Predviedli výrobu čerstvého ovčieho syra i "živej" bryndze. Najmenší také čosi videli a ochutnávali prvýkrát. Ani nevedeli, aký je medzi týmito tradičnými produktmi rozdiel. Farmársky dvor chcel práve deťom zo sídlisk ukázať výrobu ovčích špecialít. Košičania Alec (11) a Lilianka (5) doteraz nevedeli, ako sa robí ozajstný čerstvý ovčí syr a bryndza.
"Bača nám dal aj ochutnať, ešte sme také nejedli," povedali súrodenci, ktorí sa spočiatku na ochutnávku dívali podozrievavo. "Syr je taký sladší, bryndza ako keby kyslejšia. Chutia nám veľmi!" zhodnotili. Proces výroby, či kľagania syra sledovali so zatajeným dychom. "Dôležité je, aby čerstvé mlieko nebolo studené, ale ani horúce. Musí mať toľko stupňov ako teplota tela ovce, teda asi 36°C. Prihrievam ho na ohni," vraví bača Paľo Smoleňák (50). Do mlieka pridal syridlo, vďaka ktorému sa mlieko za asi pol hodinu zrazilo. Hmotu rozmiešal a opatrne vyžmýkal srvátku. Budúci bochník ešte zavesil, aby poriadne stiekol. "Skľaganý syr musí byť lahodný. Nemal by ani škrípať pod zubami. To sa stane vtedy, keď je mlieko prehriate. Správne treba odhadnúť aj množstvo syridla, aby nebol syr horký," pokračuje bača od Medzilaboriec.
Prezradil aj to, že bryndzu robí z aspoň 10 dní vyzretého syra. Ten rozhnieti, posolí a špecialita je na svete. "Syr a bryndza sú základ ovčiarstva. Chceli sme ľuďom ukázať, ako sa vyrábajú. Deti z mesta to vôbec nevedia," povedal Miroslav Gavaľa (54) z dvora Poctivý farmár, ktorý sa tiež venuje výrobe syrov.