Špargľa, reďkovka, špenát, rukola či mladá cibuľka sú sezónnou zeleninou, ktorú nemusíme dovážať, ale vieme si ju vypestovať aj sami doma v záhradke. Prečo sú také zdravé a ako si ich môžeme podomácky pripraviť?
Špargľa
Vitamín B, kálium, balastné látky a antioxidanty, ktoré posilňujú srdce a cievy. Špargľa aktivuje látkovú výmenu a pomáha telo zbaviť jedov. Je nízkokalorická (17 kcal/100 g).
Tip na prípravu:
Vyskúšajte si urobiť špargľové pesto: 250 g špargle ošúpte, nakrájajte na kúsky, rozmixujte s 30 g opražených píniových orieškov, 50 g parmezánu, 2 strúčkami cesnaku a so 75 ml olivového oleja. Osoľte, okoreňte. Takto pripravené pesto vám vydží v pohári dva týždne.
Mladá cibuľka
Vitamíny C, B, A a minerálne látky a železo. Má antibakteriálny účinok, pomáha predchádzať infekciám, plesniam, účinne znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Prospieva tráviacemu traktu, chráni srdce, upravuje krvný tlak a v minulosti sa používala aj ako afrodiziakum.
Tip na prípravu:
Bez sezónnej cibuľky sa nezaobíde žiadna polievka, šalát, praženica či mastný chlieb.
Rukola
Cenné živiny ako železo, vápnik, draslík, vitamíny A, B, C, beta karotén, kyselinu listovú, posilňuje imunitný systém. Obsahuje výživné látky, ktoré majú antibakteriálny účinok. Rukola pozitívne vplýva na trávenie, zabraňuje tvorbe žalúdočných vredov a posilňuje pečeň.
Tip na prípravu:
Mladé listy sú miernejšie, odležané majú ostrejšiu príchuť. Koreň rukoly môžete použiť ako náhradu za chren.
Špenát
Veľa vitamínov a minerálov, ako sú zinok a železo. Flavonoidy v listoch chránia pred srdcovými ochoreniami. Vitamín K posilňuje kosti. Štúdie dokázali, že špenát obsahuje účinné látky (antioxidant kaempferol) znižujúci riziko rakoviny prostaty a vaječníkov.
Tip na prípravu:
Aj samotné surové alebo varené semená špenátu sú jedlé. Klíčky (naklíčené semená) dodávajú šalátom lahodnú chuť.
Reďkovka
Vitamín C, kyselinu listovú, kálium (znižuje krvný tlak). Podporuje spaľovanie tukov a čistenie krvi. So svojimi 14 kilokalóriami, ktoré obsahuje 100 g reďkovky, je ideálnou chrumkavou desiatou.
Tip na prípravu:
Reďkovkové listy obsahujú šesťkrát viac vitamínu C ako hľuza. Preto ich nevyhadzujte a radšej si ich rozmixujte na smoothie, alebo si z nich pripravte šalát.