Jednou z nich je aj grilovačka. Je to ideálny spôsob, ako stráviť v spoločnosti priateľov príjemné chvíle a navyše si aj niečo chutné pripraviť. Vôňa grilovaného jedla sa postará o tú správnu atmosféru. Ktoré suroviny sa na grilovanie najviac hodia, vám poradia šéfkuchári Tomáš Tejbus a Jozef Breza z hotela Kempinski. Poradíme vám aj, aký gril si vybrať a či vám mesto môže dať pokutu za grilovanie na balkóne.
Čo hodiť na rošt?
- bravčovú krkovičku, hovädzí ribeye (vysoká roštenka) - na grilovanie sa najviac hodí mäso, ktoré sa ľahko a rýchlo prepeká, má jemnú, ale tukom prerastenú konzistenciu
TIP: Do pácu deň vopred naložte skôr hutnejšie a aromatickejšie mäsá, ako sú krkovička, ribeye, vykostené kuracie stehná alebo obľúbené kuracie krídelká.
- ryby - vhodné sú: pstruh, pražma, morský vlk, ale pochutiť si môžete aj na krevetách
TIP: Ochuťte ich len bylinkami a citrónom.
- hovädziu sviečkovú, teľaciu sviečkovú - do pácu ich nenakladajte, zbytočne by ste tak potlačili ich prirodzenú chuť
TIP: Na dochutenie použite jemné bylinky a na potretie kvalitný olivový olej.
- zeleninu - grilovať môžete cuketu, baklažán, cibuľu, šampiňóny
TIP: Perfektne sa k nej hodí dip z kyslej smotany alebo z kvalitného jogurtu, stačí len pridať korenie a cesnak.
- syry, môžete ich zabaliť do alúminiovej fólie a položiť priamo na rošt
TIP: Vyskúšajte aj raclette syry alebo osvedčený hermelín či encián.
- na grilovanie sú skvelé aj rôzne mäsové výrobky, ako sú klobásy, závitky, grilovacie párky
TIP: Predtým ako ich hodíte na gril, ich poprepichujte, aby nepopraskali a rýchlejšie boli hotové.
Čo sa hodí na pitie?
Martin Škopek, Velkopopovický Kozel
„Na grilovačke rozhodne nesmie chýbať pivo. Vďaka svojej horkastej chuti dokáže vynikajúco zahnať smäd a zároveň napomáha pri trávení tažších a mastnejších kúskov, ktoré ku grilovaniu patria. Vhodné sú najmä pivá s vyváženou chuťou, v ktorých je chmeľová horkosť a plná chuť sladu v rovnováhe a krásne doplní chuť grilovaného mäsa. Pre dámy, ktoré až tak horkým chutiam neholdujú, odporúčame tmavé pivo, ktoré rovnako pozitívne vplýva na trávenie, no prináša sladšiu chuť, ktorá sa okrem grilovaného mäska hodí aj k dezertom. V neposlednom rade je pivo tiež vhodnou ingredienciou pre prípravu mäsa na grilovanie. Nie je nič lepšie ako keď si dáte dobre ugrilovanú krkovičku, ktorá bola pred tým aspoň dvanásť hodín naložená v marináde z 11-percentného piva a dijonskej horčice a korenia a zapijete ju správne vychladeným pivkom.“
Môžete dostať pokutu až 33 EUR
- otázku zákazu grilovania v zákonoch nenájdete
- ak sa chystáte grilovať v bytovom dome, preverte si všeobecné záväzné nariadenie (VZN) obce či mestskej časti
- môže sa stať, že niektoré mestá zakazujú grilovať na balkónoch alebo na terasách a v prípade, že tento zákon porušíte, môžete dostať pokutu
- tá vám hrozí napríklad v Žiline, Prešove alebo Banskej Bystrici
- Skontrolujte zákazové tabuleveľa ľudí rado griluje na otvorených priestranstvách alebo v lese v tomto prípade si treba skontrolovať zákazové tabule v okolí, ich porušenie vás môže vyjsť na stovky eur pokuty
Vyberte si ten pravý
Václav Modelský, Weber-Stephen
Ak ste fanúšikom grilovaných pokrmov a je predpoklad, že gril budete s rodinou a priateľmi používať častejšie, oplatí sa investovať do kvality. Dobrý gril z kvalitného materiálu totiž vydrží roky, kým lacné plechové modely majú životnosť jednu, maximálne dve sezóny, o samotnom komforte používania nehovoriac. Na špičkové grily na drevené uhlie z našej ponuky napríklad poskytujeme až desaťročnú záruku.
