Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2015 16:00 | Správy | Servis | Lifestyle
Video

Pripravte pohostenie, aby nikto nehladoval: Koľko jedla pripraviť na grilovačku?

Sezóna grilovačiek a posedení na terase je v plnom prúde. Niekedy sa však z milej udalosti stane nočná mora hostiteľa.

Je totiž náročné pripraviť dostatočné množstvo jedla, pitia. Zároveň nechcete, aby občerstvenie skončilo v odpadkovom koši. Jednoduchá infografika vám pomôže pripraviť dostatok pohostenia pre vašich hostí. Takže víkendu a grilovaniu zdar!

Jedlo

  • Hamburger/hlavné jedlo, 1,5 porcie, 1 hosť
  • Chlieb/pečivo, 2 krajce/kusy, 1 hosť
  • Zelenina, 1 veľký tanier, 10 hostí
  • Jednohubky pred jedlom, 6 kusov, 1 hosť
  • Jednohubky počas grilovačky, 12 kusov, 1 hosť

Dezert

  • koláč/bublanina, 1,5 porcie, 1 hosť
  • drobné pečivo, 3 kusy, 1 hosť
  • zmrzlina, 1 kopček, 1 hosť

Nápoje

  • víno, 4 litre, 10 hostí
  • pivo, 1,5 pohára na hodinu, 1 hosť
  • nealko, 8 litrov, 20 hostí  

Užite si grilovačku aj počas diéty

Katarína Skybová, kompliment, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy

Grilovanie je vhodné aj počas chudnutia. Stačí iba dodržať zopár zásad.

  • grilujte chudé mäso bez kože, ryby a zeleninu
  • namiesto chleba zvoľte ako prílohu zeleninu (čerstvú alebo grilovanú)
  • nejedzte grilované syry, ktoré majú 2-krát viac kalórií ako mäso
  • pite vodu alebo čerstvé ovocné domáce limonády
  • vyhnite sa alkoholu, prípadne si dajte len vínový strek, ktorý má málo kalórií

Nahraďte majonézu jogurtom

  • Ak je mäso dobre marinované, v kvalitnom oleji a bylinkách, nepotrebuje už žiadny dresing. Ak však predsa len nejaký potrebujete, siahnite po zdravšej alternatíve. V prípade, že si nedokážete odpustiť grilované klobásky a párky, siahnite po tých, ktoré obsahujú veľa mäsa.

TIP

  • Zmiešajte biely jogurt alebo kyslú smotanu s čerstvými bylinkami a korením.
  • Skúste si pripraviť čerstvú salsu z ovocia a zo zeleniny

 

 

3 zdravé a chutné recepty na letnú grilovačku

 

Grilované kura v citrónovej marináde

Suroviny

• Suroviny:

• 1 malé kuriatko 350 g

• 1 lyžička soli

• korenie

Suroviny na marinádu

• nastrúhaná kôra a šťava z 1/2 citróna

• šťava z 1/2 limetky

• šťava z 1/2 pomaranča

• 1 vetvička rozmarínu

• 1 červená feferónka

• 2 strúčiky cesnaku

• 2 lyžice bieleho vínneho octu

• 4 lyžice olivového oleja

• 0,1 l tmavého piva Velkopopovický Kozel Čierny

 

Príprava marinády

Do misky nalejeme olivový olej, pridáme šťavu z citróna, limetky, pomaranča, biely vínny ocot, nadrobno posekaný rozmarín a cesnak, posekanú červenú feferónku, nastrúhanú kôru z citróna, tmavého Kozla a všetkopremiešame.

Postup

Malé kurča rozkrojíme na chrbte pozdĺž chrbtice z oboch strán tak, aby sme mohli odstrániť chrbticu. Kurča položíme na prsia, narežeme zvnútra prsnú kosť a rozrežeme celú chrupavku. Pozor, opatrne, aby sme neprekrojili prsia. Roztiahneme krídla a zložíme ich tak, aby nám držali v tvare trojuholníka. Kurča položíme prsami nahor. V spodnej časti, hneď vedľa chrupavky, z každej strany prerežeme otvor taký veľký, aby sme doň pripevnili spodnú časť nôh. Tvar kurčaťa teraz pripomína srdiečko.

Takto upravené kurča vložíme do pripravenej marinády, dáme do chladničky a necháme marinovať najlepšie cez noc. Kurča vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme čerstvo namletým korením a položíme na pripravený gril najprv z tej strany, kde je koža. Lyžičkou vyberieme z marinády pevné časti a nanesieme ju na mäso. Grilujeme pomaly z každej strany približne 8 minút, respektíve tak dlho,kým nie je kurča mäkké.

TIP: Namiesto celého kuraťa môžete použiť kuracie stehná alebo štvrte.

