Okrem etikety a vývoja stolovania na výstave prezentujú aj históriu firmy Sandrik Berndorf s viac ako storočnou tradíciou výroby príborov. „Výstava prináša netradičný pohľad na spôsoby stolovania mešťanov v 18., 19. a na začiatku 20. storočia,“ vysvetľuje kurátor výstavy Filip Glocko s tým, že príbor sa začal používať už v 17. storočí.
„Zaujímavosťou je aj naša čajová súprava, ktorá je európskou raritou. Je to meissenský porcelán z roku 1860, pričom na každom kuse je zobrazený iný spevavý vták. Meissenský porcelán vytvoril nemecký alchymista a bol taký kvalitný, že sa vyrovnal čínskemu porcelánu,“ dodáva Glocko.
Vínová polievka pre chorého
- Do kávovej šálky sa dá polovica vína a polovica vody, vleje sa do nádoby a nechá sa variť.
- 7 deka (4 lóty) cukru sa zľahka na citróne otrú, potlčú sa v mažiari, dajú sa do hrnčeka aj s dvoma žĺtkami a miešajú sa vareškou až do spenenia.
- Do toho sa za stáleho miešania prilieva víno a mieša sa na teple, kým nezhustne.
- Potom sa vleje do nachystanej misky, pridá sa opečená žemľa a polievka pre chorého je hotová.