajce na tvrdo
1ks čerstvé vajce
50g strúhanky
50g hladkej múky
300ml olej na vyprážanie
200ml slepačí vývar
2ks väščších zemiakov
2ks šalotky
100g šľahačkovej smotany
50g maslo
Soľ
Cukor
Korenie
Ocot
Mix záhradných byliniek
Postup:
Uvarené vajce na tvrdo si obalíme v trojobale z múky, čerstvého vajca a srúhanky, následne ho dozlatista vypražíme v oleji. Očistenú šalotku najemno nakrájame vložíme do hrnca, kde ju na rozpustenom masle orestujeme do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a podlejeme slepačím vývarom. Zemiaky varíme do mäkka a po uvarení ich rozmixujeme do krémovej konzistencie, krém následne dochutíme soľou, octom, cukrom a zjemníme zbytkom masla. Hotový krém srevírujeme na tanier, pridáme vypražené vajce a záhradne bylinky na odlahčenie a dekoráciu.
Majonéza vydrží 48 hodín
šéfkuchár Tomáš Tejbus, hotel Kempinski
* vajíčka
- najneskôr do 24 hod
* majonezový šalát
- do 48 hod.
* údeniny (saláma, šunka)
- neotvorené - maximálne 2 -3 dni po uplynutí expirácie
- otvorené - nie dlhšie ako je minimálna doba trvanlivosti. Pri zmene farby, zápachu, nazelenaní či ak je mäso slizké, ho okamžite vyhoďte.
* syr
- neotvorený - rezaný na plátky dva týždne
- otvorený - rezaný na plátky viacero dní, ale pri tvrdých syroch (napr. parmezán) aj viacero mesiacov.