 

Štavnatý Hamburger

Príprava hamburgera

Na rozpálenom grile zohrejeme v oceľovej panvici olivový olej. Na ňom mierne opražíme nakrájanú šalotku, zalejeme ju pivom a premiešame. Do antikorovej misy dáme mäso, mäkké maslo, opraženú šalotku s pivom, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, worcester, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Všetko dôkladne rukou spracujeme a premiesime tak, aby vznikla kompaktná zmes, ktorú necháme vychladnúť.

Príprava salsy

V miske zmiešame majonézu s paradajkami pokrájanými na menšie kocky a ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Postup

Z mäsovej zmesi vytvarujeme hamburgery a dáme ich na rozpálený gril, ktorý sme predtým zľahka potreli tukom, napr. kožou zo slaniny, a grilujeme na požadovanú podobu z každej strany minimálne 2 až 3 minúty. Pred koncom dopekania mäsa položíme na gril plátky slaniny a ciabattu, ktorú predtým rozkrojíme na dve polovice a z oboch strán opečieme. Ogrilované mäso, slaninu a ciabbatu položíme na tanier vedľa grilu. Spodnú polovicu ciabatty potrieme salsou, na ňu položíme list šalátu, mäso a naň plátok syra, slaninu, cibuľku a papriku nakrájanú na tenké prúžky. Nakoniec priklopíme vrchnú časť ciabatty.

 

Pstruh plnený zeleninou

Suroviny

• 1 celý pstruh cca 300 g

• 3 lyžice svetlého piva Velko popovický Kozel 10%

• 1 vetvička tymianu

• 1 lístok šalvie

• maslo

• soľ

• korenie

• alobal

Suroviny na náplň

• 60 g mrkvy

• 30 g zeleru

• 30 g póru (svetlé časti)

• 30 g zeleru

Postup na plnku

Očistenú mrkvu, zeler a svetlú časť póru nakrájame na rezance. Stopkový zeler najprv oškrabeme škrabkou na zeleninu tak, aby sme ho zbavili hrubých vlákien na povrchu, a následne ho nakrájame na čo najtenšie plátky.

Postup

Čerstvého pstruha zbavíme vnútorností, opláchneme ho a osušíme papierovou servítkou. Rybu zvnútra nasolíme, mierne okoreníme a naplníme pripravenou zeleninou. Vezmeme dostatočne veľký plát alobalu, na ktorom si prehnutím naznačíme polovicu. Na jednu polovicu položíme naplnenú rybu, polejeme ju 3 lyžicami piva, položíme na ňu lístok šalvie, vetvičku tymianu a plátok masla. Druhú polovicu alobalu prehneme cez rybu, okraje preložíme a uzavrieme tak, že ich 2x preložíme v šírke 1 centimetra a vždy stlačíme prstom. Rovnako postupujeme pri zvyšných stranách. Výsledný tvar má vyzerať ako obálka. Takto zabaleného pstruha vložíme na rozpálený gril. Alobal sa po malej chvíli nafúkne a od tohto okamihu je ryba o 13 až 15 minút hotová. Takto pripravenú rybu ihneď podávame na horúcom tanieri a pred hosťom roztrhneme nafúknutú alobalovú obálku, z ktorej sa uvoľní para.

 


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident SR Peter Pellegrini.
Prezident o eskalovaní vojny: Žiaľ, a musím to povedať veľmi otvorene...
Na snímke slovenský premiér Robert Fico počúva srbského prezidenta Aleksandara Vučiča počas tlačovej konferencie v Belehrade 21. novembra 2024.
Premiér Fico pre srbskú štátnu televíziu: Zaujímavé, čo zaznelo! Veľké plány
Karel Gott († 80) zomrel 1. októbra 2019.
ŠOK! Má Karel Gott († 80) nemanželské dieťa? Závažné odhalenia a DÔKAZ
Poľský premiér Donald Tusk.
Zo slov poľského premiéra vám naskočia zimomriavky: Hrozí to najhoršie! Krajina sa pripravuje
Smrť tuláka († 48) po policajnom zásahu v Košiciach: ZMENA vo vedení oddelenia!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemohlo to zostať bez reakcie Ruska! Putin vyslovil varovanie pre Ameriku
Polícia SR
Aktualizované
Tomáš brutálne napadol nožom len 15-ročné dievča: Súd rozhodol o jeho TRESTE!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico prehovoril o najbližšej schôdzi parlamentu: Má obavy? Túto vec rázne odmietol!
Prezident SR Peter Pellegrini.
Prezident Pellegrini tvrdí, že je pripravený: Hrozia Slovensku predčasné voľby?!
Poprad, Slovakia, October 15, 2014 - People are boarding a Regional Train of the Slovak Railway ZSSK at Poprad Station.
Veľké problémy slovenských železníc: MEŠKANIE, odrieknuté spoje a poruchy! Strašné, čo sa to deje
Foto
Sagan si siahol na dno síl: Aha, čo vyvádzal v púšti! A to priznanie...
Slovensko sa zobudilo do bieleho dňa.
FotoVáš Tip
Slovensko sa zobudilo do BIELEHO dňa: Takto u nás vyzerá prvý tohtoročný SNEH! To je ale nádielka