Vysoký cholesterol, cukrovka, defektné fungovanie obličiek to všetko dokáźeme vyčítať z jednej kvapky krvi. Neuspokojivé hodnoty môžu byť varovným prstom, a preto by sme ich nemali podceňovať. Práve naopak, mali by sme sa snažiť mať ich v norme. Ako na to?
Cholesterol
V čom je problém:
- Vysoký cholesterol nebolí, nie je ho vidieť, a o to viac je nebezpečný.
- Zvýšená hladina cholesterolu je jedným z rizík vzniku metabolického syndrómu, ktorý ohrozuje zdravie stále väčšieho počtu ľudí.
- Nezdravá životospráva, fajčenie, alkohol alebo nedostatok pohybu sú faktory, ktoré zvyšujú riziko usadzovania cholesterolu v cievach a tím zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
- Odporúčaná hodnota zlého cholesterolu (LDL) sa líši u pacientov po infarkte, u dlhoročných mužov - fajčiarov, či u mladej ženy bez nejakých rizikových faktorov vplývajúcich na srdce.
Riešenie:
- Pomôcť môžu aj doplnky stravy alebo zdravotnícke prostriedky s klinicky preukázaným účinkom na zníženie hladiny cholesterolu v krvi,“ Jiří Rucki, XL-S Medical. Tieto produkty navyše spravidla nemávajú žiadne nežiaduce vedľajšie účinky.
Všeobecná hodnota normy:
Celkový cholesterol: 5,0
- ideálne hodnotysú pod 5,0; ideálne 3
Triglyceridy: 2,0
- ideálne sú hodnotypod 2,0; ideálne 1,7
HDL - cholesterol: 1,0
- vítané sú hodnotynad 1,0; ideálne 1,6
Potraviny:
Áno
- olivový olej
- ryby losos, úhor, šproty
- biele mäso a mladé teľa, jahňa
- zeleninové, odtučnené vývary
- ovsené vločky, cereálie, strukoviny
- občas orechy či gaštany
Nie
- maslo, stužený tuk
- ikry a vypr. ryby
- tmavé mäso
- smotanové či zapražené polievky
- plnot. mlieko, smotana a syry
- zmrzliny, čokoláda
- alkohol
- majonéza
- soľ
Pečeň
V čom je problém:
- Pečeň ako zásobáreň dôležitých látok tvorí z cukrov bielkoviny. Navyše odstraňuje z tela toxické látky a vytvára žlč nutnú pre trávenie tukov. Pečeňové testy sú sprevádzané odberom krvi, z ktorej sa zistí stav a funkcia pečene. Pečeňové testy zahŕňajú najmä stanovenie hladín troch enzýmov: ALT, AST a GMT a bilirubínu.
Riešenie:
- Pre podporu správneho fungovania pečene a žlčníka odporúčam piť bylinný čaj. Urobte si ho zo zmesi vňate mäty piepornej, púpavovej vňate, púpavového koreňa, kurkumového pakoreňa, rumančekového kvetu, plodu fenikla a repíkovej vňate. Ideálnou kombináciou je spomínaná bylinková kúra s očistným účinkom a zároveň treba dbať na odľahčenie stravy,“ odporúča Petra Pagáčová, Megafyt Pharma.
Všeobecná hodnota normy:
ALT: 0,1 - 0,78 mikrokat/l (bez záťaže: 0,2-0,25)
AST: 0,05 - 0,72 mikrokat/l (bez záťaže: 0,2-0,25)
GMT: 0,05 - 0,72 mikrokat/l
Bilirubín: 2 - 17 mikrokat/l
Potraviny:
Áno
- mrkva, cesnak, chren, fazuľa, červená repa
- jablká
- olivový olej panenský
- sója a jačmenné krúpy
- žihľava, medvedí cesnak, žerucha siata
Nie
- živočíšna strava: vajcia, tuky, maslo (to čo cholesterol)
- alkohol
- toxíny, éčka, konzervy(!), kečup, horčica, dresingy
- káva
- opatrne s liekmi (!)
Cukor
V čom je problém:
- Jednoznačné hodnoty cukru, ktoré by priamo akútne ohrozovali život v zmysle hypoglykémie (nízkej hodnoty cukru), ako aj hyperglykémie (vysokej hodnoty cukru) ovplyvňujú mnohé faktory. Na hodnoty hladiny cukru v krvi pôsobia vek, prítomné ochorenia a komplikácie. Sú však stanovené hodnoty normálnej glykémie u zdravej populácie.
