Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Obchody po tragickej smrti Jakubka († 3): Zakážu deťom vstup do predajní?

Ľubomír Drahovský sa analýze obchodov venuje už 25 rokov, ale nič podobné ako to, čo sa stalo malému Jakubkovi († 3) v predajni Baumax, nikdy predtým nezažil. 

Podľa odborníka má tragédia vplyv na fungovanie podobne veľkých prevádzok už v súčasnosti. Nový Čas skontroloval, ako vyzerajú bezpečnostné opatrenia v ďalších obchodoch a pozrel sa, ako sa zmenilo miesto tragédie v žilinskom Baumaxe.„Bez ohľadu na to, ako vyšetrovanie skončí, si budú obchodné spoločnosť dávať väčší pozor. Bude to mať vplyv na správanie obchodu a zamestnancov. Každý vedúci prevádzky celkom určite už dal príkazy pre zamestnancov, aby zvýšili kontroly tovaru na regáloch,“ povedal Drahovský, podľa ktorého vo svete nie je žiadny zákon, ktorý by obmedzoval deťom vstup do niektorých obchodov.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

„Reálnejšie by bolo poučiť zamestnancov obchodu a samotných zákazníkov, medzi ktorými sú aj rodičia malých detí. Práve z týchto dvoch strán musí prísť iniciatíva, aby sa súčasný stav zlepšil. Obávam sa totiž, že legislatíva by tomu nepomohla. Možno v Bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci by mohla byť nová časť o tom, čo musí robiť zákazník pri pohybovaní sa v predajni, aby sa predišlo úrazom,“ vysvetlil odborník. Drahovský ako príklad bezpečného nákupu stavebnín uviedol systém drive in, keď zákazník vojde do skladu svojím autom a jeho dieťa zostane v bezpečí vozidla. Jediné obmedzenie na vstup detí existuje v súčasnosti iba v obchodnej sieti Metro, kde nemôžu vstúpiť osoby nižšie ako 140 centimetrov. Všade inde musia byť zamestnanci spolu s rodičmi obozretní. „Takáto situácia môže nastať v každej veľkej prevádzke. Tam, kde je veľký pohyb ľudí, nie je jednoduché zabrániť niečomu takémuto,“ uzavrel Drahovský.

Otvoriť galériu

Baumax

 

- Počkáme na záver prebiehajúceho vyšetrovania a potom prehodnotíme existujúce bezpečnostné opatrenia v zmysle pohybu detí po predajni. Hneď po nešťastí poskytli naši zamestnanci chlapcovi prvú pomoc a privolali políciu i záchrannú službu. Miesto nešťastia bolo následne uzavreté. V mene spoločnosti by som chcel vyjadriť rodine chlapca hlbokú ľútosť a sústrasť. Naša spoločnosť poskytne polícii maximálnu súčinnosť pri vyšetrení tohto nešťastia.

Miroslav Chmelár, marketingový riaditeľ

Hornbach

V Hornbachu venujeme bezpečnosti zákazníkov vysokú pozornosť. Máme interné zásady a pravidlá, a tiež robíme na našich predajniach náhodné kontroly. Bezpečnosť riešime systematicky a dlhodobo. V histórii Hornbachu sme sa s takto závažným prípadom nestretli.

David Kolář, riaditeľ komunikácie a marketing

IKEA

V IKEA máme detailne prepracovaný bezpečnostný systém, ktorý spĺňa všetky legislatívne nariadenia a vysoké bezpečnostné štandardy a zahŕňa veľké množstvo pravidiel, opatrení aj niekoľko stupňov kontroly pre zaistenie najvyššej bezpečnosti v každej oblasti aj časti obchodného domu. Zároveň v tejto oblasti úzko spolupracujeme s nezávislými odborníkmi na bezpečnosť zo špecializovaných spoločností.

Tomáš Kubík, manažér pre komunikáciu

Metro

Pravidlo obmedzenia vstupu ľudí s výškou menšou ako 140 cm bolo zavedené nie ako reakcia na konkrétnu situáciu ale ako prevencia. Vodiči vysokozdvižných vozíkov by mali obmedzený prehľad o pohybe menších detí. Preto výškové obmedzenie. Naše bezpečnostné opatrenia sa nastavujú podľa špecifík, ktoré sú vlastné našim prevádzkam. Spravidla na regáloch umiestňujeme ľahšie balenia, ťažké bremená sú umiestnené na paletách. V prípade, že treba tovar zákazníkovi zložiť spod stropu, uzavrie sa celá ulička a až vtedy môže vysokozdvižný vozík zložiť paletu z výšky, alebo ju naopak vyložiť.

Martin Jaroš, manažér pre komunikáciu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!
Podľa Ťapákovej sú Jaurovej vyjadrenia o chaose v SND zavádzajúce.
Chaos v SND? Ťapáková neostala ticho: Rázna REAKCIA na kritiku Jaurovej z PS!
Dlhoročný cyklista Pavol Pella nechápe, ako mohlo dôjsť k takémuto lapsusu.
FotoVáš Tip
Prešovčania sa smejú z nového cyklochodníka za vyše 300-tisíc: Stavajú ho Pat a Mat?! Neuveriteľné faux pas
Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD).
Čo hovoria na financie pre zdravotníctvo súkromní lekári? Takto reagujú po Šaškových rokovaniach
Kramár sa s peniazmi už začal lúčiť.
Kramár ZÚRI, z vyše POL MILIÓNOVEJ investície uvidí len OMRVINKY: Naletel som!
Tlačová konferencia Andreja Danka a ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho.
Foto
Minister Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport: Aha, na čo upozorňuje Andrej Danko
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Drsná a otvorená kritika Orbána: Klamstvám je KONIEC! Uf, toto maďarský premiér ťažko rozchodí
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka: Podpis prezidenta pod konsolidačný balík je veľkým sklamaním
Ilustračné foto.
Novinky v prípade Rusa, ktorý chcel narušiť olympiádu: Hrôza, čo mal v pláne