Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2015 10:26 | Správy | Zahraničné správy

Česko sa rozlúčilo so Stanislavom Grossom (†45): Posledný odkaz od dcér

S bývalým premiérom Stanislavom Grossom sa v stredu na Vyšehrade rozlúčili ministerský predseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), niektorí členovia vlády, ďalší politici a desiatky ľudí.

Gross minulý týždeň vo veku 45 rokov podľahol ťažkej chorobe. Smútočný obrad sa uskutoční v rodinnom kruhu. V Bazilike sv. apoštolov Petra a Pavla na Vyšehrade sa verejnosť s Gross môže rozlúčiť od 08:30 do 10:00 hod. Tejto možnosti zatiaľ využili desiatky ľudí, ktorí k rakve bývalého premiéra nosia kvety a smútočné vence. Tých je v bazilike niekoľko desiatok, napríklad od Sobotku, českého a slovenského ministra vnútra alebo niekdajšieho premiéra Jiřího Paroubka. Na pohreb prišiel aj Grossov chorý otec, ktorý podľa denníka Blesk takisto trpí amyotrofickou laterálnou sklerózou.

Otvoriť galériu

Z popredných českých politikov nepríde prezident Miloš Zeman, ktorý napríklad Grossovi v minulosti svedčil na svadbe. Neskôr sa ale politicky odcudzili.
Okrem Sobotku sa pamiatke Grosse prišli pokloniť napríklad ministri zahraničia a vnútra Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec (ČSSD) a ďalší členovia najužšieho vedenia strany, ktorú Gross v rokoch 2004 a 2005 viedol.

Otvoriť galériu

S expremiérom sa rozlúčili aj jeho bývalí vládni kolegovia František Bublan, Jan Kavan a Karel Březina. "Zvlášť v túto chvíľu na neho spomínam dobre," povedal novinárom Bublan. "Bol to veľmi dobrý minister vnútra. K jeho úlohe premiéra som kritickejší. Bol na tú funkciu príliš mladý. Vzťahy sme ale mali dobré," dodal. "My sme k sebe mali blízko, pretože obaja sme boli dlho vo vedení Mladých sociálnych demokratov a tiež sme boli spoločne dvoma najmladšími členmi Zemanovej vlády," povedal Březina. Gross podľa neho patril medzi najvýznamnejšie ponovembrovej politiky.

 

Otvoriť galériu
 

 

Bývalý premiér Jan Fischer vyjadril ľútosť nad tým, že Gross zomrel tak skoro. "Stanislav Gross, tak ako každý z nás, bol produkt - on i spolutvorca - politických pomerov doby, v ktorej žil. Je celkom smutné, že mnoho ľudí, ktorí sa mu vtedy snažili veľmi priblížiť, dneska možno sa trochu hanbia. To myslím, že nie je dobré, "podotkol. Gross minulý týždeň podľahol zrejme amyotrofickej laterálnej skleróze (ALS), pri ktorej chorí postupne stráca bunky ovládajúci svalové pohyby.

Vo vnútri baziliky ticho hral organ, zatiaľ čo ľudia ticho prechádzali okolo rakvy, vedľa ktorej boli Grossove fotografie, kvety a vence od rodiny priateľov a rôznych organizácií. Dcérky mu na poslednej rozlúčke poslali posledný odkaz. Na rakve bol položený veniec s nápisom "Ockovi Deniska a Natálka"Po verejnej rozlúčke sa v kostole konal krátky uzavretý smútočný obrad pre pozvaných členov rodiny a najbližších priateľov, po skončení ktorého sa rozozvučali zvony. Rakvu s ostatkami potom odviezli v sprievode pozostalých na cintorín. 

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Gross sa v roku 2004 stal premiérom vo veku 34 rokov, bol najmladším premiérom Česka. V roku 2005 po afére s nevyjasnenými financovaním bytu na pražskom Barrandove z funkcie odstúpil a stiahol sa z politického života. Až v apríli 2014 sa v relácii Českej televízie Gross ospravedlnil ľuďom, ktorí mu ako premiérovi dôverovali a on ich sklamal. Vtedy tiež uviedol, že keby mal pred rokmi odvahu povedať, že si byt na pražskom Barrandove kúpil z poslaneckých náhrad, nezamotal by sa do poloprávd a lží. Väčšina politikov na neho po jeho smrti spomínala ako na výraznú osobnosť českej politiky. Podľa mnohých neustál fakt, že sa vo veľmi mladom veku stal ministerským predsedom.

 

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Exposlanec Patrick Linhart mal dopravnú nehodu.
FOTO Exposlanec Patrick Linhart havaroval! „Dnes pri mne stáli všetci anjeli...“
Vodič po náraze do stromu pri Kľačne bojuje o život.
Foto
Vodič po náraze do stromu bojuje o život! Desivé zábery z nehody pri Kľačne
Na bazár Borisa naviedla Laura Vizváryová, ktorá tiež prihodila svoje luxusné kúsky.
Foto
Šokujúci bazár vo vile u Kollára: Rozpredáva Boris svoje veci?! Tomuto by ste neverili
Na snímke žena s dáždnikom kráča počas dažďa po Vajanského nábreží v Bratislave.
Daždivé ráno na viacerých miestach Slovenska: Čo nás čaká nasledujúce dni? Cez víkend príde ZMENA!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA a bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump ZNOVA v strachu o svoj život: Tajné služby zistili, KTO ho ohrozuje!
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange.
Zakladateľ WikiLeaks Assange po prepustení z väznice: Prelomí mlčanie!
Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo školstva.
Aktualizované
Mrazivá kontrola Ficovej pošty: V obálke našli náboj! Kto premiérovi poslal list?
Roger Federer s manželkou Mirkou.
Foto
Prečo nedáva Mirka Federerová rozhovory? Renomovaný novinár prezradil dôvod
Karolína sa skutočne stala tvárou politicko-diskusnej relácie a nahradila tak Michala Kovačiča
Foto
NÁHRADA za Kovačiča Karolína Lacová už zarezáva v Markíze: Prezradila, z čoho má OBAVY!
(ilustračné foto)
Foto
Veľká rana pre hudobný svet: Zomrel bubeník († 75) kapely ABBA!
Zdeněk J. koncom júna napadol v nemocnici na bratislavských Kramároch pacienta a zdravotníkov.
Zdeněk na Kramároch napadol pacienta a zdravotníkov: Po hrozivom vyčíňaní spoznal svoj TREST
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Hromadná havária: V smere na Bratislavu sa zrazili štyri autá! Rátajte so spomalenou premávkou