Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2015 16:00 | Správy | Servis | Lifestyle
Video

Pripravte pohostenie, aby nikto nehladoval: Koľko jedla pripraviť na grilovačku?

Sezóna grilovačiek a posedení na terase je v plnom prúde. Niekedy sa však z milej udalosti stane nočná mora hostiteľa.

Je totiž náročné pripraviť dostatočné množstvo jedla, pitia. Zároveň nechcete, aby občerstvenie skončilo v odpadkovom koši. Jednoduchá infografika vám pomôže pripraviť dostatok pohostenia pre vašich hostí. Takže víkendu a grilovaniu zdar!

Jedlo

  • Hamburger/hlavné jedlo, 1,5 porcie, 1 hosť
  • Chlieb/pečivo, 2 krajce/kusy, 1 hosť
  • Zelenina, 1 veľký tanier, 10 hostí
  • Jednohubky pred jedlom, 6 kusov, 1 hosť
  • Jednohubky počas grilovačky, 12 kusov, 1 hosť

Dezert

  • koláč/bublanina, 1,5 porcie, 1 hosť
  • drobné pečivo, 3 kusy, 1 hosť
  • zmrzlina, 1 kopček, 1 hosť

Nápoje

  • víno, 4 litre, 10 hostí
  • pivo, 1,5 pohára na hodinu, 1 hosť
  • nealko, 8 litrov, 20 hostí  

Užite si grilovačku aj počas diéty

Katarína Skybová, kompliment, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy

Grilovanie je vhodné aj počas chudnutia. Stačí iba dodržať zopár zásad.

  • grilujte chudé mäso bez kože, ryby a zeleninu
  • namiesto chleba zvoľte ako prílohu zeleninu (čerstvú alebo grilovanú)
  • nejedzte grilované syry, ktoré majú 2-krát viac kalórií ako mäso
  • pite vodu alebo čerstvé ovocné domáce limonády
  • vyhnite sa alkoholu, prípadne si dajte len vínový strek, ktorý má málo kalórií

Nahraďte majonézu jogurtom

  • Ak je mäso dobre marinované, v kvalitnom oleji a bylinkách, nepotrebuje už žiadny dresing. Ak však predsa len nejaký potrebujete, siahnite po zdravšej alternatíve. V prípade, že si nedokážete odpustiť grilované klobásky a párky, siahnite po tých, ktoré obsahujú veľa mäsa.

TIP

  • Zmiešajte biely jogurt alebo kyslú smotanu s čerstvými bylinkami a korením.
  • Skúste si pripraviť čerstvú salsu z ovocia a zo zeleniny

 

 

3 zdravé a chutné recepty na letnú grilovačku

 

Grilované kura v citrónovej marináde

Suroviny

• Suroviny:

• 1 malé kuriatko 350 g

• 1 lyžička soli

• korenie

Suroviny na marinádu

• nastrúhaná kôra a šťava z 1/2 citróna

• šťava z 1/2 limetky

• šťava z 1/2 pomaranča

• 1 vetvička rozmarínu

• 1 červená feferónka

• 2 strúčiky cesnaku

• 2 lyžice bieleho vínneho octu

• 4 lyžice olivového oleja

• 0,1 l tmavého piva Velkopopovický Kozel Čierny

 

Príprava marinády

Do misky nalejeme olivový olej, pridáme šťavu z citróna, limetky, pomaranča, biely vínny ocot, nadrobno posekaný rozmarín a cesnak, posekanú červenú feferónku, nastrúhanú kôru z citróna, tmavého Kozla a všetkopremiešame.

Postup

Malé kurča rozkrojíme na chrbte pozdĺž chrbtice z oboch strán tak, aby sme mohli odstrániť chrbticu. Kurča položíme na prsia, narežeme zvnútra prsnú kosť a rozrežeme celú chrupavku. Pozor, opatrne, aby sme neprekrojili prsia. Roztiahneme krídla a zložíme ich tak, aby nám držali v tvare trojuholníka. Kurča položíme prsami nahor. V spodnej časti, hneď vedľa chrupavky, z každej strany prerežeme otvor taký veľký, aby sme doň pripevnili spodnú časť nôh. Tvar kurčaťa teraz pripomína srdiečko.

Takto upravené kurča vložíme do pripravenej marinády, dáme do chladničky a necháme marinovať najlepšie cez noc. Kurča vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme čerstvo namletým korením a položíme na pripravený gril najprv z tej strany, kde je koža. Lyžičkou vyberieme z marinády pevné časti a nanesieme ju na mäso. Grilujeme pomaly z každej strany približne 8 minút, respektíve tak dlho,kým nie je kurča mäkké.

TIP: Namiesto celého kuraťa môžete použiť kuracie stehná alebo štvrte.

 

Štavnatý Hamburger

Príprava hamburgera

Na rozpálenom grile zohrejeme v oceľovej panvici olivový olej. Na ňom mierne opražíme nakrájanú šalotku, zalejeme ju pivom a premiešame. Do antikorovej misy dáme mäso, mäkké maslo, opraženú šalotku s pivom, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, worcester, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Všetko dôkladne rukou spracujeme a premiesime tak, aby vznikla kompaktná zmes, ktorú necháme vychladnúť.

