Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Takto sa vyrába najznámejšie slovenské pivo: Ležiak zreje až dva týždne!

Leto sa blíži, dni sú čoraz dlhšie, teploty vyššie a terasy pred slovenskými pohostinstvami čoraz plnšie. 

Slováci totiž zvyknú tráviť voľné letné večery s priateľmi pri dobre vychladenom pive. Reportéri nedeľníka sa preto vybrali na južné Slovensko do Hurbanova, kde navštívili náš najväčší pivovar. Ako sa vyrába obľúbený nápoj a čo všetko predchádza rozvozu piva do obchodov a podnikov?

Skôr ako sa môže naša prehliadka hurbanovského pivovaru začať, vo vstupnom vestibule si obliekame reflexnú vestu a obúvame bezpečnostné protišmykové topánky. V závode totiž vládne neustály ruch, preto sa nákladiakom či vysokozdvižným vozíkom netreba radšej pliesť do cesty! „Prečo práve Zlatý Bažant a Hurbanovo? Bolo to predovšetkým rozhodnutie mocných toho obdobia, ale správne. Hurbanovo doslova leží na kvalitnej spodnej vode a naokolo rastie kvalitný sladový jačmeň. Pivo je zlatej farby a na južnom Slovensku žili vždy v hojných počtoch bažanty,“ vysvetľuje obchodný sládok Karol France, ktorý v pivovare pracuje už 35 rokov.

Výrobu v Hurbanove spustili v roku 1969. V socialistickom Československu v tom čase zväčša platilo, že to konkrétne pivo čapovali iba v kraji svojho vzniku, teda v širšom okolí pivovaru. Zlatý mok z Hurbanova však toto pravidlo porušil, Zlatého Bažanta čapovali aj na východe Slovenska, neskôr dokonca otvorili reštaurácie ponúkajúce Zlatý Bažant aj v Česku. „Bola to jediná značka, ktorú naozaj re­špektovali aj českí pivári. V tom čase existovala silná kvalitná trojica - Plzeň, Budvar a Bažant, výrobu nášho piva pomáhali rozbiehať aj českí sládkovia,“ vysvetľuje France, keď spolu míňame vrty na vodu, z ktorej sa pivo pripravuje.

 

Slad vo svete

Prechádzame stovky metrov po rozľahlom areáli, pričom vietor k nám priveje sladkastú vôňu typickú pre varenie piva. „To sa práve varí slad a voda,“ prehodí France. Napokon vchádzame to budovy sladovne, jednej z najväčších v Európe, kde celkovo pracuje 49 zamestnancov.

Otvoriť galériu

„Pivo sa varí zo sladu, ktorý sa pripravuje zo sladového jačmeňa. Vyčistené zrno najprv namočíme, neskôr ho necháme klíčiť a sušiť. Napokon klíčky mechanicky odstránime,“ prezrádza osvedčený postup manažér výroby sladu Štefan Bartakovics. Stojíme na okraji klíčiacej linky desiatky metrov vysokej betónovej haly, v ktorej mechanické ramená obracajú vrstvu jačmeňa. Zrno je uložené na perforovanej ploche, prúdenie vzduchu a vlhkosť zabezpečuje dvojica ventilátorov. Dokonca mäkké horkasté zrná čerstvého sladu aj ochutnávame.

Napokon vystupujeme na strechu sladovne, odkiaľ máme výhľad na rovinatý pivovarnícky kraj. Všade naokolo sa rozkladajú polia, v diaľke na juhu rozpoznávame ostrihomskú baziliku, na druhej strane na severe zase vrch Zobor. Slovenský slad používajú pri varení piva aj v zahraničí, z tých známejších pivovarov spomeňme rakúsky Gösser, poľský Żywiec, ale aj macedónske Skopsko.

Vo vesmíre

Po ďalších stovkách metrov chôdze prichádzame k objektu, kde prebieha väčšina z výrobného procesu. Staré medené kade sa už nepoužívajú, pivo sa v nich varilo nad otvoreným ohňom, ktorý dnes už nahrádza para. V miestnosti kedysi bývalo počas plnej prevádzky také teplo, že si pracovníci pivovaru pestovali pomaranče.

Otvoriť galériu

Niekoľko zasklených vitrín opodiaľ tvorí malé múzeum s viacerými exponátmi, ako je napríklad aj prvá plechovka nesúca logo hurbanovského pivovaru. Práve Zlatý Bažant priniesol ako vôbec prvý na československý trh v roku 1971 pivo v plechovke. Išloo prevratnú novinku, v tom čase však nádobky neboli z hliníka, ale z ocele. Slovenský pivovar začal svoje produkty čoskoro vyvážať do sveta, často do tzv. spriatelených krajín, ako boli Jemen či Kuba. „Bažanta si dokonca so sebou zobrali v roku 1973 aj sovietski kozmonauti,“ prekvapuje ďalšou zaujímavosťouFrance. „Aj dnes však pivo vyvážame, najčastejšie do štátov, kde žije početná slovenská komunita - Británie, Írska, Kanady či Austrálie. Podstatná časť exportu smeruje do Chicaga,“ dodáva France.

