Už rok má totiž špeciálny jedálniček s bezlepkovou stravou. Nastavila mu ho odborníčka spolupracujúca so športovými hviezdami ako svetová tenisová jednotka Novak Djokovič, basketbalista NBA Kobe Bryant či legendárny austrálsky plavec Ian Thorpe.
Stravu reprezentačného výberu na MS má na starosti už tradične kondičný tréner Roman Švantner. Teraz v Ostrave je však jedinou výnimkou Richard Pánik. „Začal som s tým minulý rok po šampionáte v Minsku. Vyšla mi totiž intolerancia na mlieko, mliečne výrobky a lepok. Snažím sa nejesť hlavne syry. Stravu mi upravila jedna pani, odvtedy sa jej držím a cítim sa dobre,“ prezradil útočník Toronto Maple Leafs. Zároveň priznal, že začiatky vôbec neboli ľahké.
„Ale potom, keď si navyknete, označil by som to za životný štýl. Snažím sa konzumovať napríklad všetko domáce, kde nie sú rôzne konzervanty. Ryžu i zemiaky môžem, sladké zemiaky jedávam veľmi často. V úvode som šiel rapídne dole s váhou, keďže som mal takú diétu, že som tri dni jedol len hovädzí, teľací a jahňací vývar. Postupne som začal pridávať dusenú zeleninu a podobne, takže zase som sa vrátil na pôvodnú váhu,“ povedal Pánik.
Keďže pôsobí v NHL a tam veľa času trávi na dlhých výjazdoch za súpermi, vyhnúť sa stravovaniu v reštauráciách je nereálne. „Hlavne na tripoch je problém stopercentne dodržiavať diétu. Aj preto boli i také dni, že som to porušil. Dobré na to je leto, keď si môžem variť sám,“ dodáva Pánik. Tiež je ťažké vidieť spoluhráčov, ako jedia rôzne dobroty, ktoré on nemôže. „Mal som aj také dni, keď som si dal hocičo. Myslím si, že je to veľmi aj o psychike a keby som to dodržiaval úplne striktne, tak mi z toho asi preskočí,“ usmial sa Pánik.