Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.06.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Herečka Gabriela Dolná: Životnú lásku v okamihu ukončila osudná havária

Herečka Gabriela Dolná z Divadla Andreja Bagara stojí na divadelných doskách už 40 rokov. 

Napriek tomu, že jej meno netrčí z tituliek magazínov, zahrala si v seriáloch, ako sú Búrlivé víno, Panelák, Kolonáda, Chlapi neplačú, Superhrdinovia, ale aj v rozprávke Láska na vlásku... Sympatická a vyrovnaná žena sa v živote musela popasovať s údelom, ktorý by možno iného zložil na kolená.

Nepatrí medzi herečky, ktoré sa za každú cenu natískajú do pozornosti režisérov a divákov. Jej silnou stránkou je pracovitosť, pokora a trpezlivosť. „Ja som spokojný človek. Čínsky mysliteľ Konfucius povedal: ‚Vyberte si povolanie, ktoré milujete, nebudete musieť nikdy pracovať.‘ A mne sa to splnilo. Nechodím do práce, chodím zabávať ľudí a popritom sa zabávam aj ja,“ hovorí herečka, ktorá si v populárnej filmovej rozprávke Láska na vlásku zahrala princezninu pestúnku Gutu.

Otvoriť galériu

„Nakrúcali sme okrem ateliérov na Oravskom zámku. Bola tam úžasná atmosféra, krásna príroda a príkladne sa o nás starali,“ spomína Gabriela. „Malo to však jeden háčik. Kostým, ktorý som nosila na sebe, vážil dvadsať kíl a musela som v ňom vyšliapať 107 schodov. Ale ja som dobrodruh. Milujem atmosféru pri nakrúcaní aj cestovaní,“ priznáva so smiechom.

 

Dóczy, Kiš aj Bednárik

Prvých 21 rokov svojej hereckej kariéry strávila v prešovskom Divadle Jonáša Záborského. Tam začínala ako 19-ročná, keďže ju po gymnáziu na VŠMU nezobrali.

„Prežila som tam úžasné roky, ale moje srdce prahlo po tom, aby som sa mohla vrátiť domov a hrať v nitrianskom divadle,“ hovorí. Keď jej to miesto ponúkol bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara František Javorský, neváhala ani sekundu. „Priznám sa, že na nič iné som v živote nečakala. Mala som šťastie, že som si mohla zahrať s takými velikánmi, ako boli Jožko Dóczy († 83), Milan Kiš († 72), Adela Gáborová († 67) a ďalší úžasní herci. A vážim si, že som mo­hla hrať aj vo všetkých muzikáloch Jožka Bednárika (†65). Mal svojský štýl práce a mnohým sa to nepáčilo, ale ja by som si spoluprácu s ním inak ani nevedela predstaviť. Keď sa mu niečo páčilo, mal slzy v očiach a povedal: ‚Ja ťa tak ľúbim.‘ A to bolo od neho najväčšie vyznanie.“

Otvoriť galériu

Kaviareň

Istý čas mala Gabika okrem divadla ešte jednu lásku – divadelnú kaviareň v Nitre. „Mala som ju síce iba tri roky, ale stratila som s ňou asi polovicu zo svojho života. Asi mi nebola dopriata, pretože mi ju fiktívne vykradli. Neukradli nič, len narobili veľký neporiadok. Majiteľka priestorov mi oznámila, že tým bola porušená zmluva, a prenájom mi nepredĺžila. Musela som sa so 40 stoličkami, stolmi a s barovým pultom vysťahovať, čo mi narobilo veľké problémy,“ vysvetľuje Dolná, ktorá mala v tom období po svojom boku aj partnera. „Myslela som si, že ma podrží, ale osud to zariadil úplne inak a zostala som sama. Štyri roky som sa trápila a tri mesiace som nejedla, že ma opustil pre inú. Teraz vidím, že všetko sa deje pre niečo, a ďakujem Pánu Bohu, že sa to tak udialo.“

Partner ju síce opustil, ale hypotéka na kaviareň jej zostala. „Už ju splácam osem rokov a ešte dva roky budem. Musím znášať dôsledky toho, čo som si vybrala. Nie je hanba padnúť na dno, hanba je nevstať.“ V živote sa však dejú aj veci, ktoré si nevyberáme...

Osudná havária

Pred 40 rokmi našla Gabika v Prešove nielen zaľúbenie v divadle, ale aj svoju lásku Vlada Dolného († 38).

