Odvtedy kravu menom Marge úspešne rozmnožili, pričom aj potomkovia tejto kravy produkujú mlieko bez tuku. Ako však uviedol manažér firmy Fonterra Mark Leslie pre denník New Zealand Herald, potrvá ešte minimálne päť rokov, kým bude mať mliekareň dostatočne veľké stádo, ktoré by nízkotučné mlieko produkovalo komerčne.
Podľa šéfa inštitútu ViaLactia Russella Snella kravu Marge objavili pri bežnej kontrole kráv dojníc. Mlieko s nižším obsahom tuku objavili aj u iných dojníc, čím sa možnosť vytvorenia "nízkotučného" stáda stala veľmi reálna. "Keď sme zistili, že jej dcéry majú ten istý gén, bol to pre nás moment heuréky. Ten pravý svätý grál však bude vyšľachtenie býka s týmto génom," povedal Snell. Nízkotučné mlieko obsahuje maximálne 0,5 percenta tuku. Bežné homogenizované mlieko ho obsahuje až 3,3 percenta. Marge a jej dcéry mliekareň drží na tajnom mieste, pričom obsah tuku v ich mlieku je zhruba 1,0 percenta.
Vedci šľachtia nízkotučné kravy
WELLINGTON - Vedci z Nového Zélandu pracujú na vytvorení stáda kráv, ktoré by prirodzene, priamo z vemena dávali nízkotučné mlieko. Experti z biotechnologického inštitútu ViaLactia pracujúceho pre mliekareň Fonterra v roku 2001 objavili kravu, ktorá prirodzenou cestou dojila nízkotučné mlieko.