Informáciu o tom, čo sa v nich ale skrýva, jednoducho nemáme často čas ani prečítať. Na ich zloženie, ale aj chuť a vôňu sa začiatkom mesiaca pozreli v českom časopise dTest. Ako dopadli niektoré z nich? Odborníci v laboratóriách zamerali svoju pozornosť na zloženie tukov, obsah cukru, ale aj chuť a vôňu náplne a polevy. „Cieľom bolo odhaliť, v akom množstve obsahujú nanuky transmastné kyseliny škodiace zdraviu a koľko je v nich nasýtených mastných kyselín,“ uviedla Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Na vysoký výskyt týchto zložiek poukazuje veľké množstvo použitého kokosového oleja.
Nejde totiž o zdravý panenský olej. Najhoršie dopadol pritom tvarohový Míša, ktorý ich obsahoval až 95 %. Z denného odporúčaného množstva nasýtených mastných kyselín (20 g) môže tak jedna zmrzlina obsahovať až polovicu. „Čo sa týka kakaovosti polevy, najlepšie dopadol Magnum,“ poznamenala Jarošová. Cukor v zmrzlinách sa hodnotil jednoduchým kľúčom, čím menej – tým lepšie. Ak si chcete príjem bieleho jedu znížiť, doprajte si nanuk Big Milk Choco od Algidy. Práve ten mal najnižší podiel. Celkovo odborníci hodnotili 17 vanilkových a 5 tvarohových nanukov.
(pre zväčšenie kliknite na obrázok)
Pozor na nebezpečné éčko
Z testovaných výrobkov uspeli tie, ktoré majú na obale uvedené „tvarohové“. Obsahujú minimálne 50 % tvarohu, zvyšok náplne je smotana. Bohužiaľ, nájdete v nich aj stabilizátory, farbivá a emulgátory. Vanilkové tvorí väčšinou voda, cukor a kokosový tuk. V lepších prípadoch v nich nájdete väčšiu časť odstredeného mlieka. Do zmrzlín sa občas pridáva aj emulgátor E476 polyglycerolpolyricinoleát ako súčasť kakaových poliev. Pokryje väčšiu plochu menším množstvom polevy, odborníci ho ale neodporúčajú. Z testovaných nanukov ho obsahovali K-classic z Kauflandu a Magnum.