Je totiž náročné pripraviť dostatočné množstvo jedla, pitia. Zároveň nechcete, aby občerstvenie skončilo v odpadkovom koši. Jednoduchá infografika vám pomôže pripraviť dostatok pohostenia pre vašich hostí. Takže víkendu a grilovaniu zdar!
Jedlo
- Hamburger/hlavné jedlo, 1,5 porcie, 1 hosť
- Chlieb/pečivo, 2 krajce/kusy, 1 hosť
- Zelenina, 1 veľký tanier, 10 hostí
- Jednohubky pred jedlom, 6 kusov, 1 hosť
- Jednohubky počas grilovačky, 12 kusov, 1 hosť
Dezert
- koláč/bublanina, 1,5 porcie, 1 hosť
- drobné pečivo, 3 kusy, 1 hosť
- zmrzlina, 1 kopček, 1 hosť
Nápoje
- víno, 4 litre, 10 hostí
- pivo, 1,5 pohára na hodinu, 1 hosť
- nealko, 8 litrov, 20 hostí
Užite si grilovačku aj počas diéty
Katarína Skybová, kompliment, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy
Grilovanie je vhodné aj počas chudnutia. Stačí iba dodržať zopár zásad.
- grilujte chudé mäso bez kože, ryby a zeleninu
- namiesto chleba zvoľte ako prílohu zeleninu (čerstvú alebo grilovanú)
- nejedzte grilované syry, ktoré majú 2-krát viac kalórií ako mäso
- pite vodu alebo čerstvé ovocné domáce limonády
- vyhnite sa alkoholu, prípadne si dajte len vínový strek, ktorý má málo kalórií
Nahraďte majonézu jogurtom
- Ak je mäso dobre marinované, v kvalitnom oleji a bylinkách, nepotrebuje už žiadny dresing. Ak však predsa len nejaký potrebujete, siahnite po zdravšej alternatíve. V prípade, že si nedokážete odpustiť grilované klobásky a párky, siahnite po tých, ktoré obsahujú veľa mäsa.
TIP
- Zmiešajte biely jogurt alebo kyslú smotanu s čerstvými bylinkami a korením.
- Skúste si pripraviť čerstvú salsu z ovocia a zo zeleniny
3 zdravé a chutné recepty na letnú grilovačku
Grilované kura v citrónovej marináde
Suroviny
• Suroviny:
• 1 malé kuriatko 350 g
• 1 lyžička soli
• korenie
Suroviny na marinádu
• nastrúhaná kôra a šťava z 1/2 citróna
• šťava z 1/2 limetky
• šťava z 1/2 pomaranča
• 1 vetvička rozmarínu
• 1 červená feferónka
• 2 strúčiky cesnaku
• 2 lyžice bieleho vínneho octu
• 4 lyžice olivového oleja
• 0,1 l tmavého piva Velkopopovický Kozel Čierny
Príprava marinády
Do misky nalejeme olivový olej, pridáme šťavu z citróna, limetky, pomaranča, biely vínny ocot, nadrobno posekaný rozmarín a cesnak, posekanú červenú feferónku, nastrúhanú kôru z citróna, tmavého Kozla a všetkopremiešame.
Postup
Malé kurča rozkrojíme na chrbte pozdĺž chrbtice z oboch strán tak, aby sme mohli odstrániť chrbticu. Kurča položíme na prsia, narežeme zvnútra prsnú kosť a rozrežeme celú chrupavku. Pozor, opatrne, aby sme neprekrojili prsia. Roztiahneme krídla a zložíme ich tak, aby nám držali v tvare trojuholníka. Kurča položíme prsami nahor. V spodnej časti, hneď vedľa chrupavky, z každej strany prerežeme otvor taký veľký, aby sme doň pripevnili spodnú časť nôh. Tvar kurčaťa teraz pripomína srdiečko.
Takto upravené kurča vložíme do pripravenej marinády, dáme do chladničky a necháme marinovať najlepšie cez noc. Kurča vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme čerstvo namletým korením a položíme na pripravený gril najprv z tej strany, kde je koža. Lyžičkou vyberieme z marinády pevné časti a nanesieme ju na mäso. Grilujeme pomaly z každej strany približne 8 minút, respektíve tak dlho,kým nie je kurča mäkké.
TIP: Namiesto celého kuraťa môžete použiť kuracie stehná alebo štvrte.
Štavnatý Hamburger
Príprava hamburgera
Na rozpálenom grile zohrejeme v oceľovej panvici olivový olej. Na ňom mierne opražíme nakrájanú šalotku, zalejeme ju pivom a premiešame. Do antikorovej misy dáme mäso, mäkké maslo, opraženú šalotku s pivom, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, worcester, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Všetko dôkladne rukou spracujeme a premiesime tak, aby vznikla kompaktná zmes, ktorú necháme vychladnúť.
Príprava salsy
V miske zmiešame majonézu s paradajkami pokrájanými na menšie kocky a ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Postup
Z mäsovej zmesi vytvarujeme hamburgery a dáme ich na rozpálený gril, ktorý sme predtým zľahka potreli tukom, napr. kožou zo slaniny, a grilujeme na požadovanú podobu z každej strany minimálne 2 až 3 minúty. Pred koncom dopekania mäsa položíme na gril plátky slaniny a ciabattu, ktorú predtým rozkrojíme na dve polovice a z oboch strán opečieme. Ogrilované mäso, slaninu a ciabbatu položíme na tanier vedľa grilu. Spodnú polovicu ciabatty potrieme salsou, na ňu položíme list šalátu, mäso a naň plátok syra, slaninu, cibuľku a papriku nakrájanú na tenké prúžky. Nakoniec priklopíme vrchnú časť ciabatty.
Pstruh plnený zeleninou
Suroviny
• 1 celý pstruh cca 300 g
• 3 lyžice svetlého piva Velko popovický Kozel 10%
• 1 vetvička tymianu
• 1 lístok šalvie
• maslo
• soľ
• korenie
• alobal
Suroviny na náplň
• 60 g mrkvy
• 30 g zeleru
• 30 g póru (svetlé časti)
• 30 g zeleru
Postup na plnku
Očistenú mrkvu, zeler a svetlú časť póru nakrájame na rezance. Stopkový zeler najprv oškrabeme škrabkou na zeleninu tak, aby sme ho zbavili hrubých vlákien na povrchu, a následne ho nakrájame na čo najtenšie plátky.
Postup
Čerstvého pstruha zbavíme vnútorností, opláchneme ho a osušíme papierovou servítkou. Rybu zvnútra nasolíme, mierne okoreníme a naplníme pripravenou zeleninou. Vezmeme dostatočne veľký plát alobalu, na ktorom si prehnutím naznačíme polovicu. Na jednu polovicu položíme naplnenú rybu, polejeme ju 3 lyžicami piva, položíme na ňu lístok šalvie, vetvičku tymianu a plátok masla. Druhú polovicu alobalu prehneme cez rybu, okraje preložíme a uzavrieme tak, že ich 2x preložíme v šírke 1 centimetra a vždy stlačíme prstom. Rovnako postupujeme pri zvyšných stranách. Výsledný tvar má vyzerať ako obálka. Takto zabaleného pstruha vložíme na rozpálený gril. Alobal sa po malej chvíli nafúkne a od tohto okamihu je ryba o 13 až 15 minút hotová. Takto pripravenú rybu ihneď podávame na horúcom tanieri a pred hosťom roztrhneme nafúknutú alobalovú obálku, z ktorej sa uvoľní para.