Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2015 10:00 | Správy | Domáce správy
Video

Tunisko sa spamätáva z masakra: Hrozí aj Slovensku teroristický útok?

Piatkový útok v Tunisku stále rezonuje. Vyčíňanie mladého študenta, ktorý na pláži neľútostne popravil dovolenkárov, si vyžiadalo životy 38 cudzincov a desiatky zranených, ktorí bojujú o svoje životy. 

Ohavný čin útočníka však dal do pozoru nielen naše úrady, ktoré zabezpečili predčasný návrat niektorým dovolenkárom späť na Slovensko vládnym špeciálom, ale aj tuniskú vládu, ktorá posilnila bezpečnostné opatrenia. Masaker vyvolal vlnu znepokojenia, obáv a strachu.

Kritika prišla zo strany tuniského ministra vnútra Nadžíma Gharsallia, ktorý kritizoval ochranku hotela v letovisku Sousse. Vyhlásil, že útočník mohol byť políciou „eliminovaný“ skôr, keby bola lepšia koordinácia medzi ochrankou hotela Imperial Marhaba a bezpečnostnými zložkami. Oblasť po tragédii uzavreli páskami a kontrolovala ju ozbrojená polícia.

Tuniská vláda chce kvôli bezpečnosti zavrieť v krajine 80 mešít, ktoré sú mimo štátnej kontroly a tiež nariadila rozmiestniť pozdĺž stredomorského pobrežia a v turistami vyhľadávaných lokalitách ďalších tisíc policajtov. So znepokojujúcou správou však prišlo britské ministerstvo zahraničia, ktoré varovalo, že útoky na turistov v Tunisku sa môžu zopakovať.

Ako vidia možný útok politici a analytici

Je to zbytočná panika

Otvoriť galériu
Eduard Chmelár
Zdroj: anc, reuters

Eduard Chmelár, politický analytik

Hovoriť o hrozbe pre Slovensko zo strany Islamského štátu je podľa analytika Eduarda Chmelára zbytočným vyvolávaním paniky. „My sme periféria takýchto záujmov, tieto debaty sú skôr špekulatívne. Nedá sa to vylúčiť, ale ide o veci postavené na vode. U nás nie je predpoklad, že by sa teroristi zameriavali na Slovensko. Je to však úloha pre Slovenskú informačnú službu a naše bezpečnostné úrady, aby navzájom spolupracovali a eliminovali takéto riziká.“ 

Slováci musia byť vnímavejší

Otvoriť galériu
Jaroslav Naď
Zdroj: anc, reuters

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik

„Na Slovensku nie je aktuálna hrozba útokov, ale vylúčiť sa nedá. Z hľadiska pravdepodobnosti skôr či neskôr sa takéto niečo môže udiať aj u nás, riziko sa nedá úplne eliminovať. Nie sme primárny cieľ, ale nie sme ani veľmi dôkladne pripravení. Aj keď zvýšený počet utečencov budeme kontrolovať, môžu sa medzi nimi nájsť takí, ktorí nemali dlhodobejšie napojenie na teroristov, ale stalo sa tak v krátkom čase. Útoky islamistických skupín vo svete sa budú stupňovať. Slováci musia byť vnímaví.“

Musíme byť nekompromisní

Otvoriť galériu
Róbert Fico
Zdroj: anc, reuters

Róbert Fico, premiér

K tuniskej tragédii sa vyjadril aj predseda vlády. „Ja by som nerád niekedy videl, že nejaký teroristický útok skončí aj na Slovensku len preto, že sme v duchu nejakých oslavných a krásnych rečí niečo zanedbali. Tu musíme byt absolútne nekompromisní.

Nekompromisnosť znamená, že nesmieme sa dat zatlačiť do kúta sladkými rečami, ktoré som počúval celú noc na summite v Bruseli. Išlo o to, aby veľké krajiny, ktoré sú bohaté, nemuseli znášať problém s migrantmi, ktorých púšťajú na svoje územie, aby sa to rozdelilo medzi ostatné krajiny,“ povedal Fico v relácii RTVS o5 minút 12.

Bezpečnostné prostredie sa zhoršilo

Otvoriť galériu
Miroslav Lajčák
Zdroj: anc, reuters

Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí

"Príjmy z cestovného ruchu sú pre Tunisko veľmi dôležité a presne na toto citlivé miesto bol tento útok zameraný,“ povedal Lajcák v relácii TA3 V politike. Lajčák uviedol, že Európa je momentálne obkolesená zónami nestability, kde ľudia stratili svoje elementárne istoty a riešenie hľadajú v úteku. „Bezpečnostné prostredie okolo nás, okolo Európy, ktoré sa zhoršilo a je zlé, spôsobuje aj tieto prejavy terorizmu a rovnako tak aj nárast poctu utečencov a vôbec migrácie,“ vysvetlil Lajcák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo sa pred Hanychovej domom naozaj stalo?!
Nečakaný ZVRAT v kauze BITKY Soukupa a Dopitu: Šokujúci DÔKAZ mení vyšetrovanie!
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. reaguje počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v Girone.
Foto
Tréner Weiss po Girone: Mali sme riskovať, potom bolo neskoro! Vyjadril aj sa k budúcnosti syna
Foto
Krásnu atlétku čakalo v hotelovej izbe prekvapenie: Otvorila dvere a hneď utekala na recepciu
(ilustračné foto)
To ešte NIKDY nevideli: Motor lietadla na dráhe VCUCOL... Dramatické VIDEO!
Kralevich sa na pojednávaní plnom sĺz nezúčastnila.
Foto
Plač na súde! Desivé DETAILY 4 roky po nehode Kralevich: Bolestivé svedectvo ženy, ktorá sa snažila zachrániť Linh († 18)
Exprezident USA Donald Trump (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin
Trump odhalil ZVADU s Putinom: Zasiahnem ťa priamo uprostred s****enej Moskvy!
Oliver Andrásy viac po sláve nebaží.
Foto
Najťažšie PRIZNANIE Andrásyho: Šanca na NÁVRAT obľúbeného zabávača je zamietnutá!
Na snímke Marián Gáborík a Juraj Slafkovský.
Foto
Gáboríka nahnevali Slafkovského slová: Mňa ani Hossu si do huby neber!
Angelina Jolie je opäť šťastná.
Foto
Potvrdené: Sexi Angelina Jolie randí s TÝMTO známym mužom! Načapaní v HOTELI
Ilustračné foto
Počet chorých v Žilinskom kraji sa zvyšuje: TU evidujú nárast o vyše 50 percent!
Antony Blinken.
Spojené štáty sa obávajú, že Rusko... Znepokojivé varovanie Washingtonu
Generálny manažér Slovana Bratislava Ivana Kmotrík ml..
Foto
Kmotríka ml. odmeny v Lige majstrov tešia, no nestačia: 20 miliónov eur nám rozpočet nevykryje!