Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Takto sa vyrába najznámejšie slovenské pivo: Ležiak zreje až dva týždne!

Leto sa blíži, dni sú čoraz dlhšie, teploty vyššie a terasy pred slovenskými pohostinstvami čoraz plnšie. 

Slováci totiž zvyknú tráviť voľné letné večery s priateľmi pri dobre vychladenom pive. Reportéri nedeľníka sa preto vybrali na južné Slovensko do Hurbanova, kde navštívili náš najväčší pivovar. Ako sa vyrába obľúbený nápoj a čo všetko predchádza rozvozu piva do obchodov a podnikov?

Skôr ako sa môže naša prehliadka hurbanovského pivovaru začať, vo vstupnom vestibule si obliekame reflexnú vestu a obúvame bezpečnostné protišmykové topánky. V závode totiž vládne neustály ruch, preto sa nákladiakom či vysokozdvižným vozíkom netreba radšej pliesť do cesty! „Prečo práve Zlatý Bažant a Hurbanovo? Bolo to predovšetkým rozhodnutie mocných toho obdobia, ale správne. Hurbanovo doslova leží na kvalitnej spodnej vode a naokolo rastie kvalitný sladový jačmeň. Pivo je zlatej farby a na južnom Slovensku žili vždy v hojných počtoch bažanty,“ vysvetľuje obchodný sládok Karol France, ktorý v pivovare pracuje už 35 rokov.

Výrobu v Hurbanove spustili v roku 1969. V socialistickom Československu v tom čase zväčša platilo, že to konkrétne pivo čapovali iba v kraji svojho vzniku, teda v širšom okolí pivovaru. Zlatý mok z Hurbanova však toto pravidlo porušil, Zlatého Bažanta čapovali aj na východe Slovenska, neskôr dokonca otvorili reštaurácie ponúkajúce Zlatý Bažant aj v Česku. „Bola to jediná značka, ktorú naozaj re­špektovali aj českí pivári. V tom čase existovala silná kvalitná trojica - Plzeň, Budvar a Bažant, výrobu nášho piva pomáhali rozbiehať aj českí sládkovia,“ vysvetľuje France, keď spolu míňame vrty na vodu, z ktorej sa pivo pripravuje.

 

Slad vo svete

Prechádzame stovky metrov po rozľahlom areáli, pričom vietor k nám priveje sladkastú vôňu typickú pre varenie piva. „To sa práve varí slad a voda,“ prehodí France. Napokon vchádzame to budovy sladovne, jednej z najväčších v Európe, kde celkovo pracuje 49 zamestnancov.

Otvoriť galériu

„Pivo sa varí zo sladu, ktorý sa pripravuje zo sladového jačmeňa. Vyčistené zrno najprv namočíme, neskôr ho necháme klíčiť a sušiť. Napokon klíčky mechanicky odstránime,“ prezrádza osvedčený postup manažér výroby sladu Štefan Bartakovics. Stojíme na okraji klíčiacej linky desiatky metrov vysokej betónovej haly, v ktorej mechanické ramená obracajú vrstvu jačmeňa. Zrno je uložené na perforovanej ploche, prúdenie vzduchu a vlhkosť zabezpečuje dvojica ventilátorov. Dokonca mäkké horkasté zrná čerstvého sladu aj ochutnávame.

Napokon vystupujeme na strechu sladovne, odkiaľ máme výhľad na rovinatý pivovarnícky kraj. Všade naokolo sa rozkladajú polia, v diaľke na juhu rozpoznávame ostrihomskú baziliku, na druhej strane na severe zase vrch Zobor. Slovenský slad používajú pri varení piva aj v zahraničí, z tých známejších pivovarov spomeňme rakúsky Gösser, poľský Żywiec, ale aj macedónske Skopsko.

Vo vesmíre

Po ďalších stovkách metrov chôdze prichádzame k objektu, kde prebieha väčšina z výrobného procesu. Staré medené kade sa už nepoužívajú, pivo sa v nich varilo nad otvoreným ohňom, ktorý dnes už nahrádza para. V miestnosti kedysi bývalo počas plnej prevádzky také teplo, že si pracovníci pivovaru pestovali pomaranče.

Otvoriť galériu

Niekoľko zasklených vitrín opodiaľ tvorí malé múzeum s viacerými exponátmi, ako je napríklad aj prvá plechovka nesúca logo hurbanovského pivovaru. Práve Zlatý Bažant priniesol ako vôbec prvý na československý trh v roku 1971 pivo v plechovke. Išloo prevratnú novinku, v tom čase však nádobky neboli z hliníka, ale z ocele. Slovenský pivovar začal svoje produkty čoskoro vyvážať do sveta, často do tzv. spriatelených krajín, ako boli Jemen či Kuba. „Bažanta si dokonca so sebou zobrali v roku 1973 aj sovietski kozmonauti,“ prekvapuje ďalšou zaujímavosťouFrance. „Aj dnes však pivo vyvážame, najčastejšie do štátov, kde žije početná slovenská komunita - Británie, Írska, Kanady či Austrálie. Podstatná časť exportu smeruje do Chicaga,“ dodáva France.