Na drevené uhlie, cena: od 20€
Hodia sa najmä pre fanúšikov klasického barbecue, pre ktorých je grilovanie vonku v záhrade či na kempovaní skutočným rituálom. Moderné grily navyše ponúkajú množstvo príslušenstva, s ktorým na grile pripravíte naozaj čokoľvek - od celého kuriatka až po chrumkavú pizzu.
Plynový, cena: od 88 €
Ponúkajú oveľa vyšší komfort používania, no nie sú také skladné a ich cena je o niečo vyššia. Ak však radi organizujete veľké gril párty pre priateľov, plynový gril je ideálnym riešením. Ponúka veľkú grilovaciu kapacitu, jednoduché ovládanie, okamžité rozohratie a palivo doň je lacné. Okrem toho vám zábavu zaručene nenaruší štipľavý dym!
Elektrikcý, cena: od 35 €
Sú limitované prístupom k zásuvke, no sú plnohodnotnou alternatívou k plynovým grilom a vynikajúco sa hodia pre všetkých, ktorí radi grilujú rýchlo, jednoducho a čisto. Ak teda máte balkón či terasu a radi by ste k sebe priateľov pozvali na príjemné posedenie s grilovanými dobrotami, toto je ideálna voľba.
Ribeye steaky s kôrkou s príchuťou kávy a čili
Pre 4 osoby
Čas prípravy: 10 minút
Spôsob grilovania: priamy silný žiar (230 - 290 °C)
Čas grilovania: 6 - 8 minút
Ingrediencie: 2 lyžičky orestovanej rímskej rasce a kávových zrniek, 1 pl mletého čili,1 lyžička sladkej mletej papriky, hrubozrnnej morskej soli, čerstvo namletého čierneho korenia, 4 ribeye steaky, každý asi 200 g, hrubý 2,5 cm, olivový olej
Postup: V mlynčeku najemno pomelieme rímsku rascu a kávu, dáme do menšej misky a primiešame zvyšné prísady na koreniacu zmes. Steaky potrieme olejom a votrieme koreniacu zmes. Pred grilovaním ich na 20 až 30 minút necháme zohriať na izbovú teplotu. Steaky grilujeme na priamom silnom žiare pod poklopom, kým nedosiahnu požadovaný stupeň prepečenia - 6 až 8 minút na steaky prepečené doružova/dočervena (medium rare). Jedenkrát ich obrátime. Stiahneme ich z grilu a necháme 3 až 5 minút odpočinúť. Podávame horúce.
O gril sa starajte pravidelne
1. Pravidelne ho čistite zvonka aj zvnútra, zvyšky pripáleného tuku a mastnota by totiž po dlhšom čase mohli poškodiť lakovanie.
2. Grilovaciu plochu plynového grilu najlepšie vyčistíte ešte zahorúca hrubšou kefou. Čistiacim prostriedkom dočisťujte gril až po vychladnutí.
TIP: Na silno znečistené lávové kamene môžete použiť špeciálny gél, ktorý po chvíli pôsobenia opláchnete vodou.
3. Rošt grilu na drevené uhlie môžete „vypáliť“. Zbavte ho prichytených zvyškov pokrmov, potom zavrite poklop a počkajte cca 10 minút, kým sa ostatné nečistoty nezmenia na ľahko odstrániteľný popol.
4. Fľaky od dymu na poklope a vnútro grilovacej vane čistite ohľaduplne, ideálne mäkkou špongiou a teplým mydlovým roztokom alebo prostriedkom na grily. POZOR! Ostrá kefa a príliš agresívny čistiaci prostriedok by mohli narušiť lak.
5. Skladovanie: v exteriéri ho chráňte pred dažďom a vlhkosťou vhodným krytom. Plynovú fľašu od plynového grilu uchovávajte odpojenú na dobre vetranom mieste vonku, ďaleko od zdrojov tepla.