Prechádzame aj pod kvasiacimi nádržami, kde pivo kvasí asi sedem dní, následne zreje v pivniciach minimálne dva týždne. Pri varení piva používajú v Hurbanove žatecký chmeľ, kvasinky, vďaka ktorým obsahuje pivo alkohol, sú vyšľachtené v Holandsku. K najzaujímavejším postupom patrí filtrácia cez tzv. kremelinu, čo je prírodná látka, ktorá vzniká rozomletím prázdnych schránok pravekých morských mäkkýšov. Pivo sa tak zbaví kvasiniek a zákalotvorných látok, čím sa zvyšuje jeho stabilita.

Štuple v ušiach

Zaujímavé je, že pri našej prehliadke závodu samotné pivo vlastne nevidíme. Počas celého procesu výroby totiž nápoj neustále prúdi rôznymi rúrami, až ho napokon prístroje plnia do fliaš. V minulosti napr. pivo kvasilo v otvorených nádržiach, vystavené vetru, prachu a nečistotám. Dnes už je takýto postup z hygienických dôvodov nemysliteľný.

Otvoriť galériu

Ku koncu prehliadky stojíme nad výrobnou linkou pracujúcou rýchlosťou 42 000 fliaš za hodinu, halou sa šíri neutíchajúci hluk. Zídeme po schodisku a okolo nás prechádzajú na páse stovky a stovky fliaš. Tesne pred uzatvorením fľaše mechanizmus vstrekne do piva mikroskopickú kvapôčku horúcej hody, ktorá obsah spení a z hrdla fľaše tak vytlačí kyslík, čím sa zabezpečí zachovanie kvality piva.

Posledným krokom procesu výroby je osadenie etikiet a uloženie fliaš do prepravných debien. „Slováci za rok vypijú asi 3,8 milióna hektolitrov piva, iba v Hurbanove vyrobíme asi 1,7 milióna hektolitrov rôznych značiek,“ vypočítava France. Ako opúšťame hurbanovský pivovar, skúsený sládok nám prezradí ešte jednu zaujímavosť. „Na Slovensku je v prevádzke asi 13 000 výčapov. Žiaľ, niektorí majitelia nedodržiavú dôležité hygienické postupy, napr. každodenné čistenie rúrok vodou. V pivovare sa pivo varí, v krčme sa však robí,“ dodáva France. 

Otvoriť galériu

Aké pivo pijete?

Každý pozná pivo dvanástku a slabšiu desinu. Aký je však medzi nimi rozdiel? Mnohí z nás si mylne myslia, že tieto čísla určujú percentuálny obsah alkoholu. Pravda je však iná, číslo 10, 11 či 12 udáva koncentráciu všetkých rozpustných látok, resp. cukrov v tzv. sladine. Platí tiež, že dvanástka zvyčajne obsahuje vyšší podiel alkoholu. Tmavé pivá sa pripravujú z praženého tzv. farebného a karamelového sladu, svetlé zo sladu svetlého. „Pivo v sudoch či vo fľašiach je z hľadiska zloženia identické,“ vysvetľuje obchodný sládok Karol France.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Masívny útok na Izrael: Rozozvučali sa sirény, oblohu zaplavil ROJ dronov! Zasiahli aj...
vojak
Európa sa pripravuje na VOJNU: Konať začalo už aj Česko! Pre ľudí chystajú...
ilustračné foto
Muža vyhlásili za mŕtveho, v krematóriu nastal ŠOK: PREBRAL sa pred spopolnením?! Potom nasledoval ZVRAT
Šlaci a Nina Kronefaff
Páni, odpustite tieto komentáre, nikdy neviete čím si tá druhá osoba prechádza
Closeup image of a woman and a man clinking coffee cups together in cafe
Pijete kávu hneď po prebudení? Veľká chyba! Odborníci varujú, aby ste s tým PRESTALI
Row of heavy nuclear missiles against blue sky with clouds. See also:
Je to potvrdené: Irán podnikol veľký krok! Ide o jadrové zbrane
Na snímke z dronu pohľad na križovanie diaľnice D1 a D4 pred Bratislavou.
Bratislavčania, dobré správy: Zlepší sa doprava v hlavnom meste?! Aha, čo tvrdí Ráž
Kira Mária Kapustíková absolvovala v 15 rokoch debut v pretekoch Svetového pohára v skokoch na lyžiach.
Nová hviezda na obzore: 15-ročná Slovenka pri premiére dosiahla rekord
Úrad inšpekčnej služby zadržal dopravného policajta
NAHÝ muž skákal pred idúce autá na Liptove! Kuriózny incident mal vážne rozuzlenie
Čo sa deje s mozgom, keď si alkohol doprajete občas?
Viete, čo sa deje s mozgom, keď pijete ALKOHOL iba občas? Pohárik do ruky už nechytíte!
Nvotová k Rózsovmu rozhodnutiu napísala blog!
Foto
Ja tú hymnu nerobím pre vás, odkazuje kritikom Rózsa: Kopol si aj do Nvotovej! Drsná reakcia Doroty, ZMIER sa s...
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Andrej Danko je presvedčený, že tento počet poslancov stačí na najbližšiu schôdzu: Ostatní to však vidia TAKTO