Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2015 10:00 | Správy | Domáce správy
Video

Tunisko sa spamätáva z masakra: Hrozí aj Slovensku teroristický útok?

Piatkový útok v Tunisku stále rezonuje. Vyčíňanie mladého študenta, ktorý na pláži neľútostne popravil dovolenkárov, si vyžiadalo životy 38 cudzincov a desiatky zranených, ktorí bojujú o svoje životy. 

Ohavný čin útočníka však dal do pozoru nielen naše úrady, ktoré zabezpečili predčasný návrat niektorým dovolenkárom späť na Slovensko vládnym špeciálom, ale aj tuniskú vládu, ktorá posilnila bezpečnostné opatrenia. Masaker vyvolal vlnu znepokojenia, obáv a strachu.

Kritika prišla zo strany tuniského ministra vnútra Nadžíma Gharsallia, ktorý kritizoval ochranku hotela v letovisku Sousse. Vyhlásil, že útočník mohol byť políciou „eliminovaný“ skôr, keby bola lepšia koordinácia medzi ochrankou hotela Imperial Marhaba a bezpečnostnými zložkami. Oblasť po tragédii uzavreli páskami a kontrolovala ju ozbrojená polícia.

Tuniská vláda chce kvôli bezpečnosti zavrieť v krajine 80 mešít, ktoré sú mimo štátnej kontroly a tiež nariadila rozmiestniť pozdĺž stredomorského pobrežia a v turistami vyhľadávaných lokalitách ďalších tisíc policajtov. So znepokojujúcou správou však prišlo britské ministerstvo zahraničia, ktoré varovalo, že útoky na turistov v Tunisku sa môžu zopakovať.

Ako vidia možný útok politici a analytici

Je to zbytočná panika

Otvoriť galériu
Eduard Chmelár
Zdroj: anc, reuters

Eduard Chmelár, politický analytik

Hovoriť o hrozbe pre Slovensko zo strany Islamského štátu je podľa analytika Eduarda Chmelára zbytočným vyvolávaním paniky. „My sme periféria takýchto záujmov, tieto debaty sú skôr špekulatívne. Nedá sa to vylúčiť, ale ide o veci postavené na vode. U nás nie je predpoklad, že by sa teroristi zameriavali na Slovensko. Je to však úloha pre Slovenskú informačnú službu a naše bezpečnostné úrady, aby navzájom spolupracovali a eliminovali takéto riziká.“ 

Slováci musia byť vnímavejší

Otvoriť galériu
Jaroslav Naď
Zdroj: anc, reuters

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik

„Na Slovensku nie je aktuálna hrozba útokov, ale vylúčiť sa nedá. Z hľadiska pravdepodobnosti skôr či neskôr sa takéto niečo môže udiať aj u nás, riziko sa nedá úplne eliminovať. Nie sme primárny cieľ, ale nie sme ani veľmi dôkladne pripravení. Aj keď zvýšený počet utečencov budeme kontrolovať, môžu sa medzi nimi nájsť takí, ktorí nemali dlhodobejšie napojenie na teroristov, ale stalo sa tak v krátkom čase. Útoky islamistických skupín vo svete sa budú stupňovať. Slováci musia byť vnímaví.“

Musíme byť nekompromisní

Otvoriť galériu
Róbert Fico
Zdroj: anc, reuters

Róbert Fico, premiér

K tuniskej tragédii sa vyjadril aj predseda vlády. „Ja by som nerád niekedy videl, že nejaký teroristický útok skončí aj na Slovensku len preto, že sme v duchu nejakých oslavných a krásnych rečí niečo zanedbali. Tu musíme byt absolútne nekompromisní.

Nekompromisnosť znamená, že nesmieme sa dat zatlačiť do kúta sladkými rečami, ktoré som počúval celú noc na summite v Bruseli. Išlo o to, aby veľké krajiny, ktoré sú bohaté, nemuseli znášať problém s migrantmi, ktorých púšťajú na svoje územie, aby sa to rozdelilo medzi ostatné krajiny,“ povedal Fico v relácii RTVS o5 minút 12.

Bezpečnostné prostredie sa zhoršilo

Otvoriť galériu
Miroslav Lajčák
Zdroj: anc, reuters

Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí

"Príjmy z cestovného ruchu sú pre Tunisko veľmi dôležité a presne na toto citlivé miesto bol tento útok zameraný,“ povedal Lajcák v relácii TA3 V politike. Lajčák uviedol, že Európa je momentálne obkolesená zónami nestability, kde ľudia stratili svoje elementárne istoty a riešenie hľadajú v úteku. „Bezpečnostné prostredie okolo nás, okolo Európy, ktoré sa zhoršilo a je zlé, spôsobuje aj tieto prejavy terorizmu a rovnako tak aj nárast poctu utečencov a vôbec migrácie,“ vysvetlil Lajcák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Južná Kórea začala konať: KĽDR bude zúriť! Pozrite sa, čo plánuje
Tento rok sa organizoval už 14. ročník charitatívneho pochodu.
Foto
Metropolu zaplnili postavy z Hviezdnych vojen: Dôvod nezvyčajného pochodu vám roztopí srdce
Tretie miesto (vpravo) v súťaži získala transrodová žena Pamella Michelinny.
Foto
Súťaž Miss BumBum má svoju víťazku: TOTO je najkrajší zadok roku 2024! Horúce FOTO
Na snímke Cesar Blackman (uprostred) z ŠK Slovan Bratislava a Yangel Herrera z Girony bojujú o loptu.
Foto
Slovan neuspel ani na tretí pokus: Zo španielskej Girony odchádza s prázdnymi rukami
Two school kids fight in a dark passageway of their school, almost silhouette.
Žiaci v Záhrebe odmietajú chodiť do školy: Majú na to vážny dôvod
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v rámci summitu skupiny BRICS v Kazani.
Putin sa stretol s čínskym prezidentom: Si ho nazval starým priateľom!
Nový rakúsky kancelár Karl Nehammer
Situácia v Rakúsku po voľbách je komplikovaná: Stačí málo a hrozí pat!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj reaguje na dôkazy o vojakoch KĽDR na Ukrajine: Výzva pre spojencov!
Na snímke Miguel Gutierrez (vľavo) z Girony strieľa úvodný gól za chrbát brankára Dominika Takáča (vpravo) z ŠK Slovan Bratislava.
Foto
Girona FC - ŠK Slovan ONLINE: Belasí naďalej bez bodu, prehrali aj tretí duel
Antarktída skrýva stále svoje tajomstvá (ilustračné foto).
Foto
Záhada, ktorá nedá ľuďom spať: Aha, čo našli na snímke z Antarktídy! Veď TOTO tam nemá čo robiť
Ilustračné foto
Hasiči zasahujú pri požiari haly v Leviciach: Príčiny zatiaľ nie sú známe
Ilustračné foto.
2500 lekárov sa chystá opustiť svoje miesta ak... Exminister zdravotníctva ukázal prstom: Čia je to vina?