Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.06.2015 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Spovede slovenských turistov plné hrôzy: Ušli sme z krvavého pekla!

V strachu sa modlili za každú minútu života! Pri tuniskej pláži v meste Sousse, kde sa v piatok odohral krvavý útok, dovolenkovali aj desiatky Slovákov.

Len metre ich delili od zbesilej popravy nevinných turistov, ktorú mal na svedomí islamský terorista Seifeddine Yacoubi (23). Vyčíňaniu šialenca podľahlo až 38 cudzincov a desiatky ďalších bojujú o život. Viacero vystrašených slovenských rodín preto využilo možnosť predčasného návratu z letnej dovolenky a v noci z piatka na sobotu prileteli na bratislavské letisko. Plní emócií, mnohí trasúci sa od strachu a so slzami v očiach rozprávali o hrôze, ktorú prežili na vlastnej koži.

Mali sme strach o život

Z Tuniska sa mali vrátiť domov až o pár dní, po teroristickom útoku si však Ján (42) nedokázal predstaviť, že by mal na mieste hrôzy ostať čo i len deň navyše. „Mali sme strach. Keď už to takto dopadlo, rozhodli sme sa ísť predčasne domov. Odletieť sme mali až budúci týždeň vo štvrtok.

Otvoriť galériu
Ján (42): Mali sme strach o život!
Zdroj: Majo Peiger, Reuteurs

 Delegátovi oznámilo 90 percent ľudí, že idú domov,“ opísal zničenú dovolenku Ján z Bánoviec nad Bebravou, ktorý je však rád, že sa jeho rodine nič nestalo a sú zdraví doma. Po krvavej dráme budú zrejme mnohí Slováci dovolenku v Tunisku poriadne zvažovať, Ján v tom má dnes už jasno. „Do Tuniska by sme sa už asi nikdy nevrátili,“ uzavrel dovolenkár.

Do Tuniska sa už nikdy nevrátim

So slzami v očiach opísala situáciu krátko po teroristickom útoku aj vystrašená Eva (28) z východného Slovenska. „Kúpali sme sa, boli sme na pláži, no streľbu sme nepočuli. Zrazu za nami prišiel pán a pýtal sa nás, či vieme o tom, čo sa dialo len 10 metrov od nás,“ povedala mladá žena, ktorá dovolenkovala neďaleko miesta, kde došlo k dráme.

Otvoriť galériu
Eva (28): Do Tuniska sa už nikdy nevrátim!
Zdroj: Majo Peiger, Reuteurs
Bezprostredne po útoku začali v hoteli turistom hlásiť, čo sa stalo. „Ubytovanie sme mali už odhlásené, náš turnus sa totiž už končil. Nevedeli sme, čo máme robiť. S partiou Slovákov sme si sadli k stolu mimo pláže a čakali,“ dodala Eva, ktorá sa pri spomienke na masakru nedokáže ubrániť slzám. Do Tuniska by sa už nikdy nevrátila.

Deti plakali a chceli ísť domov

Len štyri kilometre od miesta strašnej tragédie bola ubytovaná rodina Jána (48) z Ružomberka. To, že sa niečo deje, sa dozvedeli od známych z domova. V strachu o deti začali okamžite konať a po troch dňoch od príchodu do Tuniska svoj pobyt predčasne ukončili. „Rýchlo sme si uvedomili, prečo sa domáci personál, čašníci aj animátori stiahli. Zrejme dostávali pokyny od vedenia hotela, ako sa majú správať k turistom.

Otvoriť galériu

Z pláže sme hneď odišli preč a stiahli sme sa hlbšie k bazénom. Tam sme sa postretávali skupinky Slovákov a rozoberali sme situáciu. Deti to všetko intenzívne vnímali, plakali a chceli ísť domov. Pohoda a tým pádom aj dovolenka sa pre nás skončili. Domáci nás síce ubezpečovali, že po útoku už k ďalšiemu nepríde, no mali sme rešpekt. Situáciu sme vyhodnotili tak, že nebudeme čakať na vládny špeciál, ale využili sme hneď prvý let na návrat domov,“ opisuje okamihy hrôzy Ján. Do severoafrickej krajiny sa už nikdy nevráti.

Ľudia sa schovávali pred teroristom

V meste Sousse, v hoteli vzdialenom asi 5 kilometrov od streľby, bola ubytovaná aj 19-ročná Vanesa. O tom, že na neďalekej pláži terorista vyvraždil desiatky turistov, sa dozvedela sprostredkovane od ľudí, ktorí boli na mieste nešťastia a pred útočníkom sa ukrývali.

Otvoriť galériu

„Výstrely sme nepočuli, no v autobuse sme cestovali s ľuďmi, ktorí boli priamo pri streľbe. Videli dym, báli sa a pred útočníkmi sa museli schovávať,“ opisovala reakcie vystrašených turistov Eva. V hotelovom komplexe zavládli strach a panika. Turisti sa báli o svoje životy, snažili sa skontaktovať s rodinou a na internete sledovali, ako o masakre informujú médiá. „Všade boli policajti, nikto nevedel, čo sa bude diať ďalej. Ľudia sa báli vychádzať z izieb,“ opísala hodiny strachu mladá Bratislavčanka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Ilustračné foto.
Policajti sa priznali k mučeniu a zneužívaniu: Rezort spravodlivosti opäť zakročil! Ďalšia brutalita?
Donald Trump.
Trump prestrelil: Ak prehrám, budú za to zodpovední aj... Vážne TOTO povedal?!
Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Šimkovičová prekvapila na nedávnej tlačovke trendovým kúskom.
Foto
Ministerka kultúry Šimkovičová chce byť trendy: Vyvetrala sako za 3 000 eur?! Kucherenko reaguje
(ilustračné foto)
Vodiči, zbystrite: Tieto DVA diaľničné TUNELY budú 11 dní uzavreté
Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera