Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2015 20:17 | Správy | Zahraničné správy
Video

Budapešť chce vyhovieť EÚ: Navrhujeme neodkladné konzulácie o problematike migrantov

Maďarsko, ako je známe, v utorok až do odvolania jednostranne prerušilo prijímanie žiadateľov o azyl vracaných z ďalších členských krajín EÚ.

Maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi písomne informoval prvého podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa o tom, že jeho krajina s platnosťou od 23. júna 2015 dočasne na neurčitú dobu nedokáže prijať ľudí žiadajúcich o medzinárodnú ochranu.

Člen vlády premiéra Viktora Orbána v písomnosti, o ktorej obsahu informovala v stredu popoludní agentúra MTI, podčiarkol, že Maďarsko rešpektuje úpravy utečeneckej politiky Európskej únie, vrátane Dublinu III. Navrhuje však neodkladné konzultácie s cieľom riešiť jestvujúce problémy pri ich uplatňovaní. "To očakávame aj od ostatných členských štátov," cituje agentúra ministra.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na tlačovej konferencii počas prestávky rokovania vlády dnes vyhlásil, že krajina plní do bodky všetky svoje záväzky vyplývajúceho z členstva v Európskej únii. Vzhľadom na obrovský prílev ilegálnych migrantov zo Srbska sa ale borí s vážnymi kapacitnými problémami.

 

Maďarsko, ako je známe, v utorok až do odvolania jednostranne prerušilo prijímanie žiadateľov o azyl vracaných z ďalších členských krajín EÚ, argumentujúc, že na to jeho kapacity nestačia.

"Pracujeme na čo možno najskoršom odstránení vážnych technických a kapacitných problémov, aby sme v súvislosti s imigráciou mohli vyhovieť všetkým aspektom EÚ," citovala agentúra Reuters vyjadrenie ministra na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády.

Budapešť bola informovaná, že Rakúsko a desať ďalších členských krajín EÚ chce vrátiť ilegálnych imigrantov do Maďarska, uviedol minister zahraničných vecí a dodal: My s tým nesúhlasíme, pretože títo ilegálni prisťahovalci nevstúpili na územie EÚ v Maďarsku, ale v Grécku, a preto by mali byť vrátení do tejto krajiny.

Maďarské opozičné strany reagovali na postup vlády odlišne, niektoré žiadajú od vlády neodkladné vysvetlenie, iné vyzývajú na prehodnotenie postupu.

Európska únia už v utorok vyzvala Maďarsko, aby neodkladne objasnilo jednostranné vypovedanie úpravy o migrantoch známej pod označením Dublin III. Hovorkyňa Európskej komisie v Bruseli pripomenula, že dublinský systém neumožňuje dočasné zastavenie transferov utečencov signatárskymi štátmi.

EK súčasne požiadala Budapešť, aby neodkladne poskytla informácie o tom, čo robí pre vyriešenie problému s utečencami, ako aj špecifikovala charakter a rozsah v zdôvodnení uvedených "technických dôvodov".

Maďarsko informovalo o opatrení prijatom na dobu neurčitú, ktoré v praxi znamená, že krajina neprijme viac na svoje územie ani utečencov, ktorí sa cez jej územie dostali do iných štátov únie, prostredníctvom systému DubliNet kompetentné úrady SR, ako aj Belgicka, ČR, Dánska, Fínska, Francúzska, Nemecka, Nórska, Poľska, Rakúska, Švédska a Veľkej Británie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pellegrini a Pavel v USA odhalili orloj venovaný tamojším Slovákom a Čechom.
Slováci a Česi žijúci v USA sa tešia z nového pokladu: Pellegrini a Pavel tam spustili veľkú vec!
(ilustračné foto).
Veľkú časť Slovenska trápi silný vietor: Ešte si pred ním nevydýchneme! SHMÚ vydáva výstrahu
(ilustračné foto).
Mesto Krompachy terorizuje úchyl: Príšerné, čo mal pred mladým dievčaťom robiť! To z miesta ušlo iba o vlások
Dvojica si je oporou v dobrom aj v zlom.
Robo Jakab ÚPRIMNE o manželstve: TOTO nám stoplo rodičovstvo! Vzťah s Aničkou si prešiel skúškou
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Dosiahne Slovensko pokrok na medzinárodnej úrovni? Ministerstvo vnútra reaguje na odporúčania GRECO!
Slávny štadión bol slávnostne otvorený v roku 1994.
Hrali na ňom aj giganti ako Arsenal či Chelsea: Ikonický štadión šiel k zemi!
Na snímke uprostred zozadu premiér SR Robert Fico (Smer-SD) sa stretol s predstaviteľmi protikorupčného orgánu Rady Európy - Skupina štátov proti korupcii (GRECO) k téme korupcie na Úrade vlády SR v Bratislave.
Premiér sa stretol s dôležitými európskymi predstaviteľmi: Čo bolo ich hlavnou témou? TAKÉTO dostalo Slovensko odporúčania
Taylor-Johnson sa vďaka svojim hereckým rolám dostáva čoraz viac na výslnie.
Foto
Stane sa TENTO fešák novým Jamesom Bondom? Telo na to určite má! Na pláži by vám zrak padol hneď TAM
 Jane sa rozhodla dlhodobo jesť iba konzervované sardinky.
Foto
Žena sa rozhodla jesť iba sardinky: Šokujúce, čo to spravilo s jej telom!
Slovenský ľudový a umelecký kolektív (SĽUK) vyhlásil a zapísal nové prvky do zoznamu kultúrneho dedičstva Slovenska.
Aktualizované
Štát ocenil nehmotné poklady našich predkov: Do zoznamu kultúrneho dedičstva pribudli nové prvky!
Donald Trump (vpravo) kráča s Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia v Trump Tower v New Yorku.
Trump na stretnutí so Zelenským: Tú vojnu vyriešime veľmi rýchlo!
Boris Kollár v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Naštvaný Boris Kollár: Ľudia si majú odtŕhať od huby a sebe zvýšili platy!