Sezóna jahôd je v plnom prúde a aj keď najlepšie chutia čerstvé, môžete si z nich pripraviť nátierku či jahodový likér. Na trhoch aj v supermarketoch ich začiatkom júna predávajú od troch eur za kilo, pri samozbere je to takmer o polovicu lacnejšie.
Jahodový likér
500 g jahôd
600 ml bieleho rumu
270 g cukru
1 l bieleho vína
Postup:
Očistené jahody nakrájajte alebo popučte. Vložte ich do väčšej sklenenej nádoby a zalejte bielym rumom. Nádobu uzatvorte a nechajte 14 dní stáť v chlade. Potom zmes preceďte, nechajte odkvapkať, ale už ju nepučte. Prudkým varom varte víno s cukrom asi 10 minút. Potom zredukujte tekutinu na polovicu, nechajte vychladnúť a zmiešajte s jahodovým rumom. Nalejte do fliaš a uchovajte v chlade.
Pohánka s jogurtom a jahodami
10 g lámanej pohánky
1 vrecko vanilkového cukru
200 g bieleho jogurtu
200 g jahôd
Postup:
Pohánku vsypte do hrnca a zalejte vodou približne 1 cm nad okraj. Priveďte k varu a za priebežného miešania varte asi sedem minút, než sa zmení na kašu. Nechajte vychladnúť a hotovú pohánku zmiešajte s vanilkovým cukrom a bielym jogurtom. Preložte do misiek a ozdobte jahodami nakrájanými na plátky.
Jahodová nátierka s mätovým pestom
100 g jahôd
200 g syra lučina
1 vrecko vanilkového cukru
malý zväzok mäty
3 lyžice trstinového cukru
Postup:
Jahody nakrájajte na čo najmenšie kúsky. Lučinu zmiešajte s vanilkovým cukrom a premiešajte s nakrájanými jahodami. V inej miske zmiešajte trstinový cukor s mätou a podrvte ho, aby ste dostali mätové pesto. Jahodovú nátierku podávajte na opečených hriankach, ozdobte ich jahodou a posypte mätovým pestom.