Problémov bolo menej ako v minulých rokoch. "V opakovane kontrolovaných zariadeniach ázijských reštaurácií došlo k celkovému zlepšeniu hygienickej úrovne," skonštatoval hlavný hygienik Ivan Rovný. Nedostatky sa odhalili v 88 prevádzkach, väčšinou v tých, kde aj v minulosti.
Napriek tomu, že reštaurácie sa polepšili, naďalej podľa hygienikov pretrvávajú nedostatky pri skladovaní surovín a polotovarov. "Často zisťovaný nedostatok je zmrazovanie surovín a polotovarov dodaných do zariadení v chladenom stave, resp. zmrazovanie polotovarov pripravených v prevádzke," priblížil Rovný. Problémom je aj sťažená komunikácia s pracovníkmi reštaurácií pre jazykovú bariéru, s čím je spojená neznalosť legislatívy.
Najmenej prehreškov zistili hygienici v Košickom, Žilinskom a Bratislavskom kraji. Naopak, najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji, kde hygienické nedostatky odhalili v 11 z 13 skontrolovaných prevádzok. Podobná situácia bola aj v reštauráciách v Trenčianskom a Trnavskom kraji.
Hygienici uložili pri kontrolách 67 blokových pokút v sume 7315 eur, začali tiež ďalších 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty. "Správne konania boli začaté v prípade zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach. V dvoch prípadoch bolo nariadené uzatvorenie prevádzky do doby odstránenia zistených nedostatkov v súlade so zákonom z dôvodu zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach," zhrnul Rovný.