Príprava salsy

V miske zmiešame majonézu s paradajkami pokrájanými na menšie kocky a ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Postup

Z mäsovej zmesi vytvarujeme hamburgery a dáme ich na rozpálený gril, ktorý sme predtým zľahka potreli tukom, napr. kožou zo slaniny, a grilujeme na požadovanú podobu z každej strany minimálne 2 až 3 minúty. Pred koncom dopekania mäsa položíme na gril plátky slaniny a ciabattu, ktorú predtým rozkrojíme na dve polovice a z oboch strán opečieme. Ogrilované mäso, slaninu a ciabbatu položíme na tanier vedľa grilu. Spodnú polovicu ciabatty potrieme salsou, na ňu položíme list šalátu, mäso a naň plátok syra, slaninu, cibuľku a papriku nakrájanú na tenké prúžky. Nakoniec priklopíme vrchnú časť ciabatty.

 

Pstruh plnený zeleninou

Suroviny

• 1 celý pstruh cca 300 g

• 3 lyžice svetlého piva Velko popovický Kozel 10%

• 1 vetvička tymianu

• 1 lístok šalvie

• maslo

• soľ

• korenie

• alobal

Suroviny na náplň

• 60 g mrkvy

• 30 g zeleru

• 30 g póru (svetlé časti)

• 30 g zeleru

Postup na plnku

Očistenú mrkvu, zeler a svetlú časť póru nakrájame na rezance. Stopkový zeler najprv oškrabeme škrabkou na zeleninu tak, aby sme ho zbavili hrubých vlákien na povrchu, a následne ho nakrájame na čo najtenšie plátky.

Postup

Čerstvého pstruha zbavíme vnútorností, opláchneme ho a osušíme papierovou servítkou. Rybu zvnútra nasolíme, mierne okoreníme a naplníme pripravenou zeleninou. Vezmeme dostatočne veľký plát alobalu, na ktorom si prehnutím naznačíme polovicu. Na jednu polovicu položíme naplnenú rybu, polejeme ju 3 lyžicami piva, položíme na ňu lístok šalvie, vetvičku tymianu a plátok masla. Druhú polovicu alobalu prehneme cez rybu, okraje preložíme a uzavrieme tak, že ich 2x preložíme v šírke 1 centimetra a vždy stlačíme prstom. Rovnako postupujeme pri zvyšných stranách. Výsledný tvar má vyzerať ako obálka. Takto zabaleného pstruha vložíme na rozpálený gril. Alobal sa po malej chvíli nafúkne a od tohto okamihu je ryba o 13 až 15 minút hotová. Takto pripravenú rybu ihneď podávame na horúcom tanieri a pred hosťom roztrhneme nafúknutú alobalovú obálku, z ktorej sa uvoľní para.

 


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mária Kolíková (SaS)
Minister Susko vybral novú budovu pre bratislavské súdy: Kolíková hovorí o „realitnom biznise“
Bus crashed into a wall
Tragická havária mikrobusu usmrtila sedem migrantov: Prevádzač spoznal tvrdý trest
Foto
Slafkovský točí reklamy už aj v zámorí: Aha, čo stváral pre McDonald's! A ten záver...
Predseda BBSK Ondrej Lunter.
Primátor Lunter „učil “ na strednej škole: Zistil, ako fungujú opatrenia proti šikane
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová
Pomôžu jej vo voľbách vyššie sily? Za úspech Kamaly Harrisovej sa MODLIA na tomto mieste
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Výzva od Európskej komisie: Orbánova vláda čelí veľkému problému! Čas sa kráti
Vďaka správnemu postupu docielite lesklý vzhľad.
Vodiči, zbystrite: TAKTO správne vyčistíte disky svojich kolies! 4 cenné rady
Liv Bielovič s priateľom Danielom na romantickom výlete.
Foto
Speváčka Liv Bielovič vyrazila do exotiky: Poriadne sa ZAPOTILA! Pozrite sa, čo vymyslela
Fotopasca zachytila medveďa, ktorý si o strom v lese škriabal chrbát.
Váš Tip
Slovenský internet valcuje KOMICKÝ záznam: Fotopasca v lese natočila TANCUJÚCEHO medveďa!
K tragickej nehode došlo vo večerných hodinách.
Foto
Večerná tragédia pri Bátke! Zomrel chodec († 46): Znepokojivé, čo odhalila pitva
Španielski záchranári a vojaci zachraňujú uviaznutých ľudí v ich domoch po záplavách v španielskom meste Letur 29. októbra 2024.
Foto
Jedna z najväčších katastrof za posledné desaťročia: Španielsku po smrtiacich záplavách pomaly svitá na lepšie časy
Ošetrovatelia pre zvieratá pripravili prekvapenie.
Foto
Rozkošný Halloween v košickej zoo: Makak Pepo bol celý bez seba! Z FOTO sa roztopíte