Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.06.2015 12:00 | Správy | Domáce správy
ExkluzívneVideo

Nový Čas navštívil rakúsky azylový tábor len hodinu od Bratislavy: Chcú ísť migranti na Slovensko?

Už sú takmer na Slovensku! Iba 100 kilometrov od našich hraníc sa pri Viedni nachádza azylový tábor, do ktorého v týchto dňoch denne prúdia desiatky nových utečencov. 

Situácia je taká nezvládnuteľná, že rakúske úrady prestali vydávať azylové povolenia. Z prílevu migrantov má obavy aj naša vláda. Nový Čas navštívil okolie tábora v rakúskom mestečku Traiskirchen. Ako vidia správanie utečencov miestni obyvatelia? A prečo celé rodiny utiekli zo svojich domovín? Téma migrantov aj u nás vyvolala obrovské vášne po tom, ako by sme mali podľa návrhu Európskej komisie prijať 785 migrantov najmä zo Sýrie a z Eritrey. Naša vláda tento plán zavrhuje. Faktom však ostáva, že utečenci sú čoraz bližšie k našim hraniciam a opatrenia proti nim už chystá mnoho štátov. Navštívili sme preto azylový tábor neďaleko Viedne, aby sme zistili, ako sa utečenci správajú, a zmapovali, aká je tam aktuálna situácia.

Otvoriť galériu

Za tento tábor by sa nemusel hanbiť žiadny slovenský domov pre študentov. Pokosený trávnik, veľký areál a zachované historické budovy s množstvom izieb sa stali dočasným domovom pre migrantov z celého sveta. Mnohí z nich síce nevedia ani po anglicky či po nemecky, no sú presvedčení, že v Európe môžu začať nový bezproblémový život. Najradšej by už čím skôr zabudli na vojnové konflikty sužujúce ich domovinu, ale aj na vlastné rodinné problémy, pre ktoré utiekli. Niektorí z nich sú v zariadení, v ktorom končili za čias komunizmu aj československí emigranti, už niekoľko mesiacov. Tábor svoju kapacitu dvetisíc miest naplnil, miestni obyvatelia na čele so starostom bijú na poplach. Podľa nich rakúsky systém nezvláda prílev migrantov, tábor dokonca pripravil dočasné ubytovanie vo forme stanov pre nových obyvateľov.

Zloženie utečencov je pestré rovnako ako jazyky, ktorými hovoria. Okrem menej vzdelaných osôb sa medzi nimi nachádzajú aj desať- až pätnásťročné deti, ktoré ovládajú cudzie jazyky na vyššej úrovni ako ich rovesníci z nášho regiónu. Väčšina z dospelých sa snaží k domácim Rakúšanom či zvedavým cudzincom správať priateľsky a s úsmevom. Nájdu sa však aj dosť neprispôsobiví migranti. Podľa majiteľky miestneho obchodu s potravinami sa návštevy polície stávajú bežnou súčasťou života v Traiskirchene. Pre potýčky dokonca dali výpoveď aj jej zamestnanci. Hoci sú utečenci ubytovaní len hodinu od nášho hlavného mesta, zaujímavosťou je, že o Slovensku nikdy nepočuli.

Otvoriť galériu
 

Istej smrti unikol iba štrnásťročný Mohammed. Iránska vláda ho chcela poslať do občianskej vojny v susednej Sýrii, aby bojoval proti ukrutnému zoskupeniu teroristov z Islamského štátu. „Nie je to normálne, aby chodili bojovať takí mladí chlapci ako ja, ale vláda ma chcela prinútiť urobiť to. Rovnako to chceli spraviť aj s mojím bratom, ktorý je starší o desať rokov. Asi sa na nás zamerali, lebo môj otec v minulosti bojoval v iránsko-irackom konflikte,“ povedal Mohammed, ktorý našiel záchranu práve v osobe svojho otca. „Spolu s bratom nám zaplatil útek z krajiny poslal nás sem. S rodinou zostal v Iráne. Trvalo nám to mesiac a pol, než sme sa sem v nákladiaku dopravili. Radi by sme tu zostali. Chcel by som tu študovať,“ opísal svoje plány a Európanom, ktorí majú pred migrantmi strach, odkázal: „Nie sme ako Islamský štát. Nezabijeme nikoho, nikomu neublížime. Sme ako všetci iní ľudia, ktorí nemajú radi vojny,“ uzavrel.

Otvoriť galériu

Partia Pakistancov je v tábore už tri mesiace. Ich cesta sem trvala tri mesiace a je len ťažko opísateľná slovami. „Z toho času sme boli 15 dní s prestávkami zavretí v kontajneri na nákladnom aute. Nebolo tam žiadne svetlo, nič sme nevideli, iba sme ticho sedeli a čakali. Spolu nás tam bolo až 120 ludi,“ opísali šokujúce detaily svojho úteku. „V Pakistane je kritická situácia. Na mnohých miestach vládnu teroristi, ktorí zabíjajú nevinných ľudí. Študovali sme na univerzite za elektrotechnických inžinierov a radi by sme v tom pokračovali aj v Rakúsku,“ zhodli sa muži z partie, ktorí túžia po domove, kde sa dodržujú základné ľudské práva. „Medzi také krajiny Rakúsko patrí. Budeme sa riadiť jeho pravidlami a zákonmi, chceme tu pracovať a žiť,“ vyjadrili sa.