Prechádzame aj pod kvasiacimi nádržami, kde pivo kvasí asi sedem dní, následne zreje v pivniciach minimálne dva týždne. Pri varení piva používajú v Hurbanove žatecký chmeľ, kvasinky, vďaka ktorým obsahuje pivo alkohol, sú vyšľachtené v Holandsku. K najzaujímavejším postupom patrí filtrácia cez tzv. kremelinu, čo je prírodná látka, ktorá vzniká rozomletím prázdnych schránok pravekých morských mäkkýšov. Pivo sa tak zbaví kvasiniek a zákalotvorných látok, čím sa zvyšuje jeho stabilita.

Štuple v ušiach

Zaujímavé je, že pri našej prehliadke závodu samotné pivo vlastne nevidíme. Počas celého procesu výroby totiž nápoj neustále prúdi rôznymi rúrami, až ho napokon prístroje plnia do fliaš. V minulosti napr. pivo kvasilo v otvorených nádržiach, vystavené vetru, prachu a nečistotám. Dnes už je takýto postup z hygienických dôvodov nemysliteľný.

Otvoriť galériu

Ku koncu prehliadky stojíme nad výrobnou linkou pracujúcou rýchlosťou 42 000 fliaš za hodinu, halou sa šíri neutíchajúci hluk. Zídeme po schodisku a okolo nás prechádzajú na páse stovky a stovky fliaš. Tesne pred uzatvorením fľaše mechanizmus vstrekne do piva mikroskopickú kvapôčku horúcej hody, ktorá obsah spení a z hrdla fľaše tak vytlačí kyslík, čím sa zabezpečí zachovanie kvality piva.

Posledným krokom procesu výroby je osadenie etikiet a uloženie fliaš do prepravných debien. „Slováci za rok vypijú asi 3,8 milióna hektolitrov piva, iba v Hurbanove vyrobíme asi 1,7 milióna hektolitrov rôznych značiek,“ vypočítava France. Ako opúšťame hurbanovský pivovar, skúsený sládok nám prezradí ešte jednu zaujímavosť. „Na Slovensku je v prevádzke asi 13 000 výčapov. Žiaľ, niektorí majitelia nedodržiavú dôležité hygienické postupy, napr. každodenné čistenie rúrok vodou. V pivovare sa pivo varí, v krčme sa však robí,“ dodáva France. 

Otvoriť galériu

Aké pivo pijete?

Každý pozná pivo dvanástku a slabšiu desinu. Aký je však medzi nimi rozdiel? Mnohí z nás si mylne myslia, že tieto čísla určujú percentuálny obsah alkoholu. Pravda je však iná, číslo 10, 11 či 12 udáva koncentráciu všetkých rozpustných látok, resp. cukrov v tzv. sladine. Platí tiež, že dvanástka zvyčajne obsahuje vyšší podiel alkoholu. Tmavé pivá sa pripravujú z praženého tzv. farebného a karamelového sladu, svetlé zo sladu svetlého. „Pivo v sudoch či vo fľašiach je z hľadiska zloženia identické,“ vysvetľuje obchodný sládok Karol France.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
V zahraničí zadržali Čecha! Zobrali mu mobil a nik NEVIE, kde je: Zvláštne okolnosti
Teherán, hlavné mesto Iránu.
V Iráne obesili 4 ľudí: Zvláštne, za čo prišli o život
Petr Fiala, Matúš Šutaj Eštok.
Šutaja Eštoka mrzia vyjadrenia Petra Fialu: Českému premiérovi posiela ODKAZ
Diddy usporadúval večierky vo svojom luxusnom sídle.
Desivá SPOVEĎ Diddyho trénera: Sexuálna HRAČKA pre celebrity?! Príšerné DETAILY
Na snímke obžalovaný Marián Magát prichádza na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 23. októbra 2024.
Aktualizované
Marián Magát je vinný z extrémizmu: Ide do basy! Takýto TREST mu uložil súd
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Nabrúsený Orbán: Vieme, že nás chcú prinútiť vstúpiť do vojny!
Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas druhého dňa summitu skupiny BRICS v Kazani.
Pri jeho slovách všetci zbystrili: Putin o NOVOM multipolárnom svetovom poriadku
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Erik Tomáš prezradil DETAILY zvyšovania minimálnej mzdy! Sledujte, o koľko porastie
Imro sa stal majstrom sveta na nedávnej súťaži v Trnave aj držiteľom rekordu.
FotoVáš Tip
Slovenský silák udivuje vzhľadom aj výkonom: Imro súťaží len rok, už sa stal majstrom sveta a pokoril aj rekord!
18 years old guy defends himself with his palm isolated
Správa o boji proti obchodovaniu s ľuďmi zhodnotila Slovensko: Aha, čo nám vyčíta
Kandidát na prezidenta Donald Trump.
Podpásovka pred voľbami?! Exšéf Trumpovho štábu vytiahol zarážajúce správy
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Nepríjemné správy Šutaja Eštoka: Výstavbu koncovej nemocnice v Ružinove nepovažuje za...