Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2015 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Slovenskí dovolenkári prežili v Tunisku zbesilú streľbu: Počuli sme, ako vystrelil, a potom už len plač!

Hrôzu na pláži prežívali na vlastnej koži! Z krvavého Tuniska sa v noci zo soboty na nedeľu vrátila ďalšia skupina Slovákov. 

Desiatky dovolenkárov odišli z letoviska predčasne a domov doleteli vládnym špeciálom. Po desivom útoku v meste Sousse neváhali ani na okamih a pobyt predčasne ukončili. Slováci sú z masakra stále v šoku, opísali obrovské pocity beznádeje, od miesta útoku ich totiž delili len metre. Okamihy po streľbe vládla v hoteloch panika, ľudia sa rozutekali a hľadali skrýše. So strachom sa modlili, aby sa útok nezopakoval.

Báli sme sa, že sa útok zopakuje

Otvoriť galériu

Erik trávil dovolenku v Tunisku so svojou priateľkou. Boli ubytovaní asi 3 kilometre od hotela, kde sa útok odohral. O masakri sa dozvedeli od svojich priateľov. „Kamaráti akurát prišli z delfinária a hovorili, že po ceste stretli policajtov a vojakov. To bolo asi tak 20 minút po tom atentáte,“ prezradil mladík z Gabčíkova. Domov sa rozhodli vrátiť vládnym špeciálom. „Už to nebola taká istota. Keď sa to tam stalo, prečo by sa to nemohlo stať aj jeden deň po tom?“ prezradil obavy Erik. O pocitoch strachu o syna porozprávala jeho mama Tunde (45). „Hrôza, človek v momente plače a doteraz sme samé nervy. Každú chvíľu sme pozerali správy, stále sa niečo menilo, neisté to bolo, pošlú po nich lietadlo, nepošlú, taká veľká neistota,“ opísala svoje pocity. Sama synovi navrhla, aby sa vrátili čo najskôr späť na Slovensko. „Povedala som im, že ak je tá možnosť, nech idú,“ dodala Erikova mama.

Druhýkrát sme sa narodili

Otvoriť galériu

Pocity strachu opísala aj dovolenkárka Ivana. „Najprv bolo počuť streľbu a zásobník. A potom som počula aj posledný výstrel, asi to bol ten strelec. V diaľke sme videli, keď prišla jazdecká polícia a plno policajtov,“ prezradila Slovenka, ktorá netušila čo s nimi bude. „Pomysleli sme si, že sme sa druhýkrát narodili,“ spomína. Zvýšené bezpečnostné opatrenia po útoku však nijako nepocítili. „Najprv bolo tak, že nech zostaneme na hotelovej pláži, až veľvyslanectvo nám povedalo, aby sme sa snažili čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie dostať do hotelového komplexu,“ dodáva Ivana z Levického okresu.

 

Netušila som,či moji rodičia žijú

Otvoriť galériu

Počas útoku sa Simona z Nitry opaľovala len 300 metrov od miesta tragédie. „Boli sme o hotel ďalej, počuli sme streľbu a sme radi, že žijeme,“ povedala Simona po bezpečnom príchode domov na Slovensko. Jej nič netušiaci rodičia sa v tom čase išli prejsť po pláži, Simona nevedela, kde sú a či vôbec žijú. Po útoku uzavreli pláž, turistov zachvátila panika, no personál bol až prekvapivo pokojný. „V hoteli bol taký chaos, že pri bazéne sa jeden Angličan strašne rozbehol a kričal, asi dostal poriadny šok. Ľudia si mysleli, že on je ten terorista. Rozutekali sa po schodoch, deti tam skoro pošliapali,“ opisuje, čo sa dialo bezprostredne po teroristickom útoku, Nitrianka. Až po 20 minútach prišla polícia na koňoch. Simona sa na dovolenke spriatelila s chlapcom z hotelového personálu, ktorý po útoku neskrýval smútok: „Zajtra to tu môžeme zbaliť, sezóna sa skončila!“ Tunisania sa aj napriek krvavému masakru snažili turistov rozveseliť, niektorým to prišlo až morbídne. „Večer bola v hoteli diskotéka, všetci sa zabávali, ale mne to bolo čudné ísť sa baviť. Tí nevinní ľudia zomreli len 300 metrov od nás. Bolo to neľudské!“ uzavrela. V hoteli, kde bola rodina ubytovaná, bývalo vyše 150 Slovákov, len 40 z nich sa rozhodlo v Tunisku zostať do konca turnusu.

Obete krvavej tragédie

Pred očami stratil brata, strýka aj dedka

Otvoriť galériu

Hrdina! Len 16-ročný Brit Owen Richards bol na pláži, keď terorista spustil paľbu. Jedna z guliek ho trafila do ramena, ďalšia jeho strýka Adriana (49) priamo do hlavy. Videl, ako mu vrah zabil aj brata Joela (19) a dedka Charlesa (73). Napriek všetkému ho doktori našli, ako pomáha jednej Britke, ktorú islamista strelil do chrbta. Záchránom povedal, že musí zavolať mame a tá za ním hneď odletela do Tuniska.

Zomrela na výročie manželovej smrti

Otvoriť galériu

Šesťdesiatnička Lisa Burbidge z Británie dovolenkovala v Tunisku spolu s rodinou a priateľmi. Štvornásobná babička bola medzi tými, ktorí masaker neprežili. Zomrela pritom presne v deň desiateho výročia smrti jej milovaného manžela Billa, z ktorej sa dlhé roky ťažko spamätávala. Dcéry sa s jej stratou nevedia vyrovnať.

Študent popravil 38 ľudí: S turistami sa najprv zabával

Otvoriť galériu

Na tuniských plážach vyčíňal 23-ročný študent. K zodpovednosti za piatkový útok sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát. Seifeddine Rezgui, podľa niektorých zdrojov Seifeddine Yacoubi, sa v piatok zamiešal medzi turistov a zabával sa s nimi. Smrtiacu zbraň - kalašnikov si priniesol v zavretom slnečníku. Podľa svedkov vystúpil na pláž z lode. Obeťami jeho krvavého útoky sa stali najmä Briti, ale aj Nemci či Belgičania. Polícii utekal asi 20 minút, potom ho policajti zastrelili.

Kto bol vrah?

  • 23-ročný študent, ktorý nikdy neopustil svoju krajinu
  • chcel byť pilotom
  • pochádzal zo stabilnej rodiny
  • rád chodil na večierky, miloval breakdance
  • podľa všetkého sa dostal do styku s extrémistami asi pred 6 mesiacmi
  • údajne bol traumatizovaný smrťou brata, ktorý zomrel v roku 2010 po zásahu bleskom
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trump prestrelil: Ak prehrám, budú za to zodpovední aj... Vážne TOTO povedal?!
Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera
Kadyrov sa sťažuje, že auto mu nejde.
Tak to je bizár! Musk dal Kadyrovovi Cybertruc, no teraz... Bojovníkovi ostali oči pre plač
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?