Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2015 00:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Cestovky majú v Tunisku stovky dovolenkárov: O život sa bálo 460 Slovákov!

V Tunisku sa v čase teroristického útoku mohlo nachádzať až 460 Slovákov. Medzi obeťami v letovisku Sousse by však nemali byť žiadni.

Slovenské cestovky rušia pobyty v tejto severoafrickej krajine, vláda posiela letecký špeciál. Prví dovolenkári mali priletieť už včera večer. Ministerstvo zatiaľ výstrahu nevydalo. V Tunisku sa nachádza aj Slovák Lukáš Druško. Dovolenkoval v Mahdii, 50 - 60 kilometrov od miesta, kde sa odohrali útoky. „Ľudia s hrôzou sledujú správy na internete. Nám zatiaľ nikto nič nepovedal, o ničom nevieme. Počuli sme len, že teroristi priplávali na lodiach na pláž a začali strieľať,“ povedal Lukáš, ktorý sa na Slovensko mal vrátiť lietadlom s odletom o 23.00 hod.

Hoci ministerstvo zahraničných vecí registruje len 151 občanov, ktorí by mali byť v Tunisku, po­dľa cestovných kancelárií sa v krajine útoku nachádza takmer päťsto Slovákov. Registrácia je totiž dobrovoľná a nie všetci ju využijú. V Sousse je aj Milan Boguský zo Zemplínskych Hámrov (okr. Snina). Ten tvrdí, že si všimli zvýšený počet policajtov na pláži. „Počuli sme dve sanitky, jednu sme videli, ako ide k tomu druhému hotelu. Videli sme aj vrtuľník a obrnené vozidlo,“ povedal.

Na ministerstve včera popoludní zasadal krízový štáb, ministerstvo vnútra rozhodlo, že slovenským turistom, ktorí sa chcú predčasne vrátiť z dovolenky, pošle špeciál TU-154. Lietadlo malo odletieť už včera večer. Napriek včerajšiemu útoku ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nevydalo výstrahu pred cestou do Tuniska. „Nevylučujeme, že v prípade potreby prehodnotíme odporúčanie cestovať do tejto krajiny,“ tvrdí Stano.

 

Cestovné kancelárie Koala Tours a Seneca Tours zrušili pondelňajšie odlety do Tuniska, Satur Travel dokonca zrušil včerajší let aj ostatné lety. Klienti si môžu vybrať iné destinácie. Včera večer malo do Košíc priletieť deväť klientov cestovnej kancelárie Satur Travel. Tuniské ministerstvo zahraničných vecí spustilo telefónnu linku pre príbuzných - 01 418 0200.

Aké kroky podnikli cestovné kancelárie

Satur Travel
Na dovolenke v Tunisku majú 84 osôb, v letovisku Sousse 68 osôb a v letovisku Mahdia 16 osôb. „Pre všetkých klientov, ktorí nášho delegáta požiadajú o predčasný návrat z dovolenky, hľadáme aktuálne možnosti letov späť na Slovensko,“ povedala riaditeľka marketingu Jana Zedníková. Cestovka s okamžitou platnosťou zrušila všetky lety do Tuniska, a to na celú letnú sezónu. „Všetkým klientom, ktorí mali dovolenku do tohto letoviska zakúpenú, ponúkneme bezplatnú možnosť prebukovania dovolenky do inej destinácie.“

Koala Tours
V Tunisku majú zákazníkov, v rezorte Suis majú dva hotely a ďalší bývajú v hoteloch v rôznej vzdialenosti od rezortu. „O všetkých je postarané,“ povedal Kluch, no odmietol konkretizovať ich počet. Ďalší mali odletieť v pondelok, ale cestovka zájazd zrušila. „Môžu si vybrať z našej ponuky,“ dodal.

Seneca Tours
Má klientov v Tunisku, nemá žiadne negatívne správy. Delegáti cestovky sa snažia kontaktovať každého z nich. „Tí, s ktorými sa už kontaktovali, sú v poriadku a je o nich postarané,“ povedal Jozef Sedlár z cestovky. Delegáti oslovujú klientov v Tunisku, či chcú v dovolenke pokračovať, alebo sa chcú vrátiť na Slovensko.

„Vyvinieme maximálne úsilie, abysme klientov, ktorí sa budú chcieť vrátiť, v najbližšej možnej dobe repatriovali na Slovensko,“ pokračuje Sedlár. Najbližší odlet do Tuniska mal byť v pondelok. „Tento zájazd z dôvodu udalostí v Tunisku rušíme a našim klientom ponúkneme zájazd do iných destinácií.“

Azur Reisen
Klienti v Tunisku sú v poriadku, delegátka s nimi komunikuje. Cestovka zatiaľ neplánuje rušiť lety do tejto krajiny.

Aké máte práva

  • Ak nechcete nastúpiť na zájazd, lebo sa bojíte o svoju bezpečnosť, pozrite sa do obchodných podmienok a zmluvy s cestovkou.
  • V dokumentoch by malo byť napísané, čo sú objektívne dôvody na zrušenie dovolenky.
  • Na základe jednej tragickej udalosti nemôžete odstúpiť od zmluvy o zájazde objednanom na neskorší čas, napríklad na jeseň.
  • Mnohé cestovky predchádzajú prípadným právnym sporom tak, že klientom ponúknu možnosť vybrať si inú destináciu.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Ilustračné foto.
Policajti sa priznali k mučeniu a zneužívaniu: Rezort spravodlivosti opäť zakročil! Ďalšia brutalita?
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka
Rokovanie v parlamente otvoril Žilinka: Pripomenul dôležitú štatistiku
Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Slovensko stále trápia povodne: Kde platí TRETÍ stupeň výstrahy?
Donald Trump.
Trump prestrelil: Ak prehrám, budú za to zodpovední aj... Vážne TOTO povedal?!
Na našom území operovali rímske légie pod vedením samotného rímskeho cisára a filozofa na tróne Marca Aurelia.
Foto
Úžasný objav na Dolnom Pohroní o rímskom CISÁROVI: O tom sa dosiaľ len chyrovalo!
Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Šimkovičová prekvapila na nedávnej tlačovke trendovým kúskom.
Foto
Ministerka kultúry Šimkovičová chce byť trendy: Vyvetrala sako za 3 000 eur?! Kucherenko reaguje
(ilustračné foto)
Vodiči, zbystrite: Tieto DVA diaľničné TUNELY budú 11 dní uzavreté
Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!