Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2015 01:35 | Správy | Kultúra
Video

Otvorenie Pavarottiho múzea: Umelca si budú pripomínať v Miláne i Modene

Vdova po zosnulom slávnom tenoristovi Lucianovi Pavarottim otvorila v srdci Milána reštauráciu a múzeum pripomínajúce slávneho umelca.

Pavarotti Milano Restaurant Museum ponúkne v reštauračnej časti menu, zostavené z obľúbených tenoristových jedál, v múzejnej časti potom fotografie, kostýmy a rôzne iné predmety zo spevákovej pozostalosti. Na stenách zariadenia sú snímky Pavarottiho so slávnymi osobnosťami, nechýbajú ani gramoplatne a výstrižky z periodík. Priestory o celkovej rozlohe 600 metrov štvorcových obohacujú práce Maura Roselliho, výtvarného umelca pochádzajúceho podobne ako Pavarotti z Modeny, píše tlačová agentúra APA.

Zariadenie sa nachádza na skok od milánskej La Scaly, ktorá, ako to pripomenula aj Nicoletta Mantovani, toľko znamenala pre jej zosnulého manžela. Iba pred niekoľkými dňami otvorili aj v Modene Pavarottiho múzeum, ktoré je tam umiestnené v spevákovej niekdajšej rezidencii - Casa Rosa. Fotografie, filmové zábery a audiozáznamy tu pripomínajú nielen mimoriadnu umeleckú dráhu svetoznámeho tenoristu, ale aj niektoré epizódy z jeho súkromia. Rodák z Modeny, ktorý na medzinárodnej scéne debutoval v opere La Traviata v Belehrade, sa na americkom kontinente predstavil po prvý raz vo februári 1965, keď v Miami spieval v opere Lucia di Lammermoor.

Počas obdivuhodnej speváckej kariéry tlieskali Pavarottimu milovníci operného spevu v najznámejších koncertných sieňach i divadlách sveta, od Metropolitnej opery v New Yorku, cez scény v Barcelone, Chicagu, Florencii, Madride, San Franciscu, Sydney, Zürichu až po jemu najmilšiu La Scalu v Miláne. Jeho partnerkami boli svetové hviezdy prvého rangu - Montserat Caballé, Florenza Cassotto, Mirella Freni, Renata Scoto, Joan Sutherland. Jeho predstavenia a koncerty dirigovali napríklad Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Zubin Mehta alebo Seidži Ozawa. Medzi jeho najobľúbenejšie operné postavy patrili Nemorino z Donizettiho Nápoja lásky a Rudolfo z Pucciniho Bohémy.

 

Svet opery minulých storočí sa aj jeho pričinením priblížil súčasníkom. Svoj podiel na tom mali aj jeho súputníci Placido Domingo a José Carreras. Slávne operné árie sa preniesli z útrob kamenných divadiel na otvorené priestranstvá športových arén, kde tisícky nadšených divákov tlieskali kráse spevu trojice hviezd operného neba interpretujúcich diela Giusseppe Verdiho, Giacomma Pucciniho, Domenica Scarlattiho, Vincenza Belliniho, Gaetana Donizettiho, Pietra Mascagniho či Ruggiera Leoncavalla, ale nezriedka aj slávne štandardy, či muzikálové opusy.

Do hudobnej histórie sa jeden z najslávnejších tenoristov všetkých čias nezmazateľne zapísal nielen množstvom vydaných hudobných nosičov, ale aj neutíchajúcou starostlivosťou o nastupujúcu generáciu umelcov. V roku 1982 založil súťaž pre mladých interpretov, víťaz ktorej mal česť vystúpiť spolu s ním. Pavarottiho hlas, ktorým očaril publikum na celom svete, si naživo mohli vychutnať aj návštevníci jeho koncertu vo vypredanom košickom amfiteátri 16. mája 1998. Umelec mimoriadnych kvalít skonal 6. septembra 2007 v rodnej Modene na následky rakovinového ochorenia pankreasu vo veku 71 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zimnýkoval a Bača sú zladená dvojka.
Foto
Bača a Junior to prestrelili: Keď zbadali, čo spôsobili, smiech ich prešiel!
Zľava hráč Slovana Nino Marceli, kapitán Spartaka Roman Procházka a hráč Slovana Sharani Zuberu v súboji
Foto
Nedobytná pevnosť padla: Derby medzi Trnavou a Slovanom rozhodol jeden gól
Tunel Sitina
Vodiči POZOR! Dnes večer sa tadiaľto už nedostanete: Polícia hlási uzávierku
Ruský prezident Vladimir Putin
Vladimir Putin musel ísť do nemocnice: Prehovorili o jeho zdravotnom stave
Manželmi sú od roku 2011.
Uniklo, čo robí Kate s Williamom, keď deti zaspia: Fíha, princ vie, ako na to!
Fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava zorganizovali autovýjazd na derby s Trnavou
Foto
Belasá armáda ovládla cesty: Fanúšikovia Slovana vtrhli do Trnavy netradičným spôsobom!
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Nemecká vláda dala po rokoch zelenú pre dodávku zbraní: Do tejto krajiny poputuje množstvo arzenálu
Horská záchranná služba
Poľský turista sa dostal do problémov: V Nízkych Tatrách zasahovali záchranári
Ochranári zachytili na fotopascu medvedíka čistotného.
FotoVáš Tip
ZARÁŽAJÚCI záber z fotopasce v národnom parku: Toto ZVIERA u nás nemá čo robiť! Ochranári sú znepokojení
Na Matyáška sa tešila celá rodina.
Boľavá tragédia v rodine Miroslava Donutila: Staré rany sa opäť rozjatrili
Zimbardo zomrel vo veku 91 rokov.
Zomrel psychológ Zimbardo († 91): Jeho experiment sa po pár dňoch zmenil v peklo
Zdeněk Troška
Zdeněk Troška sa musel uskromniť: TAKÝTO dostáva dôchodok! Ostrý odkaz vláde