Kráľovská zelenina. Aj tak sa prezýva lahodná a zdravá špargľa. Jej sezóna je v plnom prúde. Nemusíte tak kupovať tú z dovozu, ale aj našu slovenskú, maďarskú či rakúsku.
Ako ju skladovať a prečo by ste nemali zmeškať tohtoročnú sezónu?
Prospieva zdraviu
- obrovská zásobáreň vitamínov A, B, C, E, K
- je bohatá na vápnik, horčík, železo, selén, kyselinu listovú
- obsahuje veľa vlákniny, čím prospieva zažívaniu
- je uznávaným afrodiziakom
- používa sa pri liečbe infekcie močových ciest
Vhodná pri diéte
- 100 gramov špargle má len 21 kalórií
- je výborným odvodňovacím prostriedkom
- keďže je veľmi výživná, pri chudnutí vám poskytne všetky dôležité látky
POZOR
- ak máte vysoký obsah kyseliny močovej v krvi, je lepšie sa jej vyhnúť
- vysoký obsah purínov totiž môže spôsobiť záchvat dny
Kedy je čerstvá?
- ak je to možné, vyberte aspoň jeden kus z balíčka
- spodná časť by nemala byť úplne drevnatá a vysušená
- stonky by mali byť tvrdšie so sviežou farbou
POZOR
- ak sú na zelenine tmavé škvrny, do košíka ju radšej nedávajte
Vhodné skladovanie
- najlepšie je špargľu spracovať hneď po kúpení
- ak nemáte čas alebo chuť, odbaľte ju z fólie alebo papiera
- jemne navlhčite látkovú utierku a zeleninu do nej zľahka obaľte
- skladuje najviac týždeň v chladničke
Ako ju pripraviť?
- zelenú a fialovú stačí ošúpať len v dolnej polovici stonky
- pri bielej špargli sa odporúča ošúpať ju celú okrem špičky
- pri každej úprave odrežte približne dva centimetre zo spodnej časti
- do hrnca s vodou pridajte dve lyžičky cukru, lyžičku masla a soli
- ak voda zovrie, vložte zeleninu do hrnca, stonkami hore
- zelenú stačí povariť 5 minút, pri bielej vynásobte čas varenia dvoma
TIP
- podávajte ako prílohu s maslom
- môžete obaliť do plátkov slaninky, posypať syrom a dať na chvíľku zapiecť na gril
- pre zdravšiu alternatívu polejte olivovým olejom