Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Utrpenie Jána Daniša: Po dvoch rokoch mu pred očami opäť zomieral syn († 13)

Slovenský automobilový pretekár Ján Daniš (42) po dvoch rokoch od tragédie stál pred súdom. Je obvinený z prečinu usmrtenia a hrozí mu až päťročné väzenie. 

Daniš musel hovoriť o osudných momentoch, keď sa s vrtuľníkom zrútil do Váhu. Jeho synček Janko († 13) sa topil pred očami otca, ktorý ho už nedokázal zachrániť. Na pojednávanie prišiel známy milionár oblečený v čiernom a bolo na ňom vidieť, že stále bojuje so spomienkami.

 

 

Na začiatku to mal byť krásny výlet s priateľmi a so synom. Smiech a radosť vystriedali slzy a bolesť. Ján Daniš (42) zobral na výlet vrtuľníkom Eurocopter EC 120 svojho kamaráta Dicka Kvetňanského (44), v kokpite sedela mladá študentka Mirka (23) a Jánov syn Janko († 13). Dick a ani Mirka na utorkové pojednávanie na Okresný súd do Galanty neprišli. Ján Daniš vypovedal, veľmi bolestivo opisoval momenty, keď prišiel pred vlastnými očami o syna.

Otvoriť galériu

Chcel pristáť na vode

„Pred dvomi rokmi som sa vracal vrtuľníkom z Donovalov. Pri Seredi mi začala svietiť kontrolka, ktorá signalizovala znečistenie motora,“ opisuje chvíle pred tragédiou Ján Daniš. Neskôr začala vibrovať aj zadná časť motora, preto sa pilot vo výške asi päťsto metrov rozhodol pristáť na vode. „Už som zažil ako automobilový pretekár, ako horí človek. Chcel som zabrániť tomu, aby sa vrtuľník vznietil a nezačali sme horieť, preto som sa rozhodol pristáť na vode, “ vysvetlil Ján Daniš. Boli to sekundy. Pri klesaní narazil na oceľové lano. Vrtuľník sa rozpadol na dve časti a spadol do Váhu. Začal sa boj o život. Mirka vyliezla na vrtuľník a kričala o pomoc. Ján Daniš sa všemožne snažil svojmu synovi odopnúť pás, bojoval pol hodiny pod vodou. Nedokázal to! Nezachránil si vlastného syna. Najhoršia vec, čo sa milujúcemu rodičovi môže stať. Janko sa utopil. Znalec vypovedal na súde, že výber pristávacej plochy bol nevhodný. Ján Daniš mu oponoval: „ Ak by som to mal urobiť znova, rozhodnem sa rovnako,“ a pokračoval: „Svoju vinu vidím v tom, že som nevedel a nedokázal zachrániť to najcennejšie. Neviete si predstaviť, aké mám pocity a nedokážem ich k ničomu prirovnať,“ povedal smutne Ján Daniš. Pretekár je pripravený ísť aj za mreže. Na súde vypovedali aj svedkovia - rybári. Zhodli sa na tom, že otec robil všetko pre záchranu svojho syna. Pojednávanie sa odročilo na koniec júna.

Dcérka mu lieči rany

Ťažko skúšaná rodina má však teraz popri trápení aj dôvod na radosť, Danišovi sa narodila dcérka Valentínka. Hoci sa so stratou mi­lovaného Janka ni­kdy nezmieri, vytúžený prírastok v rodine im aspoň zmierni bolesť.

Ako došlo k nešťastiu?

Nehoda sa stala 3. marca 2013 na Váhu neďaleko Šintavy, keď pilot Ján Daniš so svojím vrtuľníkom pristál priamo vo vode po tom, čo sa zachytil o oceľové lano. Vrtuľník sa prelomil na dve časti. Syn Jána Daniša Janko († 13) zostal vo vrtuľníku. Nikto z posádky ho nedokázal zachrániť, pretože sa mu nedal odopnúť bezpečnostný pás. Janko sa utopil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Človek sa musí niekedy zamýšľať aj nad úplnými banalitami.
Ste unavení z každodenného rozhodovania? Nová štúdia priniesla nečakané riešenie
(ilustračné foto)
Pozor! Na území TOHTO mesta sa vyskytol nebezpečný vírus
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Vojna na Blízkom východe? Izrael po útoku na Irán: Mrazivé slová Netanjahua!
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok a predseda SNS Andrej Danko
Danko sa pustil do Sakovej: Dopadne ako Dolinková?! Okamžitá reakcia Šutaja Eštoka
Kysučanka objavila v obchode s potravinami medzi sladkosťami prekvapenie.
FotoVáš Tip
Bizarný NÁLEZ pri nákupe potravín: Keď to Kysučanka zbadala medzi sladkosťami, skoro ODPADLA!
(ilustračné foto)
Kvíz
Ako veľmi rozumiete poľštine? Otestujte sa! Budete prekvapení
Fotografia z miesta zásahu.
Záchranná akcia v Malej Fatre! Poľský turista náhle skolaboval: Do nemocnice ho odviezol vrtuľník
Slovinský cyklista Tadej Pogačar.
Foto
Šokujúca informácia z Pogačarovej rodiny: Extrémistický kult a únos sesternice!
Fotografia z Pásma Gazy z dňa 21.10.2024.
Krvavá noc v Pásme Gazy: Izraelský útok zasiahol obytné oblasti! Zomreli desiatky ľudí vrátane detí
(ilustračné foto)
PANIKA v Budapešti! Stovky ľudí museli evakuovať: Čo sa dialo?
Speváčka Kate Bush v mladosti.
Foto
Obrovská radosť: Legendárna speváčka ohlásila NÁVRAT! Jej hity si spievali všetci
Taliansky tréner Carlo Ancelotti.
Foto
Tréner Realu Madrid reaguje na debakel v El Clásicu: Bol to vyrovnaný zápas, až dokým...