Hoci je maslo prírodný a v menších množstvách zdravý tuk, čoraz viac ho nahrádzajú rastlinné tuky. Lákajú svojimi obalmi a množstvom vitamínov, ktoré obsahujú. Odborníci z českého časopisu dTest otestovali viacero rastlinných tukov. Pozreli sa na obsah tuku, ale aj na to, či obsahujú škodlivé látky. Napriek tomu lekári a výživoví poradcovia neradia nahradiť klasické maslo umelými rastlinnými tukmi.
Celkovo si odborníci z českého časopisu dTest vzali na mušku 22 roztierateľných rastlinných tukov. Pri testovaní zistili, že sa líšia obsahom tuku. Skutočný margarín musí obsahovať minimálne 80 % tuku. Taký sa však na pultoch obchodov nájsť nepodarilo. „V našom teste boli len trištvrtetučné a polotučné margaríny,“ uviedla Vanda Jarošová z českého dTestu. Pri kúpe rastlinných tukov by sa podľa nej mali ľudia sústrediť na obsah tuku v nich. Platí totiž pravidlo, že čím menej tuku v nich je, tým, naopak, obsahujú viac vody. Zároveň, čím viac vody a menej tukov, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť prítomnosti rôznych pridaných látok, ktoré musia tieto dve látky držať pokope. Finálny produkt je teda výsledkom technologického procesu. Rastlinný tuk natretý na pečive tak nemožno považovať za prírodný, hoci práve z prírodných surovín pochádza.
Ľudia túžiaci po zhodení prebytočných kíl a zdravom životnom štýle často siahajú po margarínoch a roztierateľných tukoch. Čo si o náhradách za klasické maslo myslia odborníci? „Pri redukčnej diéte treba jesť dosť zdravého tuku. Ak jete maslo, masť či olivový a kokosový olej, netreba ich zamieňať za priemyselne vyrobený tuk,“ zdôraznila Anna Jermářová, nutričná terapeutka. Podobný názor má aj výživová poradkyňa Hana Střítecká: „Ak človek konzumuje zdroje omega 3 kyseliny v orieškoch, semienkach či rybách, netreba si odopierať maslo a nahradzovať ho stuženými rastlinnými tukmi.“
Čo je to margarín
- podľa európskej smernice z roku 1994 musia byt výrobky označené ako margarín získané z rastlinných alebo zo živočíšnych tukov s obsahom tuku najmenej 80 %, avšak nie viac ako 90 %
- ak kúpite výrobok s obsahom tuku od 60 do 62 %, ide o trištvrtetučný margarín
- polotučný margarín obsahuje tuk v pomere od 39 do 41 %
Nežiaduce látky v rastlinných tukoch
Sorban draselný - konzervant
Tuk vo svojej podstate žiadny konzervant nepotrebuje. Naopak, umelým predlžovaním trvanlivosti môže stratit vitamíny. Pridávanie konzervantov je preto nežiaduce.
Polyglycero lpolyricinoleát E476
- silný emulgátor často pridávaný do čokoládovýchpoliev a cukroviniek
- do tukov sa pridáva, pretože dokáže udržať vodu s olejom pokope
Transmastné kyseliny
- nenasýtené mastné kyseliny nachádzajúce sa v hovädzom či jahňacom loji,
mlieku a mäse, ale aj v tukových nátierkach
- zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a negatívne vplývajú na srdcovocievny
systém človeka