Čerstvé šupináče pripravovali na ohni presne tak, ako to kedysi robili vychýrení rybári zo Senného. Cieľom takejto praktickej maturity z cestovného ruchu bolo poukázať na miestne gastronomické špeciality. Maturantky si netradičnú skúšku poriadne užili. „Je to oveľa lepšie, ako sedieť v strese v škole a odpovedať na otázky! O takejto matúre inde sme ešte nepočuli,“ zhodli sa. Okrem prezentácie zaujímavostí regiónu pripravili budúce sprievodkyne i originálnu opekačku pri Senianskych rybníkoch. Tá by podľa nich pokojne mohla byť súčasťou reálnych turistických eventov.
Pri príprave kulinárskej špeciality pomáhali študentom aj miestni dedinčania. „Lepšie ryby som ešte nejedla. Na ražni zapichnutom v zemi rybári u nás radi piekli svoje úlovky,“ prezradila študentka Nora Pilová (19). Novinku takýchto praktických maturít zaviedli na michalovskej SOŠ obchodu a služieb. „Žiaci majú nádherný deň. Je vyvrcholením štyroch rokov štúdia, v rámci ktorých sa naučili veľa teórie. Dnes si na vlastnej koži vyskúšali aj prax,“ povedala učiteľka Nadežda Jurková.
„Žiaci sú šikovní. Všetky aktivity od sprievodcovských cez animačné a gastronomické služby vymysleli a naplánovali sami,“ dodala. Študentov hodnotili zástupcovia kultúrnych, turistických či samosprávnych inštitúcií, ktorí by mohli byť v budúcnosti ich zamestnávateľmi. Výkon študentov bol nakoniec ohodnotený na jednotku.
Pečená ryba na seniansky spôsob
(recept rybára Eduarda Jakicu)