Hassan (14) a Ammar (45) z Iraku: Doma na nás padali bomby

Otvoriť galériu

V rakúskom tábore skončil aj Hassan so svojou najbližšou rodinou. Na miesto prišli pritom iba pred troma dňami, a preto patria k najnovším prírastkom tábora. „Išli sme v nákladnom aute až z Turecka. Zaplatili sme za každého po päťtisíc eur. Irak bol pre nás už veľmi nebezpečný. Všade okolo nás padali bomby, teroristi z Islamského štátu nám zabili niekoľko priateľov,“ opísali obaja príbuzní svoje strasti. „Chceli by sme zostať v Rakúsku. Sme priateľskí ľudia a nerobíme žiadne problémy,“ dodali.

Jangir (42) z Pakistanu: Moslimovia ma nenávideli

Otvoriť galériu
Bez akýchkoľvek plánov a vyhliadky do budúcnosti. Tak je na tom Jangir, ktorý do rakúskeho tábora dorazil iba pred šiestimi dnami. „Toto je iba prechodné riešenie mojej situácie. Čakám, kam sa dostanem ďalej, pretože už tu nie je veľa miesta,“ povedal kresťan, ktorý sa v rodnej krajine dostal do veľkých problémov. „Pre moju vieru ma moslimovia neznášali a ubližovali mi. Nemal som doma kde zostať. Až som sa rozhodol pre útek, ktorý trval štyri mesiace a stál ma 10 000 eur,“ vysvetlil krajčír, ktorý zanechal doma rodinu aj priateľov. „Nateraz nemám plány, neviem vôbec, čo sa stane," uzavrel.

Rakúšania o tábore: Niektorí z migrantov sa správajú ako zvery!

Michael (45)

Otvoriť galériu
Michael (45)
Zdroj: mah
- Ak by to záležalo na mne, tak by som zatvoril hranice, nech si hľadajú inú krajinu. Ich vojna nie je naša vojna, nie je to náš problém. Prečo by sme to mali za nich riešiť?

Christopher (25)

Otvoriť galériu
Christopher (25)
Zdroj: mah
 

- Bývam rovno oproti táboru, takže všetko prežívam autenticky. Správanie rodín utečencov je v poriadku, ale niektorí jednotlivci sú ako zvery. Na moju priateľku pľuvali, obťažovali ju. Chápem ich situácie, aj ja by som na ich mieste ušiel. Lenže naša vláda nezvláda starať sa o tábor a to je ten hlavný problém.

Kameta (54)

Otvoriť galériu
Kameta (54)
Zdroj: mah
- Sama som prišla z Čečenska, ale nikdy som sa nesprávala tak, ako to robia oni. Niektorí z nich prišli do mojich potravín opití. Moslimovia nepijú, ale je medzi nimi veľa nemoslimov. Ukradli mi mobil, tovar, rozbili výklad, bola tu už aj polícia. Dokonca dvaja moji zamestnanci už dali výpoveď.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Letuška († 57) odignorovala príznaky, stálo ju to život! Na jej smrť sa museli dívať pasažieri
Helene zanechala za sebou spúšť aj v Cedar Key na Floride.
Hurikán Helene pustoší USA: Desiatky ľudí zomreli, milióny sú bez elektriny
Počet nebezpečných hrochov, ktoré napádajú rybárov, stúpol už na číslo 169.
Z výletu sa stal boj o holý život! Na Rolanda zaútočil hroch: Okamihy hrôzy opísal do DETAILOV
Dvojica si je oporou v dobrom aj v zlom.
Robo Jakab ÚPRIMNE o manželstve: TOTO nám stoplo rodičovstvo! Vzťah s Aničkou si prešiel skúškou
Slávny štadión bol slávnostne otvorený v roku 1994.
Hrali na ňom aj giganti ako Arsenal či Chelsea: Ikonický štadión šiel k zemi!
(ilustračná fotografia).
Vybuchla čerpacia stanica: Z budovy zostali len trosky, hlásia viacero obetí!
Letisko Malpensa v Miláne (ilustračné foto).
Obyvatelia Milána sa búria: Ich letisko majú premenovať! Aha, aké kontroverzné meno má niesť
Taylor-Johnson sa vďaka svojim hereckým rolám dostáva čoraz viac na výslnie.
Foto
Stane sa TENTO fešák novým Jamesom Bondom? Telo na to určite má! Na pláži by vám zrak padol hneď TAM
Bejrút čelil obrovskému izraelskému útoku.
Izrael uskutočnil najväčší útok v Bejrúte od začiatku konfliktu: Z miesta hlásia mnoho obetí
 Jane sa rozhodla dlhodobo jesť iba konzervované sardinky.
Foto
Žena sa rozhodla jesť iba sardinky: Šokujúce, čo to spravilo s jej telom!
Donald Trump (vpravo) kráča s Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia v Trump Tower v New Yorku.
Trump na stretnutí so Zelenským: Tú vojnu vyriešime veľmi rýchlo!
Boris Kollár v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Naštvaný Boris Kollár: Ľudia si majú odtŕhať od huby a sebe zvýšili platy!