- Dlhodobé pôsobenie vyššie uvedených hodnôt glykémie sa považuje za rizikové v zmysle kardiovaskulárnych komplikácií. Hodnoty nad 7 mmol/l nalačno opakovane a nad 11,1 mmol/l po jedle sú považované za tzv. „manifestný diabetes mellitus“ (cukrovku).
Riešenie:
- U pacientov s cukrovkou dochádza k vzniku chronických komplikácií: poškodenie očí, obličiek a nervov, ktoré je nezvratné. ,,Práve preto sú dôležité pravidelné preventívne prehliadky už u zdravej populácie. U diabetikov je podstatná tzv. dobrá metabolická kompenzácia, teda udržanie hodnôt glykémie v uspokojivých hodnotách pri stanovenej liečbe,“ radí diabetologička Alena Záhradníková, ProCare. Samozrejme presedlať treba aj na zdravý životný štýl: racionálna strava a pravidelná fyzická aktivita sú dôležité faktory, ktoré môžu v pozitívnom zmysle ovplyvniť hodnoty cukru.
Potraviny:
Áno
- grepfruit, jahody, banány, melón, brusnice, čučoriedky
- cibuľa a cesnak, kapusta
- sója a obilniny
- karí, škorica
- vitamín B - kvasnice, sezam, kakao...
Nie
- tuky (pozor na výber DIA výrobkov, neobsahujú totiž cukry, ale je v nich dosť tukov)
- cestoviny a ryža
- múčne jedlá a pečivo, krupica
- sušené ovocie
Všeobecná hodnota normy Glýkémia/Cukor:
Nalačno: 3,5 - 5,59 mol/l
Po jedle: vyššie ako nalačno do 7,8 mol/l
Obličky
V čom je problém:
- Vzniká v nich moč, vďaka čomu regulujú vodu v tele, zároveň ovplyvňujú aj tlak krvi v tele. Vďaka filtračnej činnosti krvi odbúravajú nepotrebné, škodlivé látky a, naopak, zachovávajú tie dôležité. Jeden z našich najdôležitejších orgánov, ktorý má nenahraditeľnú a nezastupiteľnú funkciu - obličky musíme uchrániť pred poškodením.
- Za najčastejšími príčinami poruchy až zlyhania obličiek je najmä zvýšená hladina cukru v krvi a vysoký krvný tlak. Pri podozrení poruchy obličiek sa posudzujú hodnoty z moču a z krvi. V krvi sa zisťuje hodnota kreatinínu. Jeho zvýšená hladina môže okrem závažného poškodenia obličiek signalizovať aj zvýšený príjem bielkovín, neprimerane vysokú fyzickú námahu či dehydratáciu. Jeho hodnoty ovplyvňujú aj cukrovka či znížená funkcia štítnej žľazy.
Riešenie:
- Akékoľvek výkyvy v činnosti obličiek majú vplyv na celý náš organizmus. Pri poruche filtrácie môže dôjsť k odbúravaniu dôležitých látok z tela (vitamíny, vápnik, železo, draslík). Naopak, pri hromadení škodlivých látok a ich následnom nevylúčení z tela vzniká narušenie acidobázickej rovnováhy a dochádza k poškodeniu srdca, ciev a ostatných dôležitých vitálnych orgánov.
Potraviny:
Áno
- ovocie: ananás, hrozno, jablká, sušené brusnice, zelenina: zeler, pohánka, brokolica, cibuľa, hlávkový šalát
- ovsené vločky, krúpy a proso
- bylinky: pýr plazivý, medvedica lekárska, tonikum z koreňa rehmánie lepkavej (čínska medicína)
Nie
- obmedziť príjem draslíka (banány, kivi, mango, pomaranče, hrozienky, nektá rinky či papája)
- soľ
- kofeín
- mlieko a mliečne výrobky
- údeniny(!), živočíšne bielkoviny
- vaječné bielky
Všeobecná hodnota normy kreatínu:
Ženy: 44,0 - 104,0 µmol/l
Muži: 44,0 - 110,0 µmol/l