Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2015 20:07 | Správy | Domáce správy

Za necelých päť rokov prišlo o slovenský pas viac ako tisíc ľudí: Za aké občianstvo ho vymenili?

Zákon o štátnom občianstve pripravil za necelých päť rokov, od 17. júla 2010 do 9. apríla 2015, o slovenský pas 1043 ľudí.

Najčastejšie stratili ľudia slovenské občianstvo prijatím českého (365). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR. O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (210), rakúske (148), britské (96), maďarské (61), americké (31), nórske (29), belgické (21), holandské (19), írske (13), talianske (12), švajčiarske a kanadské (obe po 8), austrálske (5), francúzske (4), islandské, čínske, poľské, švédske a ruské (všetky po 2), ukrajinské, dánske, novozélandské (všetky po 1).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je.
Zmiernením zákona sa zaoberá ministerstvo vnútra. Právnu normu však dosiaľ nepredložilo. Kedy by mohla byť novela prijatá, nevie odhadnúť. "Predmetná novela sa diskutovala aj na medzinárodnom fóre a diskusia doteraz nebola ukončená, v popredí záujmu medzinárodných inštitúcií je v súčasnosti viac bezpečnostná situácia v Európe," uviedol pre TASR tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

 

Od februára tohto roka je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.  Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedlo ministerstvo.

Rezort pripomína, že chcel nariadením vyjsť v ústrety občanom, ktorí pre tvrdosť zákona prišli o slovenské občianstvo. "Podľa nášho názoru je takéto riešenie lepšie, ako ďalej čakať na prijatie novely zákona o štátnom občianstve, keďže v súčasnosti nevieme odhadnúť, v akom časovom horizonte bude zákon prijatý,“ poznamenal rezort vnútra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vladimir Putin.
Nečakané stretnutie: Putin bude diskutovať so šéfom OSN! Zarazí vás, o čo ide
2002 - Ako kapitán zdvihol nad hlavu trofej pre majstra sveta.
Šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan oslavuje 50-ku: Čo by teraz vo svojej kariére spravil inak?
(ilustračné foto)
Mŕtve dievčatko († 8 mes.) na pohrebe pohlo rukou: Strašné, čo nasledovalo potom!
Na snímke záchranári odstraňujú trosky po ruskom útoku na mesto Záporožie
AktualizovanéFoto
Vojna na Ukrajine prekračuje všetky hranice: Nové správy neznejú dobre
Ján Herák trvá na svojej nevine.
Obvinený exposlanec OĽaNO: Posun v prípade sexuálneho zneužívania!
Karel Gott († 80)
Foto
Pocta velikánovi Gottovi († 80) 5 rokov po jeho smrti: Chytí vás za srdce, čo spravila vdova Ivana
Jeden z vysávačov naháňal psa majiteľa bytu a pritom nadával.
Bizár! Máte robotický vysávač? Zbystrite: Stroje sa zbláznili a aha, čo HOVORILI a robili
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj prehovoril k vojakom: K tomuto ich vyzval
Páchateľ pripravil seniorku o 9500 eur, tvrdil, že je jej synovec (ilustračné foto).
Vlani bolo zaznamenaných viac ako 180 telefonických podvodov zameraných na seniorov: Škoda bola vyčíslená v miliónoch
Do tejto sezóny vstupuje náš obranca s novým číslom 17.
Foto
Vedenie New Jersey rozhodlo: Bude Šimon Nemec pokračovať v NHL?
Izrael už viackrát útočil na štvrte Bejrútu.
Najprv výzva na evakuáciu, potom... Izrael znova útočil na južné štvrte Bejrútu
Hungarian parliament in Budapest, in the bank of Danube.
V Budapešti chystali niečo nebezpečné: Upozornili na to tajné služby, Maďari hneď konali!