„Bol právnikom a bol o osem rokov starší odo mňa. Mal rád divadlo, nosil mi darčeky a získal si ma žuvačkami z tuzexu,“ smeje sa herečka. „Dlho sme sa kamarátili, až to prerástlo v lásku. Bol šarmantný, inteligentný a mal v sebe prirodzený východniarsky humor, ktorý dodnes milujem. Žili sme spolu, a keď sme sa brali, náš syn Vladko mal už tri roky,“ vysvetľuje.

Otvoriť galériu

Dnes je to bežné, ale v 70. rokoch minulého storočia byť slobodná a tehotná, bola hotová pohroma. „Porušila som všetky morálne zásady, ktoré vtedy existovali.“ Život však svojou nepriazňou naplno zasiahol Gabiku, keď mala 30 rokov. Bolo to šiesteho februára 1985. „Veľmi dobre si na ten deň pamätám. Malý Vladko ešte nemal päť rokov a ja som bola piaty mesiac tehotná s dcérou. Manžel ráno nedopil ani kávu, ponáhľal sa do práce. Skôr než nasadol do auta, ešte som mu z okna mávala. Mala som silné nutkanie zavolať ho späť, chcela som, aby sa vrátil, dal mi pusu... Viac som ho nevidela. O pol deviatej ráno pri autohavárii skonal. Mrholilo, mrzlo a v rýchlosti do neho narazil kamión. O pol piatej popoludní mi policajti oznámili, že Vlado nežije... Vtedy sa mi zdalo, že som prestala žiť aj ja. Nevedela som, ako sa ďalej pohnúť, ako naložím s našimi životmi. Uzavrela som sa a venovala som sa len synovi a nenarodenej dcére. Pomohla mi rodina a kamaráti Stražanovci, ktorí sú krst­nými rodičmi mojej dcéry Tatiany.“ Po celý čas hľadala Gabika útechu v kostole a časom ju tam aj našla. Odchádzala z neho ako pokojný, vyrovnaný človek, ktorý presne vie, čo má robiť.

Otvoriť galériu

Zmierenie so stratou

Odvtedy už bola na všetko doma sama. Deťom bola matkou i otcom. „Vladkovi som hovorila, že ocko je v nebíčku a odtiaľ bude na neho dávať pozor. Dcéra otca nikdy nevidela a mala som s ňou veľké problémy. Pod vankúšom schovávala jeho fotku. Veľmi jej chýbal. Nevedela v sebe spracovať, prečo musel zomrieť. Je to jej celoživotná trauma,“ vysvetľuje herečka. „Život ma nešetril, ale vôbec sa naň nehnevám! Využívam každú chvíľu, aby som si ho naplno užila.“

Najväčšiu oporu v živote má Gabika vo svojich deťoch. Syn Vlado (35) vyštudoval umeleckú fotografiu a pracuje vo vrcholovom manažmente v istej firme, dcéra Tatiana (30) vyštudovala žurnalistiku a teraz ako realitná maklérka. Hoci Gabika Dolná žije bez partnera, novému vzťahu sa nebráni. „Ani mne sa nedarí žiť podľa svojich predstáv. Tiež musím bojovať. Do minulosti sa nemáme vracať, lebo strácame prítomnosť a budúcnosť už nemusí byť,“ dodáva silná herečka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Libanonský premiér Nadžíb Míkátí a talianska premiérka Giorgia Meloniová počas prehliadky čestnej stráže v Bejrúte.
Talianska premiérka spravila prekvapujúci krok: Návšteva, na ktorú sa žiadny politik neodvážil
Alex neveril vlastným očiam.
Foto
Paraglajdista bol v šoku, keď to uvidel: ZVLÁŠTNE, čo objavil na vrchole pyramídy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Čína chce posilniť vzťahy s Ruskom: Zálusk si robí aj na ďalšiu krajinu, nezláka ju k sebe USA?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Zneužívanie rezervačného systému cudzineckej polície: Ministerstvo reaguje na kšeftovanie s termínmi
Kateřina Pauláthová si po tom, ako ukončila lyžiarsku kariéru užíva a svojich fanúšikov sem-tam aj provokuje.
Foto
Bývalá česká lyžiarka poslala fanúšikom šteklivé foto: Provokuje z kúpeľov
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vážne slová Fica po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, bude NESKORO
ilustračné foto
Aká je pravda o vojakoch KĽDR v Rusku?! Aha, čo povedal generálny tajomník NATO
Vši sa vyskytujú o tretinu viac ako pred rokom!
Výskyt vší sa na Slovensku drasticky zvýšil: NAJHORŠIE je to na západe! TAKTO im môžete predísť
Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!