Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Jakubko († 3) zomieral pred očami mamy: Čo si rodičia vypočuli od vedenia Baumaxu?

Mamička Erika bola len meter od svojho synčeka Jakubka a pozerala mu do modrých očí s veselými iskričkami, keď sa na neho z police zosypali drevené hranoly. 

Hrôza, ktorú mama prežila, sa nedá opísať. Hoci sa chlapčeka podarilo záchranárom oživiť a z obchodného domu Baumax v Žiline ho odviezli do nemocnice, tam naposledy vydýchol. Slováci sú zdrvení zbytočnou smrťou krásneho anjelika. Rovnako ako rodičia sa pýtajú, prečo musel umrieť. Prečo sa nákup kvetov zmenil na peklo? Kto za tragédiu prevezme zodpovednosť? Holmíkovci boli krásna a šťastná rodina. Päť rokov žili v dome v malej dedinke na Orave, spolu sa starali o záhradku a Jakubko († 3) a Paulínka (5) boli pre rodičov všetkým na svete. Celý život sa im zmenil v jedinom okamihu v nedeľu, keď sa vybrali na nákup kvetov do žilinského Baumaxu, aby mohli svoju záhradu ešte viac skrášliť.

Otvoriť galériu
Na malého Jakubka sa z výšky zosypali drevené hranoly a pár chvíľ nato odišiel navždy z tohto sveta. Jeho mamina Erika držala za ruku dcéru Paulínku a obe všetko videli na vlastné oči. Ten okamih by najradšej navždy vymazali zo svojho života. „Bolo to strašné, len sme sa zastavili, aby sme kúpili kvety...“ nabrala Erika odvahu, aby prehovorila o najťažšom dni, no nevládala udržať slzy. „Pozerali sme si kvetiny. Jakubko nič nerobil, len kráčal a v ručičkách držal hračky, postavičky transformers. Išiel okolo regála, ale ničoho sa nechytal. Ja som bola od neho asi meter a držala som za ruku dcérku. Jakubko sa na nás otočil, zadíval sa na mňa a v tom momente sa to stalo, zosypali sa na neho z tretieho regála hranoly,“ zadúšala sa plačom mamina, ktorá vtedy videla poslednýkrát život v očiach svojho milovaného synčeka. Stačilo málo a drevo by mohlo zasiahnuť ju a aj malú Paulu. Jakubkovi, žiaľ, nepomohol ani prevoz do nemocnice. „Ešteže mám dievčatko, ešteže mám Paulinku, neviem, ako by som mohla ďalej žiť...“ vraví zúfalá mama. „Ešte v nedeľu sa tu hral na dvore, pri kaluži, veselil sa... A potom ho večer vidíte mŕtveho...“ ťažko znáša krutú ranu osudu aj Jakubkov starý otec Pavol, ktorý robil v obci starostu.

Otvoriť galériu
Veľký smútok zavládol aj v materskej škole, kam Jakubko chodil. Zapálili mu aj sviečku a vystavili jeho fotografiu. „Bolo to milé, veselé dieťa. Deti ho mali veľmi radi. Chodil do škôlky od septembra. Rád si kreslil. Práve sme mali v škôlke Deň matiek, keď prišla tá strašná správa,“ hovorí zástupkyňa materskej školy Beáta Rentková. Do rovnakej škôlky, len o ročník vyššie, chodí aj jeho sestrička Paula. Každé ráno prišli spolu, už nikdy sa to nezopakuje, už nikdy nepríde sestra a braček ruka v ruke.

 

Tragédia otriasla nielen oravskou obcou, ale celým Slovenskom. Všetci sú zvedaví, kto za ňu prevezme zodpovednosť. Prípad rieši aj polícia. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. Všetky okolnosti tejto nešťastnej udalosti sú predmetom ďalšieho vyšetrovania. O tragickej udalosti sme vyrozumeli aj inšpektorát práce,“ povedala policajná hovorkyňa Jana Balogová. Svetlo do celého prípadu by mohli vniesť kamerové zábery z miesta nešťastia. Za zdrvenou rodinou prišli v pondelok zástupcovia firmy Baumax v Nemecku. Vyjadrili pozostalým úprimnú sústrasť s tým, že Holmíkovcom pomôžu, ak budú čokoľvek potrebovať. Pohreb modrookého chlapčeka bude v utorok o 15. hodine.

Otvoriť galériu

Ako zareagoval Baumax? 

V posledných rokoch prešli všetky predajne Spoločnosti bauMax SR kontrolou Inšpektorátu práce.  Informoval o tom vedúci marketingu pre Českú republiku a Slovensko Miroslav Chmelár v súvislosti s tragédiou, pri ktorej zomrel malý Jakubko. 

Chmelár pripomenul, že prakticky všetky predajne prešli, len s minimom drobných, viac-menej formálnych výhrad. "V rámci pravidiel bezpečnosti práce spolupracujeme s firmou Benmar, ktorá zabezpečuje potrebné pokyny, smernice, kontroly, skúšky a školenie personálu v tejto oblasti," informoval Chmelár. Pripomenul, že k skladovaniu tovaru neboli žiadne výhrady. "Tovar je ukladaný a manipuluje sa s ním len v zmysle platných smerníc a zákonov SR. S tovarom vo výškach manipulujú len pracovnici na to určení, s potrebnými skúškami a osvedčením a vždy v uzavretom priestore," dodal Chmelár.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!
Podľa Ťapákovej sú Jaurovej vyjadrenia o chaose v SND zavádzajúce.
Chaos v SND? Ťapáková neostala ticho: Rázna REAKCIA na kritiku Jaurovej z PS!
Dlhoročný cyklista Pavol Pella nechápe, ako mohlo dôjsť k takémuto lapsusu.
FotoVáš Tip
Prešovčania sa smejú z nového cyklochodníka za vyše 300-tisíc: Stavajú ho Pat a Mat?! Neuveriteľné faux pas
Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD).
Čo hovoria na financie pre zdravotníctvo súkromní lekári? Takto reagujú po Šaškových rokovaniach
Kramár sa s peniazmi už začal lúčiť.
Kramár ZÚRI, z vyše POL MILIÓNOVEJ investície uvidí len OMRVINKY: Naletel som!
Tlačová konferencia Andreja Danka a ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho.
Foto
Minister Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport: Aha, na čo upozorňuje Andrej Danko
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Drsná a otvorená kritika Orbána: Klamstvám je KONIEC! Uf, toto maďarský premiér ťažko rozchodí
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka: Podpis prezidenta pod konsolidačný balík je veľkým sklamaním
Ilustračné foto.
Novinky v prípade Rusa, ktorý chcel narušiť olympiádu: Hrôza, čo mal v pláne