Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Henrietu s deťmi vyhnala vojna zo Sýrie: Utiekli sme pred guľkami a teraz nemáme čo jesť!

Vojna im zničila strechu nad hlavou a pripravila o blízkych.

Henrieta Rončkovská (55) so svojimi troma deťmi žila dlhé roky v Sýrii, kde sa pre občiansku vojnu museli ukrývať pred smrťou, až sa im podarilo zvládnuť strastiplnú cestu na Slovensko. Rodená Slovenka chcela na hrôzy zabudnúť a začať odznovu. Realita je pre nich viac než krutá. Zo Sýrie prišli bez akéhokoľvek majetku, slovenské úrady im nepomáhajú a rodina melie z posledného. Henrieta Rončkovská (55) z Prešova sa počas štúdia pred 25 rokmi zoznámila so svojím budúcim manželom, Sýrčanom.

Otvoriť galériu
Spoločne odišli do jeho rodnej krajiny. Narodili sa im tri deti. Prvá tragédia Henrietu zasiahla, keď jej manžel zomrel pri autonehode. „Dlho sa nám žilo dobre napriek nepokojom, ktoré v Sýrii vládnu. Nášmu mestu Idleb sa boje vyhýbali. V apríli sa však v uliciach začalo strieľať. Štyri dni sme sa ukrývali v byte. Von sa chodiť nedalo, nikdy ste nevedeli, odkiaľ môže priletieť guľka. Potom sa nám s pomocou známych podarilo dostať na ich chatu,“ vysvetľuje pani Rončkovská.

 

Práve na chate vznikla myšlienka odchodu na Slovensko. „Cez sýrsko-turecké hranice sa len tak nedostanete. Naša ambasáda nám vybavila, že nás pustili. Z hraníc sme sa autobusom dostali do Istanbulu a tam sme si za požičaných 500 € kúpili letenky do Viedne. Odtiaľ sme prišli do Prešova,“ vysvetľuje ťažko skúšaná žena.

Otvoriť galériu

Tlačia sa v jednej miestnosti

Na Slovensku sa sny o novom živote rozplynuli. Henrieta sa s troma deťmi a svojou mamou tlačí v 1-izbovom byte. Ich jediným príjmom je babkin dôchodok vo výške 417 eur. „Ušli sme len s tým, čo sme mali pri sebe. Máme iba pasy. Na úrade nám povedali, že nemáme príjem a nebývame tu dva roky, preto nám nemôžu pomôcť. Nedali nám ani dávku v hmotnej núdzi," povedala utrápená žena.

Otvoriť galériu
Jej jediné šťastie je, že jej pomáhajú mníšky z občianskeho združenia Magis. „Bola som sa opýtať na voľné miesta učiteľky, ale dozvedela som sa, že mám prísť v auguste. Teraz nemáme ani na to, aby sme vrátili tých 500 € za letenky. Neviem, čo bude ďalej,“ uzavrela. Potom, ako sa o rodinu začal zaujímať Nový Čas, sa jej ozvali úradníci s tým, že sa im pokúsia pomôcť.

Krvavý konflikt

2011
Nepokoje v Sýrii sa začali v roku 2011. Po tom, čo protesty zasiahli mnohé arabské krajiny, podobné nálady začali panovať aj v Sýrii. Vojaci a polícia prezidenta Assada zaútočili neprimerane na protestujúcich.

Islamský štát
Proti Assadovým vojakom stáli spočiatku príslušníci Slobodnej sýrskej armády. Assada začalo podporovať aj hnutie Hizballáh. Napokon sa najsilnejšou opozičnou skupinou stalo hnutie Islamský štát, ktoré má
v súčasnosti pod kontrolou 30 % územia vrátane oblasti bohatej na produkciu ropy.

310 000
obetí si vyžiadala vojna. Z celkového počtu takmer 23 miliónov obyvateľov z krajiny ušli viac ako štyri milióny obyvateľov. Utekali hlavne do najbližších krajín ako Turecko, Libanon, Jordánsko, Irak či Egypt.

Teror
Státisíce ľudí nepadli za obeť iba bojom, ale aj nechutným metódam pripomínajúcim masakre a masové vyvražďovanie. V konflikte sa na civilné obyvateľstvo použili aj chemické zbrane. Vojnoví zajatci sú mučení, ľudia miznú zo dňa na deň a nikto o nich už nepočuje. Terčom teroristov sú aj zahraniční novinári.

290
Vojna nezasiahla iba do života obyčajných ľudí, ale aj svetového kultúrneho dedičstva. Až 290 významných pamiatok bolo počas bojov poškodených. Sýria je pritom jedným z najstaršie obývaných území na svete.

Rakka
Sídlom Islamského štátu je severné sýrske mesto Rakka. Práve vojna v Sýrii bola katalyzátorom tohto hnutia, ktoré brutálne mučí zajatcov z celého sveta.  V mnohých krajinách má svojich stúpencov. Medzi nich patrili aj útočníci na francúzsky časopis Charlie Hebdo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Obávaná Trami dorazila na pevninu: Pri prvom dotyku so zemou zabila 7 ľudí
Foto
Slovenskí egyptológovia SAV: Z výskumu sa vrátili s prelomovými objavmi a záhadou!
Speváčke už praskli nervy a ozvala sa ku komentárom o jej estetickom zákroku.
Foto
Dara Rolins kvôli plastike VYPENILA: Drsný NÁKLAD! Uf, poriadne jej praskli nervy
Na Európu sa valí víchrica Ashley (ilustračná fotografia).
Slováci, dajte ZBOHOM teplému počasiu: Po príjemných teplotách TO príde! PRVÝ sneh v mestách?
Na snímke zaplavená Ostrava.
Srdcervúce odhalenie MESIAC po povodni v Česku: Smutné zistenie polície
Robert Fico počas tlačovej konferencie po summite lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska.
Pavol Gašpar o správe SIS o atentáte na premiéra Fica: Pozrite sa, ako to vysvetlil!
Čo sa pred Hanychovej domom naozaj stalo?!
Nečakaný ZVRAT v kauze BITKY Soukupa a Dopitu: Šokujúci DÔKAZ mení vyšetrovanie!
Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024.
AktualizovanéFoto
Súd rozhodol v prípade Mariána Magáta: Uznal ho vinným z extrémizmu?!
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. reaguje počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v Girone.
Foto
Tréner Weiss po Girone: Mali sme riskovať, potom bolo neskoro! Vyjadril sa aj k budúcnosti syna
Foto
Krásnu atlétku čakalo v hotelovej izbe prekvapenie: Otvorila dvere a hneď utekala na recepciu
(ilustračné foto)
To ste ešte NIKDY nevideli: Motor lietadla na dráhe VCUCOL... Dramatické VIDEO!
Kralevich sa na pojednávaní plnom sĺz nezúčastnila.
Foto
Plač na súde! Desivé DETAILY 4 roky po nehode Kralevich: Bolestivé svedectvo ženy, ktorá sa snažila zachrániť Linh († 18)