Nový Čas otestoval 5 reštaurácií po celom Slovensku, aby sa presvedčil, čo ponúkajú deťom. Detské menu bolo vo väčšine prípadov chodobné a plné vyprážaného a mastného jedla. Len v jednom prípade obstálo menu v hodnotení odborníčky na výživu Kataríny Skybovej. V ostatných prípadoch jedlá nespĺňali požiadavky zdravého stravovania, ktoré je dôležité najmä pre našich najmenších.
Takto sme hodnotili:
- výber jedla sme nechali na dieťa, vyberalo si len z detského menu
- odborníčka na výživu Katarína Skybová hodnotila nielen konkrétne jedlo, ale aj ponuku detského menu reštaurácie, ktorú sme navštívili
- reštaurácie neboli o našom príchode vopred informované, všetky náklady sme si uhrádzali sami
Robko (9), Košice, Reštaurácia Alpinka
Slepačia polievka a detské kuracie safari s varenými zemiakmi a kečupom
Hodnotenie: 1 hviezda
Nevhodný výber - vyprážané a fritované potraviny, priemyselne pripravené omáčky, ako je kečup, ktorý obsahuje prídavné látky a konzervanty, sú nezdravé. Rovnako pre deti nie sú vhodné ani sladené a sýtené nápoje.
Ponuka jedál je veľmi malá, v ponuke je iba jeden druh polievky, jedno sladké a jedno mäsité jedlo. Opis jedál je nedostatočný (čerstvá zeleninová príloha nie je v jedálnom lístku uvedená), ovocie je zastúpené v obmedzenom množstve.
! Menu obsahuje vyprážané mäso, hranolčeky, kečup, tatárskú omáčku.
Ninko (5), Bratislava AL TRIVIA
Hodnotenie: 5 hviezd
- Jedlo na tanieri vyzerá chutne, je vyvážené, zastúpené sú všetky živiny: sacharidy, bielkoviny a tuky. Jedlo je pripravené z čerstvých surovín, je ľahko konzumovateľné, porcia je vyhovujúca.
Menu:
Ponuka jedál je široká, jedlá sú vhodné pre deti. V ponuke sú BIO potraviny a potraviny domácej výroby, rovnako ako aj menu pre celiatikov. Zastúpená je čerstvá a tepelne upravená zelenina a ovocie, čerstvá ryba a hydinové mäso. V ponuke nápojov sú čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, mliečny nápoj, ale aj voda. Kuchynská úprava je vyhovujúca (okrem zemiakových hranolčekov).
Výhrada: hranolčeky, kečup
Hubert (5), Zvolen, Rusticana - reštaurácia
Vyprážané kuracie rezančeky, varené zemiaky a kompót
Hodnotenie: 2 a 1/2 hviezdy
Vyprážané a fritované jedlá majú vysoký obsah transmastných tukov a pre deti nie sú vhodné. Porcia je primeraná, jedlo obsahuje všetky živiny. Výber prílohy bol správny, rovnako ako aj kompótu, vzhľad jedla bol fádny.
Ponuka jedál je malá- jedna polievka, dve jedlá z mäsa jedného druhu a dve cestovinové jedlá. Zelenina a ovocie sú v malom množstve. Majú len jeden druh džúsu.
! V menu je vyprážané mäso, hranolčeky, kečup, kinder vajce ako dezert.
Rebecca (6), Čachtice, Reštaurácia Báthory
Kuracie mäso so zeleninou
Hodnotenie: 1/2 hviezdiy
Hlavné jedlo pre dieťa má vždy obsahovať aj sacharidovú prílohu, ako je ryža, cestoviny, zemiaky... Výber mäsa a zeleniny je správny.
Reštaurácia nemá v ponuke detské menu. Ponúka možnosť výberu polovičnej porcie z bežnej ponuky pre dospelých, rovnako ako aj výber nápojov z bežnej ponuky.
! Detské jedlo nie je polovičná porcia jedla dospelého! Líši sa zastúpením živín, použitím pre deti vhodných surovín a dochucovadiel.
Oliver (4), Vysoké Tatry, Grand hotel
Špagety s kečupom a so syrom
Hodnotenie: 3 hviezdy
Jedlo je nevhodne naservírované (kečup a syr sú podávané osobitne). Priemyselne pripravené omáčky, ako je kečup, nie sú vhodné pre deti. K cestovinám je vhodná omáčka z čerstvých paradajok s bylinkami s menším množstvom syra, ktorá dodá jedlu vláčnosť. Nevhodne je zvolený aj nápoj. Džús by mal byť riedený vodou.
Ponuka je prijateľná - jedno predjedlo, polievka, dve mäsité a tri bezmäsité jedlá, dezert. Zelenina, ovocie chýbajú. Úprava nie je pri mäsitých jedlách vhodná.
! V menu je vyprážané mäso a rybie prsty, hranolčeky, zemiakové krokety, kečup.
Takto má vyzerať detský tanier
Jedálny lístok
určený pre deti má byť nutrične vyvážený, má obsahovať dostatok sacharidov, kvalitných bielkovín a tukov. Vyhýbať sa treba ochucovadlám typu kečup, kde sa nachádzajú kryté cukry
Má obsahovať
čerstvú a tepelne upravenú zeleninu, dostatok ovocia a tekutín. Medzi tekutiny, ktoré sú pre dieťa vhodné, radíme čistú vodu, riedené ovocné šťavy alebo čaj. Absolútne nevhodné sú sladené bublinkové nápoje
Suroviny
na prípravu jedla majú mať vysokú kvalitu, to znamená, že majú byť čerstvé a zdravé. Jedlo má byť čerstvo pripravené a kuchynská úprava má byť vhodná. To znamená, že na tanieri má vyzerať pokrm lákavo a príťažlivo, pretože najmä v detskom veku jedia predovšetkým oči.
Vzor
vidí dieťa najmä vo svojich rodičoch, preto je ideálne, ak aj vy dodržiavate zásady racionálneho stravovania. Ak idete dieťaťu príkladom, o to jednoduchšie bude naučiť ho jesť napríklad surovú zeleninu.
Instantné,
technologicky spracované, konzervované jedlá a polotovary nie sú pre dieťa vhodné, a preto by sa na jeho tanieri nemali vyskytovať. Rovna ko to platí o vyprážanom a fritovanom jedle.
Stravovacie návyky
sa u dieťaťa budujú už v ranom detstve. Preto by si malo od začiatku zvykať na pravidelné prísuny jedla 5x denne. Sladkosti a chuťovo výrazné jedlá by mali byť skôr výnimkou.