Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2015 12:00 | Správy | Domáce správy

Prezident Kiska sa stretol s pápežom Františkom: Tajná debata za záchranu Bezáka!

Nastane konečne v kauze Bezák posun? Andrej Kiska (52) sa vo štvrtok stretol prvýkrát s pápežom Františkom priamo vo Vatikáne.

Slovenský prezident nešetril chválou na adresu Svätého Otca a odniesol si iba pozitívny dojem. Okrem všeobecných tém spoločného rozhovoru hlava štátu prezradila, že s pápežom dlho diskutovali aj o odvolanom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi (55). Detaily toho, čo sa presne za múrmi najmenšieho štátu na svete stihlo odohrať za pár minút, si prezident Kiska nechal pre seba. Andrej Kiska priletel do Ríma v stredu, kde najprv absolvoval stretnutie s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom (73).

Otvoriť galériu
Hneď na druhý deň doobeda navštívil Vatikán, kde ho prijal pápež František. Hlavy štátov sa dotkli aj vážnej témy, ktorá hýbe slovenskou cirkvou takmer tri roky, ktoré ubehli od odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka. „Dlho sme diskutovali o Bezákovi aj o tom, čo nás na Slovensku trápi. Potvrdili sa moje očakávania, s ktorými som k pápežovi Františkovi išiel. Je to človek, na ktorého môžeme byť hrdí a mali by sme mu želať veľa sily a zdravia v snahe o lepší svet.

 

Hovorili sme aj o otvorenosti cirkvi, o tom, že musí byť prístupná všetkým ľuďom. Spomenuli sme v rozhovore napríklad krsty detí slobodných mamičiek alebo sväté prijímanie ľudí, ktorí sú rozvedení,“ načrtol v oficiálnom vyhlásení prezident Kiska s tým, že detaily rozhovoru o populárnom arcibiskupovi si nechá pre seba.

Otvoriť galériu
„Som rád, že sa pápež o Be­záka zaujíma, ale nebudem to komentovať vzhľadom na to, že ide o internú vec katolíckej cirkvi,“ povedal prezident pre televíziu Markíza, ktorý pápežovi daroval unikátnu knihu o Slovensku a sám dostal bronzovú medailu. Róbert Bezák sa nachádzal v rovnakom čase iba zopár kilometrov od prezidenta a pápeža, keď priletel do Ríma zo súkromnopracovných dôvodov. „Prezident vedel, že je v Ríme, ale sa s ním nestretol a ani neplánuje,“ konštatoval Roman Krpelan z tlačového odboru.

Dlhý rozhovor

Kiska mal k dispozícii luxusné maserati, ktoré mu zadovážila talianska strana. Okrem dvoch štátnych stretnutí si stihol pozrieť aj vatikánske relikvie. Podľa informácií televízie Markíza sa k pápežovi navyše dostal expresnou rýchlosťou. „Vybavovanie návštevy trvalo iba mesiac a pápež sa s ním rozprával rovných 30 minút. Pri iných štátnikoch to je menej ako 20 minút,“ informoval z Ríma redaktor televízie Ján Tribula.

Otvoriť galériu

Piate pozvanie

Kiska sa počas rozhovoru nevyhol ani pozvaniu pápeža Františka na Slovensko. Jeho predchodca Ivan Gašparovič (74) tak urobil až štyrikrát. „Pozdravil som Svätého Otca nielen od všetkých veriacich, ale od všetkých obyvateľov Slovenska. Vyslovil som naše obrovské želanie, aby navštívil našu krajinu. Poďakoval sa a pozdravil všetkých ľudí na Slovensku,“ povedal Kiska. Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu pápež na Slovensko tak skoro nepríde. „Vyberá si krajiny v náročnej spoločenskej situácii, poznačenej konfliktmi či zložitým postavením kresťanov,“ vysvetlil Gazda.

Otvoriť galériu

Analytik: Kiskov diplomatický prešľap

Cirkevný analytik Imrich Gazda si na stretnutí štátnikov všimol moment, keď prezident Kiska otvoril tému Bezák. „Arcibiskup Bezák, jeho podporovatelia aj veľká časť Slovákov sa tomu určite potešili. Pre Svätú stolicu bolo určite silným signálom, že prezident republiky považoval za potrebné ho­voriť o tejto téme. Z politického hľadiska však išlo o neštandardné až nediplomatické gesto, keďže prezident sa vyjadroval k vnútorným záležitostiam katolíckej cirkvi. Konečné rozhodnutie o budúcnosti arcibiskupa Bezáka musí urobiť pápež František,“ vysvetlil Gazda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Chlapec mal obrovské šťastie
Len 16-ročného chlapca napadol žralok: Vrtel hlavou a... Z útoku behá mráz po chrbte!
Photo of a place flooded. Overflow.
Americké úrady vyšetrujú tragický kolaps lávky: Nešťastná náhoda, či fatálne zlyhanie?
Ilustračná fotografia.
Smútok na slovenskej športovej scéne: Navždy nás opustil známy komentátor († 82)
Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov.
Takto odišla Alžbeta II. († 96) na druhý svet: Dva záhadné listy a Karolovo zlé rozhodnutie
Ilustračné foto
Dráma na vlakovej stanici: Policajt nemal na výber! Hlásia obeť
Dom, v ktorom žije Predná a Rózsa, sa nachádza iba kúsok od historického centra.
FotoVáš Tip
Zdenka Predná a Oskar Rózsa predávajú rodinný domček: Kúpili by ste takýto dom za 590.000 eur?
Close Up Of Man Collecting Parcel Delivery Outside Door
Sofia si objednala balík zo známeho e-shopu: Keď ho otvorila, onemela! Ešte sa hýbal
Manželia čakajú tretie dieťatko.
Foto
Lela s Karlosom sa dočkali zázraku: Už je vidno BRUŠKO! Dojemné slová blondínky
Liam Payne zomrel vo veku 31 rokov.
4 varovné SIGNÁLY pred smrťou Liama Payna († 31): Desivé videá aj SKAZA v hotelovej izbe
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Hnev v Severnej Kórei: Ostrý odkaz pre generálneho tajomníka OSN!
(ilustračná fotografia).
Chlapec počas prechádzky zdvihol zo zeme ovocie: Zúrivý farmár mu to nedaroval! Ohavné, čo urobil
Najväčšími hviezdami večera boli Karlos s Lelou.
Veľká radosť Karlosa Vémolu: Lela je TEHOTNÁ! Po malom Rockym ďalšie NETRADIČNÉ meno