Syr nemusí byť skutočne syr, cukor môže byť ukrytý pod inými názvami. Časopis Reader´s Digest sa spýtal odborníkov, aby ľuďom objasnili najväčšie chytáky na konzumentov v potravinárstve.
Cukor ukrytý pod inými názvami
Cukor býva občas označený inak, špeciálne ak je ho vo výrobku viac. Na etikete sa tak často objavia výrazy ako fruktózový sirup, dextróza, agávový nektár alebo koncentrát z ovocnej šťavy. Ďalším trikom je použiť viac názvov na jednej etikete.
Syr, ktorý nie je syrom
Mnoho syrových produktov, napríklad plátkový syr, neobsahujú žiaden syr. „Ak chcú výrobcovia ušetriť, nahradia mlieko spracovaným mliečnou bielkovinou alebo koncentrátom zo srvátky,“ cituje britský denník Daily Mail odborníčku a autorku Melanie Warner.
Losos z farmy môže byť pre vás lepší ako divoký
„Farmársky chovaný losos nie je nutne zlou voľbou. Predovšetkým, ak ho kúpite v obchode, ktorý si dáva záležať na výbere dodávateľov. Niektoré štúdie ukazujú, že takéto lososy majú o trochu viac omega 3 mastných kyselín ako divoké lososy,“ vysvetľuje Robert Davis, doktor zaoberajúci sa zdravým stravovaním.
Viaczrnné nie je to isté ako celozrnné
Zrná sa stali obľúbeným výrazom používaným pekármi. Nedajte sa však oklamať. Ak na etikete vidíte označenie celozrnné, zväčša to znamená, že vo výrobku sa nachádza viacero druhov zŕn, nie však celé zrná. Ak teda hľadáte zdravé pečivo, jednoznačne siahajte po celozrnnom pečive.
Olivový olej nemusí byť taký perfektný, ako si myslíte
Drvivá väčšina fliaš s olivovým olejom v obchodoch je podľa výskumníka Dana Floyda nevyhovujúcich. Ak hľadáte kvalitný extra panenský olivový olej, siahajte po tmavých fľašiach, prípadne po plechovkových baleniach. Hlavnou zásadou udržania kvality oleja je totiž uchrániť ho pred svetlom.
Diabetici by mali jesť radšej obyčajné cestoviny ako celozrnné
V posledných rokoch nám stále opakujú to, že celozrnné potraviny sú zdravšie ako tie z bielej múky. No to neplatí pre všetkých. Diabetici a pacienti s problémami s cukrom v krvi by mali siahať po cestovinách z bielej múky. Celozrnné potraviny obsahujú totiž viac škrobu. Alebo sa jednoducho pozerať na etikety a hľadať potraviny s nízkym glykemickým indexom.