Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2015 22:58 | Správy | Peniaze
Video

Grécky líder konzervatívnej opozície sa zíde s prezidentom: Čo je dôvodom schôdzky?

Vodca gréckej konzervatívnej opozície Antonis Samaras sa v nedeľu stretne s prezidentom Prokopisom Pavlopulosom. 

Oznámila to v sobotu v Aténach prezidentská kancelária. Schôdzka je zrejme dôsledkom vývoja v gréckom parlamente, kde opozičné strany odsúdili výzvu vlády vypísať v krajine referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Samaras, ktorý vedie konzeratívnu stranu Nová demokracia, tento týždeň vyjadril ochotu svojej strany stať sa členom vlády širokej koalície, ktorá by pracovala na odvrátení bankrotu Grécka.
Oznámenie o Samarasovej schôdzke s hlavou štátu prišlo po tom, ako ministri financií eurozóny po prvej časti sobotňajších rokovaní v Bruseli zamietli grécky návrh na predĺženie európskej časti záchranného programu po 30. júni. Grécka strana žiadala, aby sa program predĺžil na obdobie po 5. júli, keď sa v Grécku má uskutočniť referendum o tejto otázke.

Grécky minister financií Janis Varufakis rokovania opustil a jeho rezortní kolegovia z eurozóny rokujú bez neho, pričom preskúmajú aj scenár "Grexitu", čiže odchodu Grécka zo spoločnej menovej únie. Väčšina bánk v Grécku bola v sobotu, ako obyčajne, zatvorená a v uliciach Atén nebolo badať žiadnu paniku, konštatovala agentúra Reuters. Vláda oznámila, že nemá v pláne zaviesť kontrolu kapitálu, aby obmedzila výber hotovosti. Polícia však v sobotu posilnila ochranu v blízkosti bankomatov. Po prejave premiéra Alexisa Tsiprasa, v ktorom oznámil zámer vypísať referendum o "ponižujúcom návrhu" euroskupiny a ktorý v noci z piatka na sobotu vysielala grécka televízia, sa totiž pred niektorými bankomatmi vytvárali rady čakajúcich klientov bánk.

"Tieto návrhy, ktoré jasne porušujú európske pravidlá, ako aj základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť, ukazujú, že cieľom niektorých našich partnerov a inštitúcií nie je životaschopná dohoda všetkých strán, ale poníženie celého národa," uviedol ďalej Tsipras v príhovore vysielanom štátnou televíziou. Zdôraznil, že bude rešpektovať výsledok všeľudového hlasovania. Rady čakajúcich sa v sobotu vytvárali aj v niektorých supermarketoch v Aténach, keďže ľudia sa snažia nakúpiť si zásoby.

 

Reuters konštatuje, že Aténčania síce majú teraz starosti, ale badať u nich aj náznaky vzdoru a takmer úľavu po rokoch neúprosných úsporných opatrení a zdanlivo nekonečných rokovaniach s veriteľmi. Myšlienka usporiadať referendum má u ľudí podporu, uviedol Reuters. "Myslím, že referendum je nevyhnutné - v tom zmysle, aby sme musí Európanom vyslali správu, že Gréci nie sú zotročení, už nie sme pod okupáciu," povedal pre Reuters 49-ročný Aténčan Ílias Papachadzis. Vypísanie referenda by mal ešte v sobotu potvrdiť aj grécky parlament. Ak by Gréci v hlasovaní úsporné opatrenia nadiktované veriteľmi odmietli, znamenalo by to pre Atény zrejme bankrot a následný odchod z eurozóny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Samovyšetrovanie prsníkov je dôležitou súčasťou prevencie rakoviny prsníka.
Foto
Rakovinu prsníka ROČNE objavia 3 500 Slovenkám: Ako na SPRÁVNE samovyšetranie!
Videli ste ju?
Foto
Videli ste 18-ročnú Ivetu? Išla si kúpiť cigarety, už sa nevrátila: Pomôžte ju nájsť!
(ilustračné foto)
Pozor, zákerný PODVOD! Nedajte sa nachytať, môžete prísť o veľa
O kreslo prezidenta USA bojujú Kamala Harrisová a Donald Trump.
Do volieb v USA ostáva pár dní: Posledné LÁKADLÁ na voličov Trumpa a Harrisovej!
Brunetka ešte pred pár týždňami tvorila pár s politikom Gyimesim.
Foto
Stanka v náručí iného po rozchode s Gyimesim: Vášnivé DOTYKY s televíznym fešákom!
Pavol (48, vpravo) a Stanislav (52) na vrchole Kriváňa.
FotoVáš Tip
Obdivuhodný výkon muža s hendikepom: Nevidiaci Palino vyšiel už druhýkrát na Kriváň!
Slovenský útočník Adam Ružička žiari v drese Spartaka Moskva
Liečba Ruskom: Ružička ako gólové tornádo, je druhým najlepším kanonierom KHL!
Vladimír Šeparnev svoj skutok v záverečnej reči oľutoval, berie si ho za vinu.
Foto
Je rozhodnuté! Šeparnev si vypočul trest za postrelenie študentky Mišky
Aj španielska pláž Talamanca na Ibize je v zozname, ktorý zostavili ekológovia (ilustračné foto).
V raji dovolenkárov sa šíri VÍRUS: Ochoreli aj deti, nepríjemné PRÍZNAKY
Len 19-ročného vodiča vymrštilo z traktora.
Hrôza na cestách: Len 19-ročného mladíka vymrštilo z traktora! FOTO vyzerá desivo
Weinstein bol svojho času uznávaný hollywoodsky filmový producent.
Z mocného muža zoslabnutý sexuálny delikvent: Známy producent dostal ďalšiu FACKU osudu
Na snímke zľava prezident Srbska Aleksandar Vučič, predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán počas summitu lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska k nelegálnej migrácii v Komárne
Foto
V Komárne sa stretli lídri Slovenska, Srbska a Maďarska: Ide o dôležitú vec!