Vedeli ste, že zlatistý mok si nemusíte kupovať, ale môžete si ho vyrobiť aj sami doma? Dôležitým krokom k tomu, aby sa z vás stal pivný expert, je tiež to, aby ste vedeli, s akým jedlom ho spárovať. Vo všeobecnosti sa síce k pivu konzumujú skôr slané jedlá, tmavé pivá však majú vyššiu plnosť chuti a vyšší podiel chuťovej sladkosti. Vďaka svojmu karamelovo-kávovému aromatickému profilu s tmavou sladovou až praženou príchuťou sa často kombinujú s varením alebo pečením. Pri tmavých pivách však podľa odborníkov na pivo veľmi dobre vyniká aj kombinácia s dezertmi alebo čokoládou – horká a sladká chuť sa harmonicky dopĺňajú vo vyváženom kontraste.
Uvarte si vlastné pivo
Na výrobu cca 23 litrov svetlého ležiaka potrebujete:
25 l vody, 2,5 kg sladového extraktu, 1 balenie suchého droždia, 40 g chmeľu
Okrem toho: veľký hrniec, teplomer, lyžicu, nádobu na kvasenie, skúmavku, pivný hustomer (na meranie stupňa kvasenia), vaňu a ľadovú vodu.
Postup:
- Sladový extrakt rozpustite v asi 500 ml vody. Zvyšok vody v hrnci priveďte do varu a potom zložte zo sporáka. Extrakt vmiešajte do vody a nechajte prevrieť.
- Pridajte 20 g chmeľu a varte naďalej pri 100 stupňoch Celzia. Po 1 hodine vmiešajte zvyšných 20 g chmeľu.
- Hrniec s tekutinou postavte do kúpeľa s ľadovou vodou. Tekutinu schlaďte na 24 stupňov Celzia, napokon ju prelejte do nádoby na kvasenie (stojí okolo 15 eur) a poriadne premiešajte. Sušené droždie (kvasnice) nasypte do sladu v nádobe, zamiešajte a prikryté nechajte kvasiť niekoľko dní. Aby ste vedeli skontrolovať, či ste dosiahli správny stupeň kvasenia, naplňte skúmavku vzorkou tekutiny a ponorte do nej pivný hustomer tak, aby plával. Podľa škály na obale zistíte, aký stupeň kvasenia potrebujete dosiahnuť. Odvíja sa od hustoty piva.
- Ak máte hustotu 1 011, nechajte pivo dozrieť minimálne 4 týždne pri 3 stupňoch. Potom ho naplňte do fliaš - a podávajte vychladené.
Vyznáte sa v nich?
Bock - silné pivo s vysokým obsahom cukru. Vyrábajú sa tmavé aj svetlé varianty. Obsah alkoholu je okolo 5 - 6 %.
Pšeničné pivo - nevarí sa z pšenice, ale z jačmenného sladu. Obsahuje veľa kyseliny uhličitej. Obsah alkoholu sa pohybuje v rozmedzí 4,5 - 5,5 %.
KOLSCH - svetlé pivo vyrobené vrchným kvasením. Plné pivo. Môžu ho variť len pivárne v Kolíne a jeho okolí. Zvyčajne sa pije z úzkych pohárov.
LAGER (ležiak) - varí sa v zime a v lete sa nechá odležať, pije sa na jeseň. Má svetložltú až tmavožltú farbu. Má jemnú chmeľovú chuť.
PILSNER - je jedinečné vďaka unikátnemu 5-týždňovému procesu varenia, lokálnym surovinám a špecifickým miestnym podmienkam, ktoré sú zdrojom jeho farby, chuti a arómy. „Pri varení sa spája slad z vlastnej sladovne, žatecký chmeľ a voda z artézskych studní,“ vysvetľuje Marek Lettrich z Pilsner Urquell Slovensko.
5 mýtov o pive
Priberá sa po ňom?
„Má len 33 kalórií, čo je 140 kJ na 100 ml,“ objasňuje sládok. Pre porovnanie 100 ml svetlého piva 10 % má energetickú hodnotu približne 150 kJ (36 kcal), kolové nápoje cca 180 kJ (43 kcal), džúsy cca 190 kJ (45 kcal), biele vína asi 401 kJ(96 kcal) a destiláty aj viac než 920 kJ (220 kcal). Navyše, pivo má 0 % tuku. „Je však pravda, že pivo podporuje trávenie a chuť do jedla. Preto môžu priaznivci piva pri nekontrolovanom pití a jedle nejaké to kilo pribrať,“ vysvetľuje velkopopovický sládok Vojtěch Homolka.
Z fľaše chutí viac?
Táto predstava už dávno nie je pravdivá. Pivo, ktoré sa plní do plechoviek alebo fliaš, je vždy rovnaké. Na výrobu plechoviek sa používajú najmodernejšie technológie, vnútorný povrch plechovky je ošetrený špeciálnym potravinárskym lakom, takže nehrozí kontakt nápoja s kovom a ovplyvnenie chuti. V plechovke či vo fľaši, pre kvalitu piva sú dôležité správna starostlivosť a správne skladovanie.
Tmavé obsahuje farbivá
Tradičný spôsob výroby tmavého piva sa zakladá na použití čistých prírodných surovín, akými sú voda, slad a chmeľ. Používajú sa kombinácie viacerých druhov sladu, napríklad okrem svetlého aj bavorský, karamelový a pražený. Čiže tmavá farba týchto pív pochádza z karamelizovaných prírodných cukrov z jačmenného sladu.
Aj z nealka sa dá opiť (Nealkoholické obsahuje alkohol)
„Obsah alkoholu v nealkoholickom pive je taký, že aj v kefíre, margotke, pomarančovom džúse a podobne ho je rovnako alebo ešte aj viac,“ informovala Miroslava Remenárová z Pivovarov Topvar. Aj napriek tomu, že alkohol sa v ňom nachádza v minimálnej miere, v rámci interných pravidiel platí, že pivo, akékoľvek, nie je určené pre deti.
Rastú po ňom prsia?
Mnohé dámy, ale aj páni by sa určite potešili, ak by tmavé pivo malo vplyv na ženské dekolty. Tmavé pivá bývajú prevažne sladšie a majú plnšiu a intenzívnejšiu arómu, z tohto dôvodu takéto typy pív obľubujú viac ženy. „To, že z tmavého piva, prípadne z pivnej peny rastú ženám prsia, je však len mýtus. Pivo neobsahuje žiadnu hormonálnu látku, ktorá by spôsobovala rast pŕs,“ vysvetľuje velkopopovický sládok Vojtěch Homolka.
Pivo v číslach
- 36 kalórií a 150kJ sa nachádza v jednom pollitráku svetlého piva 10°
- 14. - 15. storočie - vtedy nastal rozmach varenia piva na dnešnom území Slovenska
- 40-tisíc druhov a 25 rôznych typov zlatého moku sa varí po celom svete
- 1850 - v tomto roku bola zavedená pivná daň. Zaniklo mnoho pivovarov
- 60/40 - 60 percent predaných pív Slováci nakupujú v obchodoch a 40 percent v baroch a reštauráciách.